8 τροφές-σύμμαχοι για τη νηστεία⁠

Οι βασικοί κανόνες της νηστείας θυμίζουν τη φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείτε μια από τις πιο υγιεινές διατροφής στον κόσμο. Η αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Με τη νηστεία

● Αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

● Αυξάνεται η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση,

όπως είναι η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών, προφυλάσσοντας τα τοιχώματα των αγγείων και τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

● Αυξάνεται η πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και η πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και τη νευρική λειτουργία, αλλά και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι στη νηστεία⁠

1 Θαλασσινά: πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Β12⁠.

2 Όσπρια: πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.⁠

3 Προϊόντα σόγιας: τόφου, γάλα σόγιας, κιμάς σόγιας. Είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β⁠.

4 Κινόα: εξαιρετική φυτική πηγή πλήρους πρωτεΐνης, ψευδαργύρου, χαλκού και βιταμινών του συμπλέγματος Β⁠.

5 Λαχανικά: πέρα από τις φυτικές πρωτεΐνες και τις βιταμίνες που μας προσφέρουν, ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο περιέχουν ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου⁠.

6 Σπόροι chia: εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, σιδήρου, ασβεστιού, φωσφόρου και μαγνησίου⁠.

7 Σπιρουλίνα: η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο⁠.

8 Ξηροί καρποί: πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, αμινοξέων, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, αντιοξειδωτικών⁠.

Το μυστικό

Η αποχή από το λάδι δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όσων νηστεύουν, εφόσον συμπεριληφθούν άλλα νηστήσιμα τρόφιμα, όπως το ταχίνι και οι ξηροί καρποί, που είναι επίσης πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα αποτελούν καλές πηγές των πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.

The post 8 τροφές-σύμμαχοι για τη νηστεία⁠ appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα