Γιατί το παιδί μου φοβάται τους μασκαράδες;

Αν και τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν τις Αποκριές υπάρχουναρκετά παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας, που μπορεί να φοβούνται τους μασκαράδες. Τι να κάνετε;

Αντιμετωπίστε σωστά τους φόβους των παιδιών και κατανοήστε τους
Παραδεχτείτε ότι ένας άνθρωπος που φοράει μάσκα ή έχει μακιγιαριστεί έντομα με πολύχρωμη ή περίεργη περούκα είναι λογικό να τρομάζει τα παιδιά. Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι πίσω από τη μάσκα κρύβεται ένας άνθρωπος που πολλές φορές μάλιστα είναι γνωστός τους. Η γνωστική τους αντίληψη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και έτσι τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτό

που βλέπουν μπροστά τους ως πραγματικότητα. Επομένως, ένας άνθρωπος που φοράει μάσκα είναι ένα θέαμα αρκετά πρωτόγνωρο για τα παιδιά. Επίσης, οι μάσκες κρύβουν τα πραγματικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, στα οποία βασίζονται τα παιδιά για να κρίνουν τις προθέσεις των άλλων.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των μασκαράδων είναι η περίεργη συμπεριφορά. Ξαφνικά τα παιδιά βλέπουν άγνωστους ανθρώπους με περίεργη εμφάνιση να τα πλησιάζουν, να τους λένε αστεία, να χορεύουν περίεργα, να μιλάνε με διαφορετική φωνή. Όλο αυτό το σκηνικό είναι λογικό να προκαλέσει άγχος στα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν.

Τι να κάνετε

Συζητήστε με το παιδί τι γίνεται τις απόκριες. Για ποιο λόγο μεταμφιέζονται οι άνθρωποι; Είναι έθιμο για να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Αν τα παιδιά πηγαίνουν στο παιδικό σταθμό θα έχει γίνει και εκεί κάποιος λόγος για τις Απόκριες και τα έθιμα, όπως για το γαϊτανάκι, επομένως μπορούν οι γονείς να μάθουν από τη νηπιαγωγό πώς προσέγγισε το θέμα.Μοιραστείτε προσωπικές εμπειρίες λέγοντας τι ντυνόσασταν εσείς ως παιδιά ή ακόμα και τώρα. Δείτε μαζί με το παιδί φωτογραφίες από Απόκριες και δείξτε του οικεία πρόσωπα που ήταν μασκαράδες.Παίξτε στο σπίτι με μάσκες. Έτσι θα διαπιστώσει το παιδί ότι πίσω από τη μάσκα κρύβεται ένας άνθρωπος και ότι η μάσκα δεν σε κάνει κάποιον άλλο.Είναι σημαντικό, όταν μιλάτε με το παιδί που φοβάται, να λέτε τις λέξεις: «μεταμφιέζεται», «προσποιείται», «κάνει τον…», «υποκρίνεται», «στα ψέματα» και γενικά όποια λέξη μπορεί να καταλάβει το παιδί. Για παράδειγμα, πείτε «Κοίτα αυτήν που κάνει την μάγισσα» και όχι «Κοίτα την μάγισσα!»Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού εξηγήστε στο παιδί ότι όπως μεταμφιεζόμαστε για τους ρόλους του θεάτρου, το ίδιο κάνουμε και τις Απόκριες. Δεν γινόμαστε κακοί άνθρωποι, ούτε άλλοι άνθρωποι, απλά φοράμε κοστούμια.Επιλέξτεε κοστούμι αποκριάτικο το οποίο θα διαλέξετε μαζί με το παιδί και προτιμήστε κάποιον αγαπημένο ήρωα ή ρόλο με «καλές προθέσεις», όπως Ζορό, νεράιδα, γατούλα, μπαλαρίνα, πυροσβέστης, Σούπερμαν κλπ.Είναι καλό να λαμβάνετε υπόψη σας τους φόβους των παιδιών για τους μασκαράδες και να μην τους κοροϊδεύετε. Αν το παιδί δεν θέλει να ντυθεί ή να συμμετέχει σε κάποια αποκριάτικη εκδήλωση μην το πιέζετε. Σεβαστείτε τους φόβους τους, όπως θα θέλατε να συμβεί και σε εσάς. Δεν καταφέρνετε τίποτα όταν πιέζετε τα μικρά παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

The post Γιατί το παιδί μου φοβάται τους μασκαράδες; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα