Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Kέικ σοκολάτας με αμύγδαλο, χωρίς γλουτένη!

Υλικά συνταγής

100 γρ. βούτυρο

140 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

6 αβγά χωρισμένα

1 πρέζα αλάτι

140 γραμμ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα

2 κ.σ. Αμαρέτο, κονιάκ ή ρούμι

85 γρ. ζάχαρη

χτυπημένη κρέμα για το σερβίρισμα

νυφάδες σοκολάτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε κακάο μια φόρμα δαχτυλίδι με διάμετρο 23 εκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC, στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία

δωματίου.
Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρι. Αφήνουμε για 5΄ να κρυώσουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και το λικέρ ή κονιάκ ανακατεύοντας. Χτυπάμε μαρέγκα τα αυγά με 1 πρέζα αλάτι, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγη λίγη βροχηδόν μέχρι να στέκεται η μαρέγκα, να κάνει σφιχτές κορυφές. Να γυαλίσει και να γίνει σατινέ.
Παίρνουμε δύο κουταλιές γεμάτες μαρέγκα και με προσοχή τις διπλώνουμε με το κουτάλι στο μείγμα σοκολάτας. Έπειτα προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα με απαλές κινήσεις διπλώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 160ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30΄-35΄, μέχρι να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί. Όταν βγει θα είναι πολύ φουσκωτό, αλλά όσο κρυώνει θα χάσει τον όγκο του, μην σας παραξενεύει γιατί έτσι γίνεται.
Αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα. Προσοχή, δεν το ξεφορμάρουμε ζεστό, θα διαλυθεί γιατί δεν θα έχει σταθεροποιηθεί η υγρή σοκολάτα.
Σερβίρουμε το κέικ με μια κουταλιά χτυπημένη κρέμα και πασπαλίζουμε με νυφάδες σοκολάτας ή περιχύνουμε με σιρόπι σοκολάτας. Σκέτη απόλαυση!

Πηγή: www.argiro.gr

The post Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Kέικ σοκολάτας με αμύγδαλο, χωρίς γλουτένη! appeared first on Fay's book.

Keywords
Τυχαία Θέματα