Κορονοϊός: Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Στο 70%, κατά μέσο όρο, ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσουν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στις έρευνες για το εμβόλιο συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, το εμβόλιο λειτουργεί με προστασία 70%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα

αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα. Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%.

Πρόκειται για αποτελέσματα από ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων του AZD1222 από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σημειώνει ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και η ασφάλειά του, επιβεβαιώνουν ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι της νόσου COVID-19 και θα έχει άμεση επίδραση στο επείγον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Περισσότερα στο protothema.gr 

Διαβάστε ακόμη:

Εύη Ιωαννίδου: “Η εικόνα είχε το ανδρικό όργανό του. Είχα πάθει σοκ!” 

Πρίγκιπας William-Kate Middleton: “Δυστυχώς μέσα στο σαββατοκύριακο ο πολυαγαπημένος μας…”

Η Υβόννη Μπόσνιακ για το GNTM: «Μερικά πράγματα δεν πιστεύω ότι έχουν σχέση με τη μόδα» 

Keywords
Τυχαία Θέματα