Ίρις Λυδία: «Έχω συχνά νιώσει ανεπιθύμητη ως γυναίκα λόγω του προτύπου που κυριαρχεί στην κοινωνία»

Στο δεύτερο τεύχος του Nitro που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα, μίλησε η Ίρυς Λυδία η οποία είναι φωτογράφος και Instagrammer!

– Θυμάμαι τη μαμά μου να μου λέει πως ανησυχεί για την υγεία μου, και κάποιες φορές να εκφράζεται κάπως άκομψα, αλλά bullying δεν βίωσα στα σχολικά χρόνια. Σε ό, τι αφορά στο internet, είναι άλλη ιστορία: έχω δεχτεί πάρα πολλά προσβλητικά σχόλια, από αγνώστους, πολλά από αυτά μασκαρεμένα ως ανησυχία για την υγεία μου.

– Πιστεύω πως θα πρέπει να κλείσουμε τουλάχιστον δεκαετία

από τη στιγμή που η λέξη χοντρή θα έχει ουδέτερο πρόσημο και αποκλειστικά περιγραφικό χαρακτήρα, όπως το λεπτή.

View this post on Instagram

A post shared by Iris Lydia (@iridalydia)

– Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι, όταν είσαι χοντρή, το πώς είναι το σώμα σου, αποτελεί όπλο debate. Μπαίνεις δηλαδή σε μια συζήτηση σε κάποιο thread με σχόλια, και όταν διαφωνείς με κάποιον, η απάντηση του είναι «μη μιλάς χοντρή», «σκάσε βουβάλι» κλπ. Δεν ενδιαφέρει λοιπόν τι λες, ούτε αν έχεις δίκιο, και ουσιαστικά σε «ταπώνει», χρησιμοποιώντας τα κιλά σου εις βάρος σου.

Έχω συχνά νιώσει ανεπιθύμητη ως γυναίκα. Όχι λόγω σχολίων του συντρόφου μου, αλλά λόγω του προτύπου που κυριαρχεί στην κοινωνία. Έχω μπει αρκετές φορές στο τρυπάκι να σκεφτώ «αν είχα πιο αδύνατο σώμα, θα ήμουν/ένιωθα πιο σέξι».

– Μικρότερη σίγουρα έχω συγκριθεί με τέτοια σώματα, θυμάμαι να θαυμάζω το σώμα της Britney Spears, που ήταν και trend της εποχής, αυτό το αθλητικό με τον τέλειο κοιλιακό και το λαμπερό δέρμα. Σήμερα, με βρίσκω συχνά να ζηλεύω το σώμα κλεψύδρα. Είτε το έχει κοπέλα αδύνατη, είτε το έχει κοπέλα χοντρή. Χαζεύω τις λεπτές μέσες. Είναι κάτι με το οποίο προσπαθώ να δουλέψω, ώστε να αγαπήσω το σώμα με το οποίο γεννήθηκα.

– Το θέμα της υγείας είναι σύνθετο. Δεν ξέρουμε ποτέ τι περνάει ο οποιοσδήποτε με την υγεία του, και δεν αναφέρομαι μόνο στη σωματική. Όλοι μας επισκεπτόμαστε γιατρούς, ξέρουμε λίγο πολύ τι βάρος είναι υγιές για εμάς. Βρίσκω ειρωνικό που ορισμένοι είναι πανέτοιμοι να κατακρίνουν τους χοντρούς για τη σωματική τους υγεία, αγνοώντας παντελώς την ψυχική τους υγεία. Λόγω του κινήματος του body positivity, οι χοντροί είναι παραδόξως ξανά στο στόχαστρο, και ακούμε συνεχώς κριτική για το πώς ζούμε και γιατί δεν αδυνατίζουμε. Η υγεία μας είναι προσωπική υπόθεση του καθένα μας. Έχει περίπου τρεις μήνες που γυμνάζομαι και προσέχω λίγο περισσότερο τη διατροφή μου, και συνεχίζω και ακούω σχόλια σχετικά με τον τρόπο ζωής μου, καθώς όλοι συμπεραίνουν πως μάλλον κάθομαι σε έναν καναπέ όλη μέρα.

View this post on Instagram

A post shared by Iris Lydia (@iridalydia)

– Στο Instagram υπάρχει ένα τροπάρι: «Πωπω, αυτή με τόσα κιλά και βγήκε με μαγιό, θέλει πολλά κότσια!» Το καταλαβαίνω ειδικά όταν λαμβάνω πόσα μηνύματα που μου λένε πως «έχω να βγω στη θάλασσα 5 χρόνια». Σε ορισμένα άτομα μάλλον μοιάζει άθλος το ότι μια χοντρή κοπέλα εκθέτει το σώμα της σε χιλιάδες άτομα. Η πλύση του εγκεφάλου από την κοινωνία είναι τόσο επιτυχημένη, που εμάς τις χοντρές που δε ντρεπόμαστε, μας «παρασημοφορούν» σαν να είμαστε ήρωες.

Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης της Ίρις στο Nitro.gr

Πηγή: Nitro.gr

Διαβάστε ακόμα:

Χριστίνα Μπόμπα: Το τρυφερό στιγμιότυπο που θηλάζει την κόρη της

Ναταλία Γερμανού: Ρώτησε on air τον Αλέξανδρο Παρθένη για ποιο λόγο δεν την ακολουθεί στο Instagram

Άννη Πανταζή: Πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο -Φωτογραφίες!

Keywords
Τυχαία Θέματα