Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης: Μειώνεται το κόστος συμμετοχής σε θεραπείες!

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.

Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η Ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ

κοινό. Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της Ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της Ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι: «Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική» και «Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε».

Τι είναι η ψωρίαση;
Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδη δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες».
Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.

Στην Ελλάδα, ζουν 200.000 άνθρωποι με ψωρίαση και μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ένα μεγάλο ποσοστό της θεραπευτικής τους αγωγής.

Τα καλά νέα
Η ψωρίαση εντάχθηκε, μετά από χρόνια προσπαθειών, στον κατάλογο των παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου! Εφεξής, οι ασθενείς με ψωρίαση θα καταβάλλουν 10% ποσοστό συμμετοχής για την τοπική ή/και συστηματική τους θεραπεία, από το 25% που ίσχυε έως σήμερα, βάσει κοινής Υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας (ΦΕΚ Β 4698/2018).

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ, κ. Κώστας Λούμος σημείωσε ότι «Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες του ΚΑΛΥΨΩ με συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας, ανταλλαγή αλληλογραφίας και συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, πετύχαμε μια μεγάλη νίκη! Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για όλους τους ασθενείς με ψωρίαση, οι οποίοι ζουν με μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Αυτή η απόφαση προσφέρει μεγάλη ανακούφιση δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της παρατεταμένης κρίσης. Πλέον, οι ασθενείς μπορούν να επικεντρωθούν στη θεραπεία τους και την καλύτερη διαχείριση της νόσου».

Λίγα Λόγια για το ΚΑΛΥΨΩ
Το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ» είναι ένας ενεργός μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα για την ψωρίαση. Ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η προάσπιση των δικαιωμάτων και η προαγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, που τους συνδέει η κοινή νόσος, αποτελούν βασικούς στόχους του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ».

The post Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης: Μειώνεται το κόστος συμμετοχής σε θεραπείες! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα