5 δραστηριότητες για έξυπνα παιδιά!

Όταν λέω έξυπνα παιδιά φυσικά δεν εννοώ μικρούς Αϊνστάιν αλλά παιδιά δημιουργικά, επικοινωνιακά, ανεξάρτητα με αυτοπεποίθηση.

Στα τόσα χρόνια που είμαι εκπαιδευτικός θα μπορούσα να αναφέρω αναρίθμητες δραστηριότητες με κοινό παρανομαστή την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Επιλέγω 5 εύκολες προτάσεις που πιστεύω ότι πολλές μαμάδες τις εφαρμόζετε ήδη στα παιδιά σας. Οι υπόλοιπες διαβάστε τις παρακάτω και εντάξτε τις στην καθημερινότητά σας.

#Να έρχεστε σε επαφή με τη φύση

Τα παιδιά πρέπει να είναι κοντά στη φύση. Να αγγίζουν το χώμα, να σκαρφαλώνουν στα δέντρα,

να εξερευνούν το χώρο, να παρατηρούν τα λουλούδια και τα ζώα. Όλα αυτά τα γεμίζουν με νέες εμπειρίες, εικόνες, ερεθίσματα.

Στη φύση το κάθε ένα παιδί θα ανακαλύψει το ελεύθερο παιχνίδι, θα αποφορτιστεί και θα ασκηθεί. Οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε μια μακρινή πολυέξοδη εκδρομή ακόμα και το πάρκο της γειτονιάς μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό τον σκοπό.

#Να τραγουδάτε και να χορεύετε

Δεν έχω καλύτερο από το να τραγουδάω και να χορεύω με το μωρό μου. Πέρα απο το δέσιμο είναι άκρως διασκεδαστικό και παρέχει μια πλήρη αισθητηριακή προπόνηση για το μωρό.

Βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια, τραγουδήστε, κάντε χορευτικές κινήσεις που θα μιμηθεί, μάθετε μέσα από παιδικά τραγουδάκια λέξεις, αριθμούς, πράγματα που έρχεται καθημερινά σ´επαφή.

#Να φτιάχνετε παζλ

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί μπρος σε καταστάσεις απίστευτης γκρίνιας και βαρεμάρας ότι «μαμά δεν ξέρω τι να κάνω, δώσε μου το κινητό» κτλ.

Μια όμορφη δραστηριότητα είναι τα κλασσικά παραδοσιακά παζλ. Είναι μια ασχολία που απαιτεί υπομονή, παρατηρητικότητα, συγκέντρωση και αντίληψη.

Προσέξτε να εφοδιαστείτε με παζλ που να έχουν θέμα που ν´αρέσει στο παιδί και ν´αντάοκρίνονται στην ηλικία του.

#Να διαβάζετε βιβλία, βιβλία, βιβλία

Σε ένα παιδί αμά του αντιπροτείνεις αντί για οθόνη να διαβάσει ένα βιβλίο θα σε πει τρελή. Αυτό όμως χτίζεται από νωρίς. Ένα σπίτι γεμάτο με βιβλία, ένα παιδί που έχει έρθει σ´επαφή από νωρίς με αυτά είναι σίγουρο ότι έχει φυτευτεί το σποράκι για να αγαπήσει το διάβασμα.

Αγοράστε του βιβλιά από μωρό, αφήστε το να τα επεξεργαστεί, να τα πιάσει. Να είναι πάντα σε εύκολη πρόσβαση για να τα ανεβοκατεβάζει μόνο του και να έχει το δικαίωμα επιλογής.

Αργότερα εντάξτε το στη βραδινή ρουτίνα και διαβάστε του πριν κοιμηθεί. Συχνές επισκέψεις σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία θα είναι μια ευχάριστη βόλτα.

#Να κάντε κατασκευές

Εντάξει νηπιαγωγοί δεν είστε το καταλαβαίνω αλλά υπάρχουν αμέτρητες ιδέες με απλά υλικά που μπορείτε να κάνετε. Ακόμα και η μαγειρική μαζί με τα παιδιά βοηθά το παιδί στο ν´ακολουθεί βήματα, οδηγίες, να πιάνει διαφορετικές υφές, να φέρει στο τέλος αποτέλεσμα.

Ιδέες φυσικά μπορειτε να πάρετε από το διαδίκτυο αλλά υπάρχουν και πολλά βιβλία όπως και έτοιμες προτάσεις για κατασκευές.

Δε θα ξεχάσω που κένταγα με τις χοντρές εκείνες κλωστές τα μαξιλαράκια ή κάτι ξύλινες κατασκευές που έφτιαχνα με ένα μικρό πριονάκι και πολλά άλλα που γέμιζαν τότε το χρόνο μου αφού δεν υπήρχαν οθόνες και εννοείται η τηλεόραση απαγορευόταν.

Αυτές οι τόσο απλές δραστηριότητες χτίζουν προσωπικότητες και αναπτύσσουν γερά και δημιουργικά παιδιά πάντα με οδηγό και βοηθό εσάς! Και αυτό είναι που έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

Μια ματιά ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να λέμε συνέχεια «Πρόσεχε» στα παιδιά μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα