Τι μπορεί να σας απαλλάξει από τις αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι κοινή πάθηση που οφείλεται σε καθιστική ζωή ή ορθοστασία, σε εγκυμοσύνη, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, σε ελλειπή υγιεινή και εμφανίζεται συνήθως με φαγούρα, δυσφορία και αιμορραγία.

Συνήθως διακρίνονται σε:

* Εσωτερικές: Βρίσκονται εσωτερικά στον ορθό, δεν είναι επώδυνες αλλά συνήθως προκαλούν αιμορραγία.

* Εξωτερικές: αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Συνήθως είναι επώδυνες ενώ αν σπάσουν αιμορραγούν.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Αναλογα από το στάδιο στο

οποίο βρίσκονται (υπάρχουν 4 στάδια) μπορείτε να ανακουφιστείτε με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και με απλά φαρμακευτικά προϊόντα. Τι να κάνετε:

1 Τοποθετήστε κομπρέσες

Αν όντως είναι αιμορροίδες και όχι ραγάδα του πρωκτού, ανακουφιστείτε εφαρμόζοντας κρύες κομπρέσες στην περιοχή. Αποφύγετε το πλύσιμο με κρύο ή καυτό νερό. Επίσης, σκουπίζεστε με υγρά μαντηλάκια, χωρίς άρωμα.

2 Επιλέγετε τροφές με φυτικές ίνες

Η καλύτερη πρόληψη για τις αιμορροΐδες είναι να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά ώστε να διευκολύνεται η αποβολή τους χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες μειώνει τη δυσκοιλιότητα και τον πόνο. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φασόλια), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η βρόμη. Όμως προσοχή: σε περιόδους έξαρσης αποφύγετε την κατανάλωση τους για να μην ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το έντερο.

3 Μην αμελείτε την άσκηση

Αν κάνετε καθιστική ζωή αυτό δημιουργεί πίεση στις φλέβες του πρωκτού. Εντάξτε οπωσδήποτε μία μορφή ήπιας φυσικής δραστηριότητας όπως το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα.

4 Πίνετε νερό

Το νερό βοηθά στην παραγωγή μαλακών κοπράνων μειώνοντας έτσι τον πόνο που προκαλούν οι αιμορροΐδες. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, έχει φανεί ότι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Κάθε φορά που καταναλώνετε φυτικές ίνες πίνετε νερό.

5 Πάρτε ένα συμπλήρωμα διατροφής

Βρείτε ένα με αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες, που να ενδυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να βελτιώνει την κυκλοφορία στα κάτω άκρα.

6 Πηγαίνετε έγκαιρα στην τουαλέτα

Μην αναβάλλετε τη συγκεκριμένη ανάγκη γιατί δημιουργείτε πίεση. Καθαρίζετε με νερό την περιοχή αποφεύγοντας τα σκληρά χαρτιά υγείας και τα σαπούνια. Επιλέξτε ένα προϊόν που να καθαρίζει απαλά και να σας ανακουφίζει από ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή.

7 Πείτε «ναι» στην αλόη

Η χρήση της Αλόης Βέρα καταπολεμά τη στομαχική δυσοσμία, τα έλκη, τη δυσκοιλιότητα, τις αιμορροΐδες και όλα τα προβλήματα του εντέρου. Τονώνει τον οργανισμό και «καθαρίζει» τον βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος.

Το μυστικό

Aν τα συμπτώματα είναι βαριάς μορφής ή αν η εφαρμογή των συντηρητικών μεθόδων διαχείρισης που αναφέρθηκαν, δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, μπορεί να γίνει χρήση ορισμένων μικρών χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση ήπιων μορφών αιμορροϊδοπάθειας και ριζικότερης χειρουργικής αντιμετώπισης στις περιπτώσεις όπου η κατάσταση είναι πιο σοβαρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα