Μία νέα θεραπεία για ανάπλαση και σύσφιξη προσώπου

Θέλετε να έχετε ένα νεανικό και σφριγηλό πρόσωπο; Δοκιμάστε μία νέα θεραπεία λέιζερ: το FRACTIONAL ERBIUM LASER. Ο δερματολόγος Μιχάλης Σταμούδης, MD,, υπεύθυνος του κέντρου Dermatology Laser Center, www.mstamoudis.gr, μας εξηγεί:

Πώς λειτουργεί;

Με την πάροδο της ηλικίας τα χαρακτηριστικά του δέρματος αλλάζουν.

Η επιδερμίδα και ειδικά το χόριο γίνονται λεπτότερα, ώστε οι κηλίδες δυσχρωμίες και ρυτίδες γίνονται πιο ορατές, το κολλαγόνο και οι ελαστικές ίνες στο δέρμα σταδιακά χάνονται κάνοντας το ανελαστικό χωρίς σφριγηλότατα ,λάμψη, φωτεινότητα και συμβάλλει στο σχηματισμό και πτώση των γραμμών του προσώπου, κρεμώντας το δέρμα. Οι κλασματικές θεραπεία με λέιζερ λειτουργούν με στόχευση τόσο την επιδερμίδα όσο και χόριο. Αυτό επιτυγχάνεται με την παράδοση μιας ακτίνας λέιζερ που χωρίζεται μέσω υπολογιστή σε χιλιάδες μικροσκοπικές αλλά βαθιές στήλες (μικροσκοπικές τρύπες) στο δέρμα. Αυτές καλούνται micro thermal ζώνες (ΜΤΖ) θεραπείας Κατά τη διείσδυση δίνουν ερέθισμα στους ινοβλάστες και τους οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και της δημιουργίας νέων ινών κολλαγόνου. Αυτή η κλασματική θεραπεία έχει ως αποτέλεσμα μια ταχύτερη διαδικασία επούλωσης απ ‘ότι των άλλων επεμβατικών μεθόδων διότι ανάμεσα στις micro thermal ζώνες παραμένει ανέπαφη και ανεπηρέαστη ζώνη ιστών.

Τι είναι οι κλασματικές θεραπείες;

Κλασματική θεραπεία με λέιζερ είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί μια ακτίνα λέιζερ που χωρίζεται σε δεκάδες έως εκατοντάδες μικροσκοπικές ζώνες θεραπείας οι οποίες στοχεύουν ένα κλάσμα του δέρματος σε μια στιγμή αφήνοντας ανάμεσα τους ανέπαφο δέρμα.

Οι Κλασματικές θεραπείες με λέιζερ έχουν γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των επεμβατικών λέιζερ εκτομής και μη επεμβατικές τεχνικές λέιζερ που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φωτογήρανσης και τη ηλικιακή γήρανση του δέρματος. Αν και τα επεμβατικά λέιζερ στοχεύουν κυρίως την επιδερμίδα (επιφανειακά κύτταρα του δέρματος) και τα μη επεμβατικά αποκλειστικά στο δέρμα κολλαγόνο (mid- στρώμα του δέρματος) μόνο, με κλασματική θεραπεία με λέιζερ επεμβαίνουμε τόσο σε επιδερμικές όσο και δερματικές (χόριο) στοιβάδες του δέρματος.

Σε τι θεραπείες χρησιμοποιείται

Κλασματική θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ρυτίδων της φωτογήρανσης, σύσφιξης και ανανέωσης του δέρματος, μελάσματος, δυσχρωμιών, διασταλμένων πόρων, ουλές ακμής, χειρουργικές ουλές, βελτίωση τόνου του δέρματος, ραγάδες, κ.τ.λ.

Κλασματικές θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το πρόσωπο το λαιμό, το στήθος και τα χέρια σε σύγκριση με τις παραδοσιακές διαδικασίες εκτομής (εξάχνωσης των επιτολής στοιβάδων του δέρματος).

Ποια τα οφέλη της Erbium Laser σε σχέση με το Face Lift;

Ενώ η παραδοσιακή χειρουργική λίφτινγκ μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της επιφάνειας του δέρματος με τέντωμα (τράβηγμα) συχνά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βραχύβια, καθώς η δομή στήριξης του κολλαγόνου του δέρματος δεν έχει υποστεί επεξεργασία και το δέρμα εξακολουθεί να κρεμά. Τα ορατά σημεία την υφή την λάμψη και το χρώμα της χρωστικής στην επιφάνεια του δέρματος επίσης δεν αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια ενός face lift. Τα λέιζερ μπορούν να έχουν εφαρμογή σε περισσότερες επιφάνειες του δέρματος π.χ. τη θεραπεία ολόκληρο το λαιμό πρόσωπο και τα χέρια. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με facelifting στην αφαίρεση των επίμονων γραμμές.

Μετά τη θεραπεία

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ήπια αίσθηση ηλιακού εγκαύματος, ερύθημα για περίπου δυο ημέρες μετά τη διαδικασία. Το οίδημα είναι συνήθως συχνή παρενέργεια ,εντοπίζεται περισσότερο στα βλέφαρα υποχωρώντας σε 2-3 ημέρες. Ελάχιστο ξεφλούδισμα του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί ως νέο δέρμα που αντικαθιστά νεκρούς ιστούς του δέρματος επίσης θα το αισθάνεστε ξηρό. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ενυδατική κρέμα Τα κρύα επιθέματα είναι χρήσιμα συντομεύοντας το ερύθημα και το οίδημα. Οι ενυδατικές κρέμες είναι απαραίτητες και να είναι στο ψυγείο. Συνίσταται αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30+. Τέσσερις με έξι αγωγές με το laser απαιτούνται, ανάλογα με το επίπεδο ενέργειας που χρησιμοποιούνται. H απόσταση των συνεδριών είναι μεταξύ 4-8 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και είναι αργά προοδευτικά, με τη βέλτιστη βελτίωση ορατά πάνω από δυο έως τεσσάρων μηνών περιόδου αν και μετά τις 7-10 ημέρες βλέπουμε την εξωτερική επιδερμική ανανέωση με φωτεινότητα και λάμψη. Αυτό το σχήμα χρονοδιάγραμμα και τη θεραπεία επιτρέπει την πλήρη επούλωση και την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ιστών με νέα κολλαγόνου και ελαστίνης, και βιώσιμης υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.

Τι κάνουμε πριν τη θεραπεία;

Μια αναισθητική κρέμα emla εφαρμόζεται στην υπό θεραπεία περιοχή αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει καλά το δέρμα με σαπούνι. Χρειάζονται περίπου 60 λεπτά για το αναισθητικό για να παράγει πλήρη αποτελέσματα.

Εφαρμογή του fractional λέιζερ

Ο χρόνος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από τις περιοχές υπό θεραπεία, αλλά ένα πλήρες πρόσωπο και λαιμό θα πάρει περίπου 30 λεπτά. Ο πόνος σχετίζεται με τη διαδικασία και εξαρτάται από την ενέργεια και πόσο σωστά βάλαμε τη αναισθητική κρέμα γενικά είναι εύκολα ανεκτός.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές;

Κλασματικές θεραπεία με λέιζερ φαίνεται να είναι καλά ανεκτό από τους περισσότερους ασθενείς. H εφαρμογή του make-up μπορεί να γίνει σύντομα μετά τη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους αμέσως μετά τις θεραπείες ή την επόμενη ημέρα, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος και τη θεραπεία τους.

Ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν μετά, είναι λόγο της επιθετικής ή υψηλού επιπέδου ενέργειας.

Η μεταφλεγμωνόδη υπερμελαχρώση – εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς με ιστορικό υπέρχρωση μελάσματος ή postinflammatory (πιο συχνά σε ασθενείς που έχει σκουρότερο χρώμα τους τύπους δέρματος) αυτή η παρενέργεια όμως είναι πιο συχνή με το CO2 fractional και πολύ σπάνια με το erbium fractional.

Ποιος δεν πρέπει να εφαρμόσει την κλασματική θεραπεία με λέιζερ;

Όποιος έχει μια ενεργή βακτηριακή και ιογενή λοίμωξη του δέρματος, έχει χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε φάρμακα που περιέχουν χρυσό, έχει πάρει ισοτρετινοΐνη, εντός 6 μηνών, έχει σκληρόδερμα ή έχει ιστορικό λεύκης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Dermatology Laser Center No 1: Σοφοκλή Βενιζέλου 99, Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9956677.

Dermatology Laser Center No 2: Αγ. Ιωάννου 47, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210-6396696.

Keywords
Τυχαία Θέματα