Γιατί δεν πρέπει να δίνετε tablet στα παιδιά;

Μπορεί να φαίνεται βολικό και να σας αφήνει λίγο ελεύθερο χρόνο αλλά υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δίνετε tablet στα παιδιά.

1 Δεν αναπτύσσονται τα νήπια

Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times, επισήμαναν μία αισθητή αύξηση στο χρόνο που περνάνε τα νήπια μπροστά στην οθόνη, είτε tablet, είτε smartphones.

Αυτό δεν είναι τόσο ασφαλές στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Και αυτό γιατί μπορεί η οθόνη να μην έχει καν τα ιδανικά επίπεδα φωτεινότητας, ώστε να παρεμβαίνει στην σωστή ανάπτυξη της όρασης τους. Επιπλέον η αφή, που αποτελεί το πρώτο μέσο επικοινωνίας και μάθησης στην πρώιμη παιδική ηλικία, μειώνεται και αντικαθίσταται το πιάσιμο, το ζούλημα, το μάσημα με την εικονική πραγματικότητα, κάτι που δεν τα βοηθά να κατανοήσουν τις βασικές τους δεξιότητες όταν απλώς και μόνον πατάνε μια οθόνη. Τέλος, η χρήση διαδραστικών οθονών από παιδιά κάτω των τριών ετών επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων, ενώ μακροχρόνια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο κατανόησης των μαθηματικών.

2 Ελλοχεύει ο κίνδυνος

Πολλές φορές η παραμονή του παιδιού μπροστά σε μία οθόνη χρησιμοποιείται ως μέσο φύλαξης και απασχόλησης για να κάνουν οι γονείς ανενόχλητοι τις δουλειές του ή για να «καθίσει φρόνιμα». Όμως το να κρατάει tablet ένα παιδί για πολλή ώρα δεν είναι ακίνδυνο επειδή το παιδί είναι απλώς μαζί με τους γονείς του. Η μη ελεγχόμενη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα αφού το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ποικίλης ποιότητας ανθρώπους και διαφόρων προθέσεων.

Τι να κάνετε;

Ακολουθήστε τον κανόνα «3-6-9-12» Ο γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος Serge Tisseron ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12».

The post Γιατί δεν πρέπει να δίνετε tablet στα παιδιά; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα