Αποτελεσματικός ο βελονισμός στους χρόνιους πονοκεφάλους

Οι άνθρωποι που βασανίζονται από χρόνιους πονοκεφάλους μπορεί να βρουν πρόσθετη βοήθεια στον βελονισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη – την μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα για το θέμα.

Όπως γράφουν στο τεύχος Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης «Κεφαλαλγία» (Cephalalgia) γερμανοί επιστήμονες, παρακολούθησαν επί 6 μήνες περισσότερους από 15.000 ενήλικες με χρόνιους πονοκεφάλους.

Άλλοι από αυτούς παρουσίαζαν ημικρανία τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα επί 1 χρόνο ή περισσότερο, και άλλοι πονοκεφάλους τάσεως (είναι η πιο συχνή

μορφή κεφαλαλγίας) με την ίδια συχνότητα.

Άλλοι από τους εθελοντές έκαναν μόνο βελονισμό, άλλοι ακολούθησαν την συνήθη παυσίπονη αγωγή τους, και άλλοι πρόσθεσαν τον βελονισμό στην συνήθη αγωγή τους.

Ο βελονισμός γινόταν σε διακοπτόμενες συνεδρίες (έως 15) σε διάστημα 3 μηνών, ενώ όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν εκ νέου από τους ερευνητές στους 6 μήνες.

Όσοι ασθενείς έκαναν βελονισμό ανέφεραν σημαντικότερη βελτίωση του πόνου τους απ’ ό,τι οι εθελοντές που έπαιρναν μόνον παυσίπονα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πονοκέφαλοι των πρώτων μειώθηκαν από 8,4 ανά τρίμηνο πριν τον βελονισμό σε 4,7 ανά τρίμηνο έπειτα από αυτόν, ενώ μεταξύ όσων έπαιρναν μόνο φάρμακα δεν υπήρξε ιδιαίτερη διαφορά (από 8,1 ανά τρίμηνο πριν την έναρξη της μελέτης ήταν 7,5 ανά τρίμηνο στο τέλος της).

«Ο βελονισμός σε συνδυασμό με την συνήθη αγωγή σε ασθενείς με πονοκέφαλο σχετίζεται με σημαντικές κλινικές εκδηλώσεις σε σύγκριση με την μεμονωμένη συνήθη αγωγή», σημειώνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στέφαν Ν. Βίλιχ, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Charite, στο Βερολίνο.

Ο βελονισμός πιστεύεται ότι δρα αναλγητικά τροποποιώντας την μετάδοση χημικών μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων ή επηρεάζοντας την απελευθέρωση διαφόρων χημικών ουσιών του εγκεφάλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα