4 μικροβήματα για να βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα

Αυτές οι μικρές πράξεις θα σας βοηθήσουν να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας και να μπείτε στην κορυφή της λίστας σας.

Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μπει σε προτεραιότητα είναι δύσκολο, ειδικά στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας, όπου η τεχνολογία επιτρέπει οι ευθύνες μας να μάς ακολουθούν παντού. Αλλά με προσπάθεια, συμβουλές ειδικών και την υποστήριξη των γύρω σας, το να βάλετε τον εαυτό σε προτεραιότητα δεν είναι ανέφικτο. Και μόλις κάνετε μια μικρή αλλαγή και ξεκινήσετε να βιώνετε τα οφέλη, όλες οι άλλες αλλαγές θα γίνουν ακόμα πιο εύκολες.

1 Αξιοποιήστε στιγμές “σύντομης χαλάρωσης”

για να μειώσετε το στρες και να βελτιώσετε την αποδοτικότητα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας φορτωμένης μέρας, κάντε μια βόλτα ενός λεπτού για κάθε 60 λεπτά δουλειάς. Επίσης ο διαλογισμός σύμφωνα με έρευνα του 2016 στο Biological Psychiatry, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε καλύτερα το στρες.

2 Κάντε διαλείμματα. Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε «πνευματικά» διαλείμματα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Όταν επιτρέπετε στο μυαλό σας να κάνει διάλειμμα, η δημιουργικότητά σας “ρέει” και στιγμές έμπνευσης μπορούν να έρθουν, προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα που δεν είχατε συνειδητοποιήσει καν ότι το μυαλό σας επεξεργαζόταν, σύμφωνα με έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Annual Review of Psychology. Αυτό είναι απόδειξη ότι ο εγκέφαλός σας θέλει να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδιά και να δημιουργήσει λύσεις, εσείς όμως πρέπει να αποσυνδεθείτε για να το αφήσετε να κάνει τη δουλειά του. Ένας εύκολος τρόπος είναι να αξιοποιήσετε τον αναπάντεχο ελεύθερο χρόνο που βρίσκετε – για παράδειγμα όταν περιμένετε τον καφέ σας, το λεωφορείο ή το τρένο ή όταν στέκεστε σε μία ουρά. Αντί να κοιτάξετε το κινητό σας, αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί.

3 Προγραμματίστε ραντεβού με τον εαυτό σας – για άσκηση, κοινωνικές δραστηριότητες, ξεκούραση – και βάλτε τες στο ημερολόγιό σας για να τα τηρήσετε. Μετά τον ποιοτικό ύπνο, η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία βελτίωσης της απόδοσης και της διάθεσής σας. Η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της μνήμης και της μάθησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει με τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, υποστηρίζει μια έρευνα στο Journal of Experimental Psychology, και το διάλειμμα από τη δουλειά για να γυμναστείτε μπορεί να ενισχύσει την αποδοτικότητά σας και τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, σύμφωνα με έρευνα στο International Journal of Workplace Health Management. Θυμηθείτε ότι η τακτική άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα μια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και 15-20 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

4 Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε μέρα γράφοντας ημερολόγιο, σημειώνοντας πράγματα που πετύχατε τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και για όσα είστε ευγνώμωνες. Έρευνα υποστηρίζει ότι το να γράφετε καθημερινά ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε νέες δεξιότητες. Επιπλέον, εκδηλώνοντας την ευγνωμοσύνη σας για όσα έχετε, μπορείτε να ενισχύσετε τη συνεργασία σας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Μια μελέτη του 2017 στο Psychological Bulletin αποκάλυψε ότι η ευγνωμοσύνη κάνει τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να βοηθήσουν τους άλλους.

Το μυστικό

Σε ώρα έκτακτης ανάγκης σε μια πτήση, μας λένε να βάλουμε τη δική μας μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσουμε τους άλλους. Αυτή η συμβουλή μοιάζει λογική σε ένα αεροπλάνο, αλλά στον έξω κόσμο, δεν πρέπει να περιμένουμε να χειροτερεύσουν τα πράγματα για να βάλουμε σε προτεραιότητα την ευεξία μας – πρέπει να είμαστε η προτεραιότητά μας κάθε μέρα.

The post 4 μικροβήματα για να βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα