Όταν ο νονός ή η νονά δεν επικοινωνούν πια με το παιδί

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και οι νονοί και οι νονές έχουν την τιμητική τους. Όταν όμως ο νονός ή η νονά δεν επικοινωνεί και απουσιάζει, πώς θα το διαχειριστείτε; Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα δίνει 3 βασικές συμβουλές.

Τα παπούτσια, το σοκολατένιο αυγό και η λαμπάδα της Ανάστασης ανήκουν στις υποχρεώσεις των νονών αλλά η πιο σημαντική υποχρέωσή τους είναι να βρίσκονται κοντά στα βαφτιστήρια τους, να τα αγαπούν και να τα φροντίζουν. Ωστόσο υπάρχουν νονοί που είναι παρόντες στη ζωή του παιδιού όλον τον χρόνο

και νονοί που είναι απόντες, ακόμα σε γιορτές όπως το Πάσχα.

Όταν ο νονός ή η νονά απουσιάζει, το παιδί νιώθει:

απόρριψη: Η παρουσία του νονού είναι ταυτισμένη με την αγάπη, την αποδοχή και τη στήριξη κι όταν απουσιάσει το παιδί βιώνει την απόρριψη και νομίζει πως δεν το αγαπά πια.μειονεκτικά απέναντι στα’ άλλα παιδιά: Όταν ακούει από τα άλλα παιδιά τι τους έφερε ο νονός τους για το Πάσχα ή πως πέρασαν μαζί του το παιδί νιώθει μειονεκτικά που ο νονός ή η νονά απουσιάζει από τη ζωή του.θυμό: Ο θυμός είναι η άμυνα ενάντια σε βαθύτερα συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η ζήλια και ο πόνος. Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να αντιδράσει με θυμό από το να αποδεχτεί τα άσχημα συναισθήματα που νιώθει για την απουσία του νονού ή της νονάς.

Τι να κάνετε

1 Καθησυχάστε το: Μιλήστε με το παιδί και καθησυχάστε το λέγοντάς του ότι δεν ευθύνεται εκείνο για την απομάκρυνση του νονού του.

2 Μην κατηγορείτε το νονό στο παιδί: Βοηθήσε το παιδί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας παραμερίζοντας τα δικά σας συναισθήματα προς το νονό. Εάν ο νονός ή η νονά συμμετείχε ενεργά στη ζωή των πρώτων χρόνων του παιδιού τονίστε στο παιδί ότι όσο συμμετείχε εκδήλωνε την αγάπη του με τον καλύτερο τρόπο.

3 Βοηθήστε το να εκφράσει τα αρνητικά του συναισθήματα: Παρά την πιθανή αρνητική εικόνα που μπορεί να έχετε διαμορφώσει για το νονό ή τη νονά αφήστε το παιδί να εκφράσει τη στεναχώρια του. Τα παιδιά που αισθάνονται άνετα με τα συναισθήματα τους τα χειρίζονται πιο εποικοδομητικά. Μάθετε και δείξτε στα παιδιά σας να μη φοβούνται τα συναισθήματά τους, όποια και αν είναι αυτά. Κάντε τα παιδιά σας να αισθάνονται ασφάλεια και ενθαρρύνετέ τα να εκφράζουν οποιαδήποτε άβολα συναισθήματα.

Το μυστικό

Αν η απομάκρυνση οφείλεται σε καβγά μεταξύ των ενηλίκων, προσπαθήστε να πείσετε τον νονό ή τη νονά να διατηρήσει με κάποιον τρόπο επαφή με το βαφτιστήρι του, ανεξάρτητα με το αν έχει χαλάσει η μεταξύ σας σχέση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, αντικαταστήστε το ρόλο του νονό με κάποιο φίλο ή φίλη ή κάποιο συγγενή που εμπιστεύεστε αρκετά, φροντίζοντας όμως αυτήν τη φορά να έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.

Φίλια Μητρομάρα

The post Όταν ο νονός ή η νονά δεν επικοινωνούν πια με το παιδί appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα