Χωρισμός: Τι φταίει και χωρίσατε;

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας οδηγήσουν σε έναν χωρισμό; Μάθετε από την ειδικό τι φταίει τελικά και χωρίσατε.

Αυτοί βέβαια οι τρόποι σε άλλες περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο να λειτουργήσουν, σε άλλες πάλι ανοίγουν δρόμο για το τέλος μίας σχέσης πολύ πιο γρήγορα. Αυτό εξαρτάται από το είδος της σχέσης καθώς και από την συναισθηματική δέσμευση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες. Δεν μπορούμε συνεπώς να μιλάμε για χωρισμούς που μοιάζουν. Οι λόγοι, όμως που μπορούν να μας οδηγήσουν εκεί είναι συχνά κοινοί, κάπου τους έχουμε ακούσει,

όλοι και σε κάποια σχέση θα τους έχουμε βιώσει. Η Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπουλου μας εξηγεί.

Η πορεία μιας σχέσης

Η διαδικασία του χωρισμού μπαίνει σε λειτουργία από τη στιγμή που συνάψουμε σχέση με κάποιον. Εν δυνάμει, λοιπόν, όλες οι σχέσεις περιέχουν μέσα την πιθανότητα χωρισμού. Αυτή η πιθανότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Το ζευγάρι διανύει την περίοδο εξιδανίκευσης, την ψευδαίσθηση του ‘’για πάντα’’, τη γαλήνη και την ηρεμία πως όλα θα πηγαίνουν καλά.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η περίοδος είναι σημαντικό να βιωθεί στο έπακρο, καθώς έτσι έρχεται το ζευγάρι πιο κοντά, δημιουργείται οικειότητα, η σχέση αρχίζει να παίρνει μορφή. Παράλληλα όμως, αυτή η περίοδος είναι υπεύθυνη για την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία. Είναι η περίοδος “κατασκευής προσδοκιών”. Προσδοκίες που ακουμπάει ο ένας σύντροφος πάνω στον άλλον και η πεποίθηση πως αυτές οι προσδοκίες θα ικανοποιούνται μία ζωή και η απογοήτευση δεν θα μας αγγίξει ποτέ.

Και η σχέση κάπως έτσι προχωράει. Με προσδοκίες που εκδηλώθηκαν, που θεωρήθηκαν δεδομένες να υπάρχουν, με συντρόφους που μόλις τους αγγίξει η πρώτη σκέψη χωρισμού, απομακρύνονται για να μη λύσουν το πρόβλημα, κάποιοι άλλοι παντρεύονται για να θάψουν την απογοήτευση κάτω από τον γάμο και στην χειρότερη μπορεί να υπάρξει και ο ερχομός ενός παιδιού “για να σώσει τον γάμο”.

Τα κακά νέα είναι πως δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα και η ιδέα του χωρισμού παύει να “κοιμάται” πια. Πολλά ζευγάρια προσεγγίζουν το γραφείο του ψυχολόγου με σκοπό είτε να σώσουν τον γάμο τους είτε να βρουν έναν ένθερμο υποστηρικτή της ιδέας του χωρισμού τους. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που ο ψυχολόγος χρησιμοποιείται και ως διαιτητής των συγκρούσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.

Για να βρείτε όλα εκείνα τα “γιατί” που οδήγησαν στην ιδέα του χωρισμού, οφείλετε να θέσετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πριν οδηγηθεί ο κάθε σύντροφος σε σκέψεις του πως να σώσει τη σχέση ή να βγει έστω ο ίδιος αλώβητος από αυτήν, χρειάζεται να αναλογιστεί όλα εκείνα που οδήγησαν το μαζί στην απομάκρυνση, στην έλλειψη κατανόησης και στη δυσλειτουργική επικοινωνία.

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε ότι είναι προτεραιότητα ο χρόνος με τον σύντροφό σας;

-Πόσο συχνά εκφράζετε τον θαυμασμό σας προς τον σύντροφό σας για όλα αυτά που καταφέρνει;

-Όταν βγαίνετε μαζί έξω ή καθόσαστε στον καναπέ το βράδυ, πόση ώρα αφιερώνετε στο κινητό σας χωρίς να ανταλλάξετε ούτε μία κουβέντα με τον σύντροφό σας;

-Θα σας ενοχλούσε αν στο κρεβάτι κάθε βράδυ πηγαίνατε μόνος ή ακόμα και αν κοιμόσασταν σε χωριστά κρεβάτια με τον σύντροφό σας;

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που υποστηρίξατε τον σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά σας, στους φίλους ή την οικογένειά σας;

-Πόσο σημαντική σας είναι η αφή και το χάδι μέσα στη ημέρα; Αγκαλιάζειτε πρώτος τον σύντροφό σας ή περιμένετε να σας αγκαλιάσει εκείνος;

-Ποια θέματα συνηθίζατε να συζητάτε παλιότερα με τον σύντροφό σας που πλέον δεν τα συζητάτε;

-Ποια στιγμή νιώσατε να σας αγαπάει περισσότερο ο σύντροφός σας; Ποια στιγμή νιώσατε να τον αγαπάτε εσείς πιο πολύ;

-Ποια εικόνα ζευγαριού λαμβάνουν οι φίλοι ή οι συγγενείς σας; Πως θα περιέγραφαν τη σχέση σας;

Αφού τα απαντήσετε όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα σας γεννηθούν νέα ερωτήματα. Ερωτήματα που δεν θα χωράνε αμφιβολίες στο ποιος από τους δύο φταίει. Γιατί πάντα φταίνε και οι δύο. Φταίνε εκείνες οι φορές που γυρίσατε κουρασμένοι από τη δουλειά και δεν είχατε όρεξη να ανταλλάξετε κουβέντα. Εκείνες οι φορές που στην αγκαλιά σας δεν χωρούσε ο σύντροφός σας, γιατί τη θέση του είχαν πάρει το λάπτοπ και το κινητό. Εκείνες οι φορές που δεν σας πείραξε αν θα κοιμηθείτε χώρια, ο ένας στον καναπές και ο άλλος στο κρεβάτι. Όλες εκείνες τις φορές που τα ζεστά σας συναισθήματα κρύφτηκαν πίσω από νευρά, θυμό, γκρίνια. Εκείνες τις φορές που επιλέξατε να φωνάξετε ή να σιωπήσετε και να απομακρυνθείτε. Αυτές οι στιγμές κοστίζουν σε μία σχέση.

Το μυστικό

Απαντήστε στα ερωτήματα αυτά και προσπαθήστε να το πάρετε από την αρχή. Αλλά μαζί, όχι μόνοι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πλησιάσετε στον χωρισμό. Άλλοι τόσοι υπάρχουν για να ενδυναμώσετε όλα εκείνα που κάποτε οδήγησαν το δύο στο να γίνει ένα. Στις ανθρώπινες σχέσεις κάποιες φορές δεν χωράει το “δεν ταιριάξαμε”, αλλά το “δεν προσπαθήσαμε αρκετά”. Βεβαιωθείτε πως προσπαθήσατε πολύ πριν αποχωρήσετε.

The post Χωρισμός: Τι φταίει και χωρίσατε; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χωρισμός,chorismos