Η μοναξιά ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος

Μοναξιά και παγωνιά είναι δύο έννοιες που συνδέονται συχνά στην καθημερινή γλώσσα. Καναδοί ψυχολόγοι όμως ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η κοινωνική απομόνωση κάνει πράγματι τους ανθρώπους να κρυώνουν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον δρα Τσεν-Μπο Ζονγκ, πραγματοποίησαν δύο πειράματα.

Στο πρώτο συμμετείχαν 65 φοιτητές οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι φοιτητές της πρώτης ομάδας κλήθηκαν να θυμηθούν κάποια φορά που ένιωσαν κοινωνικά αποκλεισμένοι ή απομονωμένοι και οι φοιτητές της δεύτερης να θυμηθούν κάποια στιγμή που ένιωσαν να τους «αγκαλιάζει» ο περίγυρος.

Έπειτα, ζητήθηκε από όλους να υπολογίσουν τη θερμοκρασία του δωματίου όπου βρίσκονταν. Οι εκτιμήσεις κυμάνθηκαν από 12 έως 40 βαθμούς Κελσίου – όσοι είχαν θυμηθεί κάποια αρνητική εμπειρία έδωσαν τις χαμηλότερες εκτιμήσεις.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από 52 φοιτητές να παίξουν στο κομπιούτερ ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Το είχαν σχεδιάσει έτσι ώστε κάποιοι εθελοντές να δέχονται πολλές πάσες και άλλοι καμία. Κατόπιν, τους ρώτησαν τι προτιμούσαν, έναν ζεστό καφέ, μια ζεστή σούπα, κράκερ, μήλο ή αναψυκτικό. Οι «μη δημοφιλείς» συμμετέχοντες ζήτησαν κατά κανόνα ζεστή σούπα ή καφέ.

«Διαπιστώσαμε πως η εμπειρία του κοινωνικού αποκλεισμού κάνει πραγματικά τον άνθρωπο να νιώθει κρύο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης στην Επιθεώρηση «Ρsychological Science». «Επιβεβαιώνεται πως τα συναισθήματα έχουν αντίκτυπο στη σωματική λειτουργία», δήλωσε ο δρ Λέσλι Πρινς, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα