Προσωπικός Αριθμός: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλη η διαδικασία
Άνοιξε η πλατφόρμα Myinfo, όπου οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν τον προσωπικό αριθμό, μέσω της πλατφόρμας myInfo του Gov.gr που φιλοδοξεί να απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο τομέα και, σταδιακά, με τον ιδιωτικό.
Χρήσιμες ερωταπαντήσειςΤι είναι ο Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) και ποιος είναι ο σκοπός του;Ο Προσωπικός Αριθμός αποτελεί το στοιχείο επαλήθευσης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημόσιου Τομέα.
Πότε θα ξεκινήσουν οι πολίτες ναΑπό την Τρίτη 3 Ιουνίου οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στη σελίδα pa.gov.gr, όπου θα υπάρχει οδηγός με αναλυτικές οδηγίες. Από τη σελίδα αυτή, θα οδηγούνται στην πλατφόρμα myinfo.gov.gr για να εκδώσουν Π.Α.
Αν ένας πολίτης δεν έχει ΑΦΜ, μπορεί να εκδώσει Π.Α.;Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση του Π.Α. είναι η ύπαρξη ΑΦΜ. Συνεπώς, ένας πολίτης για να εκδώσει Π.Α. θα πρέπει προηγουμένως να αιτηθεί από την ΑΑΔΕ χορήγηση ΑΦΜ.
Ο πολίτης πρέπει πρώτα να βγάλει Π.Α. και μετά νέα ταυτότητα; Μπορεί να βγάλει Π.Α. μαζί με νέα ταυτότητα;Ο πολίτης πρέπει πρώτα να βγάλει Π.Α. και μετά νέα Ταυτότητα. Για την έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας απαιτείται να έχει προηγηθεί η έκδοση Π.Α. ή να μην έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του Π.Α. χωρίς όμως υπαιτιότητα του πολίτη. Η απόδοση του Π.Α. γίνεται μέσω της πλατφόρμας myinfo.gov.gr για τους πολίτες που έχουν κωδικούς taxisnet.
Σε περίπτωση που ένας πολίτης έχει ήδη εκδώσει νέου τύπου Δελτίο Ταυτότητας χρειάζεται να την αντικαταστήσει;Οι πολίτες που έχουν ήδη εκδώσει νέου τύπου Δελτίο Ταυτότητας χωρίς την αναγραφή του Π.Α, δε χρειάζεται να εκδώσουν νέο. Τα νέου τύπου Δελτία Ταυτότητας που δε διαθέτουν Π.Α., ισχύουν κανονικά μέχρι την αντικατάστασή τους ή μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
Αν ένας πολίτης που έχει ήδη εκδώσει νέου τύπου Δελτίο Ταυτότητας χωρίς την αναγραφή του Π.Α., επιθυμεί να εφοδιαστεί εκ νέου με Δελτίο Ταυτότητας που τον αναγράφει, τι γίνεται;Στην περίπτωση που ένας πολίτης, ενώ διαθέτει νέου τύπου Δελτίο Ταυτότητας, επιθυμεί να το αλλάξει προκειμένου να αναγράφεται ο Π.Α., μπορεί να αιτηθεί την αντικατάσταση του εγγράφου του, ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία και υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά για την έκδοση δελτίου (προγραμματισμός ραντεβού, παράβολα έκδοσης κλπ.).
Πώς μπορεί να εκδώσει Π.Α. ένας πολίτης που δεν έχει κωδικούς taxisnet ή/ και δε διαθέτει τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες (π.χ. ένας ηλικιωμένος);Οι πολίτες που δεν έχουν κωδικούς taxisnet ή/ και δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες (για παράδειγμα πολίτες που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες), θα μπορούν να εξυπηρετηθούν για την έκδοση του Π.Α. από τα ΚΕΠ, καθώς και τις Προξενικές Αρχές από τις 23 Ιουνίου.
Είναι ασφαλής ο Π.Α;Ο Π.Α. δεν είναι αριθμός πρόσβασης σε κάποιο μητρώο. Ο Π.Α. είναι αριθμός ταυτοποίησης και ως τέτοιος είναι απολύτως ασφαλής.
Ποια στοιχεία δεν μπορεί να διορθώσει ο πολίτης; Τι πρέπει να κάνει αν διαπιστώσει λάθος ή /και λάθη στα στοιχεία με τα οποία είναι εγγεγραμμμένος στο Μητρώο Πολιτών;Ο πολίτης επιβεβαιώνει τα ορθά ονοματεπωνυμικά στοιχεία του και ημερομηνία γέννησης, Δήμο, ΑΜΚΑ και Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και στη συνέχεια ενημερώνονται τα βασικά μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης. Σε περίπτωση όμως που τα στοιχεία που υποδεικνύει δεν ταυτίζονται με αυτά στο Μητρώο Πολιτών και ο πολίτης θεωρεί ότι δεν έχουν καταγραφεί ορθά κάποιο από τα ακόλουθα: Όνομα, Επώνυμο, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας και Ημερομηνία Γέννησης, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δημοτολόγιο όπου είναι εγγεγραμμένος για να κάνει την απαιτούμενη διόρθωση.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Π.Α. αποτελεί ένα «εργαλείο» συλλογής των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.Ο Π.Α. κάνει δύο βασικά πράγματα: Πρώτον αποτελεί έναν ενιαίο αριθμό ταυτοποίησης του πολίτη για την εξυπηρέτησή του σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και το δεύτερο είναι ότι βοηθά τους πολίτες που ταλαιπωρούνται εξαιτίας λαθών στα μητρώα του κράτους, ενώ αντιμετωπίζει χρόνια κενά στη διασύνδεση κρατικών μητρώων και με τον τρόπο αυτό έρχεται να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών από το Δημόσιο. Κι όλα αυτά με απόλυτη προστασία των προσωπικών Δεδομένων. Πλέον ο Π.Α. διασφαλίζει ότι στα 4 βασικά μητρώα του κράτους και στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), οι πολίτες έχουν κοινά, επιβεβαιωμένα και ορθά στοιχεία. Εκείνοι που αντιδρούν στον Π.Α., γιατί δεν αντιδρούσαν μέχρι σήμερα και στους άλλους διαφορετικούς αριθμούς με τους οποίους κάθε πολίτης είναι εγγεγραμμένος στα διαφορετικά μητρώα του Κράτους;
Πώς διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων;Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται μέσω της συμμόρφωσης με τους αυστηρούς κανόνες που θέτει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Ο Π.Α. έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να κάνει τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη, αλλά και να λειτουργήσει ευεργετικά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, ενισχύοντας την ασφάλεια των συναλλαγών του πολίτη με το δημόσιο.
Πώς επιτυγχάνεται η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων με τον Π.Α.;– Η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων με τον Π.Α. επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
– Με τον έλεγχο και την επαλήθευση ταυτότητας φυσικού προσώπου, η οποία πραγματοποιείται σε ένα σημείο με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και με αποτελεσματικό τρόπο.
– Με την ταυτοποίηση που γίνεται βάσει ενός στοιχείου (αναγνωριστικού αριθμού) και όχι βάσει συνόλου προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης) των οποίων ελλείψεις και σφάλματα στην καταχώριση στα μητρώα λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την επιτυχία της ταυτοποίησης.
– Με το γεγονός ότι το φυσικό πρόσωπο εκθέτει τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία για την ταυτοποίησή του.
– Επειδή μειώνεται το διοικητικό βάρος που προκύπτει από τη χειροκίνητη και αποσπασματική επικαιροποίηση, τη διασταύρωση και την εισαγωγή στοιχείων και περιορίζεται η πιθανότητα σφάλματος από πολλαπλές καταχωρίσεις.
– Με την εφαρμογή μηχανισμών προστασίας δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό (by design) και εξ ορισμού (by default) κατά την υλοποίηση του Π.Α..
Ακριβώς το αντίθετο! Ο Π.Α. δεν είναι φακέλωμα για τους πολίτες. Ο Π.Α. είναι η λύση σε χρόνιες παθογένειες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες λόγω των πολλαπλών μητρώων, όπου τηρούνται τα στοιχεία τους. Ο Π.Α. είναι η απελευθέρωση του πολίτη από τη χρόνια ταλαιπωρία με απόλυτη θωράκιση των προσωπικών του δεδομένων. Το κράτος πρέπει να είναι ενιαίο με αυστηρούς κανόνες ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και όχι διαιρεμένο σε επιμέρους οργανισμούς-σιλό, όπου ο καθένας δεν λογοδοτεί πουθενά για τη χρήση των δεδομένων των πολιτών με αποτέλεσμα να ζητούνται διαρκώς τα ίδια στοιχεία από τους πολίτες μεταξύ διαφορετικών οργανισμών. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη χρησιμότητα του Π.Α. πρωτίστως για τους πολίτες, οι οποίοι θα ταυτοποιούνται μια φορά για κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.
Πόσες φορές χορηγείται ο Π.Α. σε κάθε φυσικό πρόσωπο; Μπορεί ο Π.Α. να αλλάξει;Ο Π.Α. χορηγείται μόνο μία φορά (άπαξ) σε κάθε φυσικό πρόσωπο, είναι μοναδικός και δε μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Από τι αποτελείται ο Π.Α.;Ο Π.Α. αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον 9 είναι αριθμητικά. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 3 αλφαριθμητικά στοιχεία ως πρόθεμα και τα 9 αριθμητικά στοιχεία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου κατά την έκδοση.
Ποια στοιχεία επιτρέπονται στα αλφαριθμητικά του Π.Α.;Επιτρέπονται μόνο τα ψηφία 0 έως 9 και τα κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου που έχουν ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο. Το τρίτο στοιχείο είναι αλφαβητικό και λειτουργεί ως “check digit” για έλεγχο εγκυρότητας.
Πώς και πότε εκδίδεται ο Π.Α.;Μέσω της εφαρμογής myinfo.gov.gr, όπου ο πολίτης αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία του, θα εκδίδει τον Π.Α. Για τους πρώτους 3 μήνες από την έναρξη απόδοσης Π.Α., ο πολίτης μπορεί να επιλέξει 2 από τα 3 αλφαριθμητικά στοιχεία. Από τις 5 Σεπτεμβρίου και έπειτα θα αποδίδεται αυτόματα Π.Α. στους πολίτες που δεν έχουν μεριμνήσει για την έκδοσή του.
Ποιο είναι το σημερινό μοντέλο ταυτοποίησης των πολιτών στην Ελλάδα και ποια τα προβλήματα του;Κυριαρχεί το αποκεντρωμένο μοντέλο, όπου ο κάθε φορέας ταυτοποιεί απευθείας τους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλά και ανεξάρτητα μητρώα (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμός Πολίτη, ΑΔΤ) με διαφορετικό τρόπο ενημέρωσης του καθενός. Αυτό δημιούργησε διαφορές, ασυνέπειες και προβλήματα στην επικαιροποίηση των δεδομένων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Γιατί κρίθηκε απαραίτητος ο Π.Α.;Για την επίτευξη μιας ενιαίας ψηφιακής πολιτικής, που θα επιτρέπει την ασφαλή και αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων σε όλο τον δημόσιο τομέα, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, την προστασία της ιδιωτικότητας και την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Ποια είναι τα βασικά οφέλη από την ενσωμάτωση του Π.Α. στα δελτία ταυτότητας;– Η ενσωμάτωση του Π.Α. στην ταυτότητα δημιουργεί μονοσήμαντη σύνδεση μεταξύ φυσικής και ψηφιακής ταυτοποίησης, ενισχύοντας την ασφάλεια.
– Επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αποτελεσματικότερος έλεγχος από το δημόσιο.
– Διευκόλυνση χρήσης και υπόμνηση του Π.Α. στον πολίτη
Μόνο μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) στο emep.gov.gr.
Τι γίνεται όταν ο πολίτης εντοπίσει ότι κάποιο στοιχείο είναι λάθος;Ο πολίτης επιβεβαιώνει τα ορθά ονοματεπωνυμικά στοιχεία του και ημερομηνία γέννησης, Δήμο, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ και στην συνέχεια ενημερώνονται τα βασικά μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης. Σε περίπτωση όμως που τα στοιχεία που υποδεικνύει δεν ταυτίζονται με αυτά στο Μητρώο Πολιτών και ο πολίτης θεωρεί ότι δεν έχουν καταγραφεί εκεί ορθά, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δημοτολόγιο του Δήμου που ανήκει για να τα διορθώσει.
Πώς ολοκληρώνεται η επιβεβαίωση των στοιχείων;Ο πολίτης επιλέγει «Υποβολή» της υπεύθυνης δήλωσης των στοιχείων και όλα τα μητρώα ενημερώνονται αυτόματα με τα σωστά στοιχεία.
Ποιοι μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία ή/και να εκδώσουν Π.Α. για ανήλικα άτομα;Οι έχοντες την επιμέλεια. Αν η σχέση επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά (π.χ. κοινή ή συσχετιζόμενη μερίδα), η διαδικασία γίνεται μέσω της εφαρμογής myinfo.gov.gr. Διαφορετικά, απαιτείται επίσκεψη σε ΚΕΠ/Προξενείο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μπορεί ο πολίτης να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει στοιχεία για άλλα πρόσωπα;Ναι, μπορεί να το κάνει για τα ανήλικα τέκνα του ή για πρόσωπα υπό την επιμέλεια/δικαστική συμπαράστασή του.
Πώς εξυπηρετούνται άτομα υπό δικαστική συμπαράσταση;Με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ και προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών.
Πώς εξυπηρετούνται κάτοικοι εξωτερικού;Μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή myinfo.gov.gr αν διαθέτουν διαπιστευτήρια TAXISnet. Εναλλακτικά, εξυπηρετούνται σε Προξενική Αρχή με δικαιολογητικά.
Τι γίνεται αν κάποιος δεν επιβεβαιώσει τα στοιχεία του;Δεν έχει τη δυνατότητα έκδοσης Π.Α. με επιλογή των 2 αλφαριθμητικών στοιχείων στην εφαρμογή myinfo.gov.gr ή σε ΚΕΠ ή έμμισθη Προξενική Αρχή.
Τι ισχύει για τους Πολίτες Τρίτων Χωρών;Μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους και να εκδώσουν Π.Α., εφόσον έχουν ΑΦΜ. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμη η δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων στα μητρώα για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Μητρώο Πολιτών Τρίτων Χωρών θα ενσωματωθεί στην εφαρμογή myinfo.gov.gr, σε μελλοντική έκδοση.
Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι έκδοσης του Π.Α.;Υπάρχουν τρεις τρόποι:
Α. Μέσω της εφαρμογής myinfo.gov.gr
Β. Μέσω εξυπηρέτησης από ΚΕΠ, με αυτοπρόσωπη παρουσία
Γ. Μέσω εξυπηρέτησης από Προξενική Αρχή, επίσης με αυτοπρόσωπη παρουσία
– Αυτοπρόσωπη παρουσία (εκτός από περιπτώσεις πλήρους στερητικής δικαστικής συμπαράστασης)
– Προσκόμιση δικαιολογητικών
– Ο πολίτης εισέρχεται στην εφαρμογή myinfo.gov.gr
– Ο πολίτης επιβεβαιώνει τα στοιχεία του
– Ο πολίτης επιλέγει «Έκδοση Π.Α.»
Ένα πρόθεμα 3 αλφαριθμητικών ψηφίων
Επιλογές για τα 2 πρώτα ψηφία: 10 αριθμοί (0–9) και 14 γράμματα του ελληνικού αλφάβητου με αντίστοιχα ομόγραφα στο λατινικά
– Το 3ο ψηφίο παράγεται αυτόματα για τον έλεγχο εγκυρότητας (check digit) του Π.Α.
– Ο πολίτης επιλέγει «Έκδοση Π.Α.»
– Κωδικοί TAXISnet (ΓΓΠΣΨΔ)
– Εγγραφή κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) για χρήση δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης (SMS/OTP)
– Να ενημερωθεί για το πώς εμφανίζονται τα στοιχεία του στα μητρώα του Δημοσίου
– Να επιβεβαιώσει ή να αιτηθεί διόρθωση των προσωπικών του στοιχείων
– Να εκδώσει Π.Α. (με επιλογή των 2 πρώτων ψηφίων)
– Να χρησιμοποιήσει τις ίδιες δυνατότητες για:
– Ανήλικα προστατευόμενα μέλη
– Πρόσωπα υπό την επιμέλεια ή δικαστική του συμπαράσταση (μέσω ΚΕΠ ή έμμισθων Προξενικών Αρχών).
Πηγή: www.insider.gr
The post Προσωπικός Αριθμός: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλη η διαδικασία first appeared on markos.tv |.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Η Μαρέβα Μητσοτάκη φοράει το πιο τολμηρό sneaker της σεζόν
- «Ισχύει, θα είναι στο Πρωινό! Ο Λιάγκας την ήθελε πολύ και την διεκδίκησε…»!
- Ούτε βλέμμα! Ευαγγελία & Πόπη Δομάζου βρέθηκαν σε εκδήλωση για τον πατέρα τους & ήταν σαν δυο ξένες
- Ask the Mentor: Πώς θα συνεχίσω την καριέρα μου ενώ αντιμετωπίζω μακροχρόνια ασθένεια;
- Αφροδίτη στον Ταύρο 2025: Πώς θα επηρεάσει το ζώδιό σου;
- Νίκη Λυμπεράκη: Αγόρασε κεράσια με τον γιο της, είδε την τιμή και έπαθε σοκ
- Έγκυος η Εύα Φούσκα – «Παντρευτήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα»
- Ζώδια: Ημερήσιες Προβλέψεις 04/06/2025
- Η Λενιώ Κακλέα χορογραφεί για την Bottega Veneta -Μια καμπάνια εμπνευσμένη από τον 20ο αιώνα
- «Είμαστε σε σεισμική έξαρση στην Ελλάδα. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Markos.tv

- Τελευταία Νέα Markos.tv
- Προσωπικός Αριθμός: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλη η διαδικασία
- Η επίσημη ανακοίνωση του Star για το GNTM
- Η επίσημη ανακοίνωση του Ολυμπιακού για την συνέχιση των τελικών!
- Τζόυς Ευείδη: «Απορώ που υπάρχει ένας σνομπισμός προς την τηλεόραση»
- Μάτι: Ξεσπούν συγγενείς θυμάτων μετά τη δικαστική απόφαση
- Γιώργος Παράσχος: Συγκλονίζει για τη “μάχη” του με τον καρκίνο
- Εμμένουν στη στάση τους οι Αγγελόπουλοι: Δεν πάνε στη συνάντηση με Βρούτση-Ολοταχώς για «λουκέτο» στους τελικούς
- Λάμπρος Κωνσταντάρας: Μιλά για την καλοκαιρινή του εκπομπή στο Οpen
- Κατερίνα Καραβάτου: Την απάντησή της περιμένει ο ΑΝΤ1
- Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- To καλοκαίρι ξεκινά στο Cova Astir Marina με την πιο εκλεπτυσμένη Aperitivo εμπειρία!
- Σαλόνι: Βασικές αρχές του Φενγκ Σούι για ηρεμία!
- Η Μαρέβα Μητσοτάκη φοράει το πιο τολμηρό sneaker της σεζόν
- Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Ξέσπασε η μητέρα της πριν την έναρξη της δίκης
- Σαμαρά και Οικονομάκου στην παραλία - Backstage από τη σειρά «Έχω παιδιά»
- Νίκη Λυμπεράκη: Αγόρασε κεράσια με τον γιο της, είδε την τιμή και έπαθε σοκ
- Αμαλία Κωστοπούλου: Έκανε πρόβα νυφικού σε διάσημο οίκο (μεταξύ άλλων πραγμάτων) και εύχεται όλες οι μέρες να ήταν έτσι!
- "Με την Ελένη Τσολάκη δεν συνεργάστηκα καλά. Δεν υπάρχει λόγος να ξανασυνεργαστούμε"
- Αφροδίτη στον Ταύρο 2025: Πώς θα επηρεάσει το ζώδιό σου;
- Έγκυος η Εύα Φούσκα – «Παντρευτήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα»