Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας: είναι βλαβερές;

Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και ταυτόχρονα να δράσετε ευσυνείδητα από οικολογική άποψη τοποθετώντας λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (φθορισμού), αλλά δε θέλετε να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας; Τι πραγματικά ισχύει όσον αφορά την ακτινοβολία και τον υδράργυρο που περιέχουν;

Ακτινοβολία
Οι λαμπτήρες αυτοί κυκλοφορούν στην αγορά για πάνω από 20 χρόνια και σε 2 τύπους: στον ένα τύπο η σπείρα είναι εμφανής, ενώ στο δεύτερο περιβάλλεται με ένα ακόμα στρώμα γυαλιού και μοιάζει με τη συμβατική λάμπα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι 1 στους 5 λαμπτήρες του πρώτου τύπου εκπέμπει ακτινοβολία

ισοδύναμη με την ακτινοβολία που λαμβάνετε μια ζεστή καλοκαιρινή και ηλιόλουστη ημέρα από τον ήλιο, όταν βρίσκεσται σε απόσταση περίπου 2 εκατοστών. Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών, αν χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους λάμπα, θα πρέπει να φροντίσετε να μην βρίσκεστε σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατοστών και για περισσότερο από 1 ώρα. Ο δεύτερος τύπος απ’ την άλλη, δεν εκπέμπει σημαντικές ποσότητες UV ακτινοβολίας.

Υδράργυρος
Η ποσότητα υδραργύρου που περιέχουν είναι περίπου 2 mg και θεωρείται ελάχιστη σε σχέση μ’ ένα θερμόμετρο. Αν ωστόσο κάποια τέτοια λάμπα σπάσει, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα εισέλθει στον οργανισμό σας μέσω κάποιας αμυχής που μπορεί να έχετε. Μην σκουπίσετε τα σπασμένα γυαλιά με ηλεκτρική σκούπα, αλλά προτιμήστε βρεγμένο πανί και θυμηθείτε ν’ αερίσετε το χώρο για περίπου 10-15 λεπτά.

Μην ξεχνάτε:
Να ανακυκλώνετε τους λαμπτήρες και να προτρέπετε τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε να μην συγκεντρώνεται στο περιβάλλον η ποσότητα υδραργύρου που περιέχουν. Επισκεφτείτε το www.electrocycle.gr έτσι ώστε να βρείτε τα σημεία στα οποία μπορείτε να παραδώσετε τις λάμπες σας.

Η διάρκεια ζωής τους φτάνει από 6.500-10.000 ώρες, ενώ οι απλές λάμπες πυρακτώσεως αγγίζουν μόνο τις 1.000. Καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια.

Το μυστικό

Επειδή δεν είναι όλοι οι λαμπτήρες ίδιοι, γι’ αυτό καλύτερα να επιλέγετε επώνυμα προϊόντα υψηλότερης τεχνολογίας και απόδοσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα