Δεύτερη αιτία ανικανότητας η κατάθλιψη παγκοσμίως

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία ανικανότητας παγκοσμίως μετά την οσφυαλγία, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Η Δρ Αλίζ Φερράρι, από τη Σχολή Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που ηγήθηκε της έρευνας, εξηγεί ότι η αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητας.

Η μελέτη συνέκρινε την κλινική κατάθλιψη με περισσότερες από 200 άλλες παθήσεις και τραυματισμούς που προκαλούν ανικανότητα και διαπίστωσε τελικά ότι μια μικρή μόνο αναλογία ατόμων έχει πρόσβαση στη θεραπεία.

Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2010 και προέρχονται από μελέτες που είχαν εκπονηθεί το διάστημα 1990 – 2000 για την επίπτωση της κατάθλιψης παγκοσμίως.

Η κατάθλιψη αν και αποτελεί τη δεύτερη αιτία ανικανότητας, η επίπτωσή της διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, τα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης ήταν υψηλότερα στο Αφγανιστάν και χαμηλότερα στην Ιαπωνία. Στη Μ. Βρετανία, η κατάθλιψη είναι η τρίτη αιτία ανικανότητας.

«Η κατάθλιψη είναι μείζον πρόβλημα και πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισής της. Το βάρος μπορεί να διαφέρει, από χώρα σε χώρα, αλλά τείνει να είναι μεγαλύτερο στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, και μικρότερο στα κράτη με υψηλότερα εισοδήματα», σημειώνει η Δρ Φερράρι.

Το κοινωνικό στίγμα πάντως που σχετίζεται με την κατάθλιψη, είναι η βασικότερη παράμετρος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, σε συνδυασμό πάντα με τις κατά τόπους πολιτισμικές και κοινωνικές δοξασίες και αξίες.

Ο Δρ Ντάνιελ Σισολμ, οικονομολόγος Υγείας στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχολιάζει ότι «είναι μεγάλη πρόκληση για τις δομές δημόσιας υγείας και μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί καθολικά, τουλάχιστον ως προς την πρόσβαση των ασθενών στην θεραπεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα