Αλεξάνδρα Τσόλκα: Το νέο της παραμύθι “Η Κακιά Μάγισσα Παραιτείται!” θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Η Αλεξάνδρα Τσόλκα, η γνωστή δημοσιογράφος που λατρεύουμε και να διαβάζουμε τα κείμενά της και να την ακούμε να σχολιάζει την επικαιρότητα στην μικρή οθόνη, μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο της παραμύθι, με τίτλο “Η Κακιά μάγισσα παραιτείται” και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Απευθύνεται στα παιδιά… όλων των ηλικιών που ταξιδεύουν συχνά στον μαγικό κόσμο της αθωότητας και του ονείρου, εκεί που ζουν πριγκίπισσες, πρίγκιπες καβάλα σε λευκά άλογα, δράκοι και κάστρα.

Δείτε

τι είπε στο faysbook.gr για την ηρωίδα της, το καλό και το κακό, τα σχόλια που της έκαναν οι κόρες της όταν τους διάβασε το νέο της βιβλίο και τα επόμενά της σχέδια.

H Kάκια, η κακιά μάγισσα στο νέο σου παραμύθι “Η Κακιά Μάγισσα Παραιτείται” δεν είναι πραγματικά κακιά, αλλά το κάνει γιατί πρέπει να βρει μια δουλειά. Πώς εμπνεύστηκες την ηρωίδα σου;

Από μένα, από όλους τους γονείς, από τους ενήλικες. Γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Για να πιάσουμε τα παιδιά μας απ’ το τρυφερό τους χεράκι, κανονικά ή με τις λέξεις και να τους πούμε για την παρεξηγημένη ηθική και τις αξίες του καθενός και τις δικές τους μια μέρα. Για τον αγώνα της επιβίωσης, αλλά και τα αυτό – όρια των παραχωρήσεων. Για το ότι όλα δεν είναι όπως φαίνονται και θέλει χρόνο, σκέψη, κόπο να ανακαλύψεις αλήθειες. Να τους πούμε πως η ζωή έχει ρόλους και εκείνα θα μάθουν να τους αμφισβητούν, να τους αποδόμουν, να τους φορούν κάποτε, αλλά να μπορούν και να τους γδυθούν με κόστος όχι ψυχικό.

Πιστεύεις πως στη ζωή πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν κάτι “κακό” (τουλάχιστον κάτι που στα μάτια των πολλών φαντάζει κακό, γιατί όλα είναι υποκειμενικά) από ανάγκη;

Ναι κι αυτό! Αλλά το κακό είναι ο συνεργάτης του καλού, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει. Οι αυθαίρετοι ορισμοί του είναι αποκλειστικότητα προσωπικών αξιακών αρχών. Ακόμα και όταν γύρω σου λυσσομανάει το απόλυτο κακό, εσύ μπορείς να είσαι οι αξίες σου και να μην του χαρίζεσαι, στο κάτω κάτω.

Πως θα όριζες το καλό και το κακό;

Το κακό σε φοβίζει, πρώτα απ’ όλα, σε ακινητοποιεί από τρόμο, σε πιέζει, σε χειρίζεται, είναι ιδιοτελές, αυτάρεσκο, κυνικό, εγωμανές, φιλοχρήματο, εγωπαθές, υστερόβουλο, πονηρό, αχόρταγο, ματαιόδοξο, με ρηχό ή ανύπαρκτο συναίσθημα. Το καλό είναι όλα τα αντίθετα για αυτό και αφορά σε μια απόλυτη ελευθερία. Πούπουλο σε κάνει το καλό! Αφρό σαμπανιζέ, ή σαν κυματακι που σκάει σε βράχια και δε ματώνει ποτέ, δεν αιμορραγεί.

Νομίζω πως το παραμύθι θα ενθουσιάσει εξίσου τους γονείς και όχι μόνο τα παιδιά. Τι feedback έχεις μέχρι τώρα από φίλες και φίλους ενήλικες;

Ντρέπομαι λιγάκι να σου απαντήσω σ αυτό… Να σου πω μόνο, πως νομίζω πως τα παιδιά συναισθάνονται περισσότερο αυτό που βασανίζομαι χρόνια να πω -και σε μένα της ίδια- για τον δυισμό της ηθικής, ανάμεσα σ’ αλλά πιο εύκολα στο να οριστούν, λεκτικά. Παίζει να είναι περισσότερο απελευθερωτική η φόρμα του παραμυθιού για την συνεννόηση απ’ ότι ένα βιβλίο, ένα κείμενο για ενήλικες.

Φαντάζομαι οι δύο κόρες σου είναι αυτές που το διάβασαν πρώτες. Τι σου είπαν;

Τους το διάβασα εγώ, στο τραπέζι της κουζίνας. Με κοίταζαν, ήσυχες! Με το που τέλειωσα αιωρήθηκε εκείνη η σιωπή της απόλυτης ετυμηγορίας. «Λοιπόν;». Αποφάσισαν πως μοιάζω στη μάγισσα, αλλά και πως της χαρίζομαι! Η μεγαλύτερη μου, αποφάνθηκε πως «όλα βρίσκουν ισορροπία τελικά, ή τα λες έτσι μαμά, για να μη φοβούνται τα μικρά τίποτα;». Δεν είχα ακριβώς την απάντηση και τα μάσησα λίγο. Μετά κάναμε και οι τρεις το γέλιο της μάγισσας και θα κέρδιζε εκείνη που θα ξάφνιαζε και θα τρόμαζε τις άλλες πιο πολύ, ώσπου σπάσαμε τους ακουστικούς πόρους του μπαμπά και δυσφόρησε και το κόψαμε.

Μου είπες πρόσφατα πως η κακία, η αγάπη και η ηθική είναι τελευταία “πυρήνας” στα κείμενά σου, ακόμα και στη στήλη σου με τις ατάκες στο Down Town. Τελικά η οικονομική κρίση μας έχει οδηγήσει και σε μια κρίση αξιών;

Λέω πως όταν αρχίζει η οικονομική, τελειώνει η ταξική! Λέω, σου τονίζω, ε; Άνθρωποι που σου αξίζουν μένουν, τα περιττά απομακρύνονται, η ευτυχία ορίζεται στα βασικά της, η ευχαρίστηση ακουμπά στην ουσιαστική επικοινωνία και στην απλότητα. Δηλαδή, έχουν σημασία τα ντουβάρια πολυτέλειας μιας μεζονέτας, που ντουβάρια παραμένουν και οι υπερτιμημένες λαμαρίνες κάποιου γερμανικού αυτοκινήτου, ή τα πλάσματα κι αυτό που έχουν μέσα τους; Οι αξιακές κρίσεις οδηγούν στις οικονομικές, λέω, και όταν οι δεύτερες εκδηλώνεται οι πρώτες υποχωρούν. Δεν είναι κακή η πολυτέλεια, τέλος πάντων, αλλά δεν είναι και υποχρεωτική για την ευτυχία και την εσωτερική πληρότητα του καθενός μας.

Μέσα από τις opinion στήλες σου στα περιοδικά ή στους σχολιαστικούς σου ρόλους τηλεοπτικά ένιωσες κάποιες φορές πώς είπες κάτι πιο “κακό” από αυτό που πραγματικά πίστευες -ή κάτι που ερμηνεύτηκε ως κακό ενώ δεν ήταν στις προθέσεις σου;

Όχι. Κακό, όχι. Άδικο, αρκετές φορές! Αλλά ή ανασκευάζω ή και το παραδέχομαι όταν το συνειδητοποιήσω. Ξέρεις όμως; Τα ουσιαστικά κακά και άδικα αφορούν σ’ εκείνους που «πουλιούνται» για να στήσουν παιχνίδια, που κάνουν «πλάτες» σε μεγάλα αφεντικά και παιχνίδια εξουσίας, στα οποία εγώ είμαι απ’ έξω, φύσει – θέση. Δηλαδή, αν σου πω πως φαίνεται η κιλότα της Φουρέιρα -που φαίνεται!- και δε της ταιριάζει η συγκεκριμένη πλέξη -που της ταιριάζει γιατί είναι καλλίγραμμη- , μικρό το κακό, απ’ το να αποσιωπήσω αγορές για ελαττωματικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή χαλασμένους αξονικούς τομογράφους στα νοσοκομεία. Η ακόμα χειροτέρα να επαινέσω τους κρατικούς αγοραστές, να επιβάλω θέσεις, ώστε να διαλύεται ένας λαός και εγώ να νοιάζομαι για το αν θα αλλάξω το αυτοκίνητο μου με κάτι σπορ και φαντεζί. Μεγάλο κακό! Ασυγχώρητο!

Έχεις γράψει μυθιστορήματα, παραμύθια. Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που ήδη έχεις στα σκαριά;

Θέλω να τελειώσω για τη σειρά «Η πρώτη μου λογοτεχνία» του Μεταίχμιού, το «Νησί των θησαυρών», να κάνω ένα πέρασμα στη νουβέλα της μεγάλης μου κόρης, της Ειρήνης, «Το στοίχειωμα» -αυτή δε το θέλει, αλλά δε πειράζει!- και μετά να τελειώσω ένα μυθιστόρημα που βασανίζω χρόνια, το «Ω! Τι ωραίο Λευκό Χωριό», πάλι για το καλό, κακό, τους ορισμούς τους και πως ανοίγουμε μόνοι μας τις πόρτες διάπλατα στο σατανικό και το ολέθριο. Αυτά τα ευοίωνα… Γελάς;…

Το βιβλίο Η Κακιά Μάγισσα Παραιτείται κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και την εικονογράφηση υπογράφει η Σοφία Παπαδοπούλου.

The post Αλεξάνδρα Τσόλκα: Το νέο της παραμύθι “Η Κακιά Μάγισσα Παραιτείται!” θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι appeared first on Fay's book.

Keywords
Τυχαία Θέματα