Μηνιγγίτιδα τύπου Β: Γιατί η ανάγκη ενημέρωσης των γονέων, είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ!

Με το πιο πρόσφατο κρούσμα να έχει εκδηλωθεί πριν λίγες μέρες σε βρέφος στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα μηνιγγίτιδας ανέρχονται σε 4 στη χώρα μας από την αρχή του έτους, ενώ οι ειδικοί ενημερώνουν ότι τους πρώτους μήνες του χρόνου τα κρούσματα της ύπουλης αυτής νόσου, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, εντός 24ωρών, αυξάνονται. Η αγωνία και το άγχος των γονιών για την υγεία των παιδιών τους εντείνεται και οφείλουν να ενημερωθούν έγκαιρα για να τα προστατεύσουν.

Και

αυτό γιατί, η προσβολή ενός βρέφους, νηπίου ή ακόμα και εφήβου από την συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο του παιδιού.

Όλοι θυμόμαστε το εξάχρονο σήμερα κοριτσάκι από το Καματερό το οποίο νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β πριν από δυο χρόνια και ακρωτηριάστηκε στην τρυφερή ηλικία των 5 μόλις χρόνων, αλλά και το άτυχο δίχρονο αγοράκι που έχασε την ζωή του πέρυσι το καλοκαίρι στα Γρεβενά. Είναι παραδείγματα που πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους και να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε ως γονείς.

Γιατί είναι πιο σημαντική η πρόληψη αυτή την εποχή

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί τον επικρατέστερο από τους τύπους μηνιγγίτιδας που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Στατιστικά τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας αυξάνονται αυτή την εποχή, λόγω της έξαρσης της νόσου, άρα η άμεση πρόληψη κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να ενημερωθούν γι’ αυτήν, μα ακόμα περισσότερο οφείλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αφού μόνο έτσι μπορούν να τα προστατεύσουν από το να νοσήσουν, δεδομένου, ότι η μετάδοσή της Μηνιγγίτιδας γίνεται μέσω των καθημερινών μας συνηθειών (φιλί, βήχας και φτάρνισμα).

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς «ύπουλα», γιατί μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά από αυτά. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, σπεύσατε στον παιδίατρο ή το νοσοκομείο , καθώς η Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Προστατεύστε τα από την θανατηφόρο νόσο της Μηνιγγίτιδας

Ευτυχώς, στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός από το 2013, με το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β να προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νόσο. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω ενώ χορηγείται δωρεάν για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η οδυνηρή ιστορία της Kia Gott

Τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, η ύπουλη αυτή νόσος αφήνει μικρά παιδιά, θύματα στον διάβα της. Η μικρή Kia Gott από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα ακόμα βρέφος, το οποίο προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και έχασε και τα τέσσερα άκρα του, μετά από τη ραγδαία εξέλιξη της νόσου στο κορμάκι του.

Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τους γονείς ότι είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν να σώσουν τα άκρα του μικρού κοριτσιού, ενώ τους έδιναν πολύ υψηλές πιθανότητες να χάσει την όραση και την ακοή του, αλλά και να υποστεί 90% εγκεφαλική βλάβη.

Τις σκληρές φωτογραφίες που απεικονίζουν όμως την ωμή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά που νοσούν από Μηνιγγίτιδα, θέλησε να δημοσιεύσει η θεία του μικρού κοριτσιού, σε μία προσπάθεια να ενημερώσει τους γονείς και να κινητοποιήσει τους αρμόδιους ώστε να μην έχουν και άλλα παιδάκια την κατάληξη της μικρής ανιψιάς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα