Special Forces: Team X

Θα γίνω (ειδικο)δυναμίτης!

Τo Special Forces: Team X αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας της Zombie Studios με την ιστορική MicroProse. Η πρώτη είναι μια Αμερικάνικη εταιρία ανάπτυξης με αρκετά video games στο ιστορικό της, με το πολύ καλό Blacklight: Retribution να ξεχωρίζει από τις τελευταίες

της κυκλοφορίες. Η δεύτερη, για όσους ενδεχομένως είναι μικρότερης ηλικίας και δεν γνωρίζουν, είναι μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες στο χώρο του gaming.

Μια μικρή αναδρομή
Η MicroProse ιδρύθηκε το μακρινό 1982 από τον παγκοσμίου φήμης Sid Meier και τον Wild Bill Stealey, αντισυνταγματάρχη της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. και φυσικά gamer. Μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90 η εταιρεία διένυσε τη «χρυσή» της εποχή και κυκλοφόρησε μερικά από τα πιο καινοτόμα και ποιοτικά video games όλων των εποχών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα Sid Meier's Pirates!, Sid Meier's Civilization, Master of Orion, UFO: Enemy Unknown και άλλες μεγάλες επιτυχίες.

Η συνέχεια είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, με αλλαγές στην ιδιοκτησία και κλείσιμο της εταιρείας μέχρι το 2007, οπότε και υπήρξε αναβίωση του brand name της MicroProse από την Interactive Game Group, η οποία πλέον αποτελεί μαμά-εταιρεία. για την πρώτη. Φυσικά η σχέση με την κλασική MicroProse που αγαπήσαμε στα ‘90s είναι μικρή, αν και το όνομα δε παύει να δημιουργεί κάποια συγκίνηση στους παλαιότερους. Για να επανέλθουμε λοιπόν στο θέμα μας, η MicroProse είναι ο εκδότης του Special Forces: Team X, το οποίο αποτελεί ένα multiplayer Action Shooter τρίτου προσώπου.

Ο νόμος της προσφοράς
Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως εν έτη 2013 έχουμε δει και έχουμε παίξει κάθε λογής Shooter, ειδικά όσον αφορά το multiplayer κομμάτι, όπου και υπάρχουν κάποια παγιωμένα δεδομένα στο gameplay. Ειδικά με την έξαρση των free-to-play τίτλων τελευταία, δύσκολα οι πιο απαιτητικοί από εσάς θα βρείτε κάτι που να σας συγκινεί πραγματικά. Οι ιδέες φυσικά υπάρχουν, αλλά μέχρι το στάδιο της υλοποίησης αυτού που φαντάζεται ο εκάστοτε developer μπορεί να αλλάξουν πολλά και το αποτέλεσμα να διαφέρει από τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Yπό αυτή τη έννοια, το Special Forces: Team X είναι ένα κλασικό Third-Person Shooter το οποίο δεν περιλαμβάνει κάτι το ξεχωριστό ή μάλλον περιλαμβάνει πολλά επί μέρους στοιχεία που έχουμε δει ξανά και ξανά, προσπαθώντας να τα «δέσει» σε ένα συμπαγές σύνολο. Η γενική ιδέα βασίζεται στην εφαρμογή καθιερωμένων και επιτυχημένων «συνταγών», όμως κάτι τέτοιο από μόνο του δεν αποτελεί εγγύηση ποιότητας και απομένει να δούμε εάν το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την Zombie Studios.

Κατευθείαν στη μάχη
Εδώ έχουμε ένα αμιγώς multiplayer Action/Third-Person Shooter, επομένως αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει campaign και ακολούθως δεν συναντάμε κάποιο σενάριο. Τα matches του παιχνιδιού διαδραματίζονται σε σύγχρονο αστικό-βιομηχανικό σκηνικό και φέρνουν αντιμέτωπους επίλεκτους στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων, χωρίς πολλές περεταίρω «σάλτσες».

Από την αρχή θα διαπιστώσετε το απλοποιημένο user interface, καθώς το μενού έχει τις κλασικές επιλογές και έτσι δεν θα δυσκολευτείτε γρήγορα και εύκολα να custom-άρετε τον χαρακτήρα σας και να μπείτε σε κάποιο από τα διαθέσιμα matches. Εκεί συμμετέχουν μέχρι και 16 παίκτες, όμως η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο δύσκολα θα βρίσκετε κόσμο στους servers. Ειδικά τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να…κάνετε το σταυρό σας για να βρείτε έστω ένα match, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη υπάρχει ένα μεγάλο θέμα activity.

Shoot ’em up
Οι βασικοί μηχανισμοί του Special Forces: Team X κυμαίνονται σε αρκετά καλό επίπεδο. Η δράση διεξάγεται χωρίς παρεμβολές και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το gunplay είναι αξιοπρεπέστατο, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μάχες γεμάτες ένταση. Γενικά οι πυροβολισμοί και οι κινήσεις των χαρακτήρων διέπονται από ένα γρήγορο και κάπως «ανάλαφρο» στυλ που μπορεί να περιγράφει σαν Counter-Strike σε προοπτική τρίτου προσώπου.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα σύστημα κάλυψης στα πρότυπα του Gears of War που ο τίτλος της Zombie Studios προσπαθεί να αξιοποιήσει σε συνδυασμό με ένα ομαδικό τρόπο παιξίματος. Για παράδειγμα προσφέρει boost στα στατιστικά των παικτών που είναι κοντά ο ένας με τον άλλο και δρουν σαν ομάδα, για να δοθεί έτσι το απαραίτητο "βάθος" στο gameplay. Να αναφέρουμε πως υπάρχουν και οι κλασικές melee επιθέσεις, ενώ εάν προσεγγίσετε έναν αντίπαλο κρυφά από πίσω μπορείτε να τον εκτελέσετε «επαγγελματικά».

Σε γνώριμα μονοπάτια
Το Special Forces: Team X διαθέτει πέντε διαφορετικά modes για να καλύψουν τις ανάγκες σας για δράση. Για αρχή υπάρχουν και εδώ τα Team Deathmatch και Capture the Flag, τα οποία είναι πλέον γνωστά σε όλους και έχουν τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Έπειτα συναντάμε δύο modes τύπου Domination, τα Control Point και Hot Zone. Στο πρώτο μάχεστε για τον έλεγχο τριών σημείων στο χάρτη, ενώ στο δεύτερο υπάρχουν αντίστοιχα κάποιες ζώνες τις οποίες θα πρέπει να καταλάβετε.

Για το τέλος αφήσαμε το πιο ξεχωριστό mode του παιχνιδιού που ονομάζεται High Value Target. Σε αυτό ένας παίκτης μίας εκ των ομάδων ορίζεται σαν συγκεκριμένος στόχος που πρέπει να σκοτώσει η αντίπαλη ομάδα. Όταν αυτό επιτευχθεί, επιλέγεται ένας παίκτης της άλλης ομάδας και πάει λέγοντας. Σε γενικές γραμμές το High Value Target είναι κάπως πιο ιδιαίτερο και ομολογουμένως μας κράτησε το ενδιαφέρον.

Construction site
Μία ακόμα από τις ιδιαιτερότητες του Special Forces: Team X είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιλογή του χάρτη στον οποίο θα παίξετε. Ξεχάστε τα έτοιμα levels. Εδώ κάθε πίστα χωρίζεται σε τρία ίσα μέρη και υπάρχουν κάποια διαθέσιμα τμήματα για να τοποθετηθούν σε καθένα από αυτά τα τρία slots. Πριν από κάθε match, οι συμμετέχοντες επιλέγουν μέσω ψηφοφορίας τα τρία κομμάτια από τα οποία θα «κατασκευαστεί» ο τελικός χάρτης. Πρόκειται για μια ιδέα που είναι σίγουρα καινοτόμα και μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλούς συνδυασμούς, αλλά δεν υλοποιείται τόσο σωστά όσο θα έπρεπε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στη μονοτονία των διαθέσιμων τοποθεσιών. Οι επιλογές σας κυμαίνονται στη "συναρπαστική" εμπειρία που προσφέρουν μέρη όπως ένα ναυπηγείο, ένα εργοτάξιο ή τεράστιες αποθήκες. Ενώ τα levels αυτά καθαυτά δεν είναι άσχημα σχεδιασμένα, μετά από κάποια ώρα θα διαπιστώσετε πως το βιομηχανικό αυτό σκηνικό «κουράζει» το μάτι και θα καταλήξετε να μην αντιλαμβάνεστε κάποια διαφοροποίηση στο περιβάλλον. Σίγουρα θα ήταν απαραίτητη μια μεγαλύτερη ποικιλία σκηνικών.

Ακόμη, αυτή η συνεχής εναλλαγή χαρτών δε βοηθάει στο να μάθετε κάποιο level καλά ώστε να αποκτήσετε εξοικείωση με τον χώρο. Κάτι τέτοιο δυσκολεύει την χάραξη κοινής στρατηγικής της ομάδας σας, καθώς κανένας παίκτης δεν μπορεί να προβλέψει το -τυχαίο τελικά- σκηνικό στο οποίο θα διεξαχθεί κάθε match. Έτσι, παρόλο που όπως προαναφέραμε το παιχνίδι ανταμείβει το ομαδικό παίξιμο με την μορφή διαφόρων boosts (το λεγόμενο Team Play Bonus για τουλάχιστον δύο παίκτες που κινούνται μαζί), πολλές φορές χρειάζεται αρκετή ώρα για να «βρεθούν» οι παίκτες μεταξύ τους και να μπορούν να συνεννοούνται.

Γρήγορη δράση και αρκετό «πιστολίδι» για όσο ακόμα προλαβαίνετε!

Multi-multiplayer
Ένα ακόμη διαφορετικό χαρακτηριστικό του τίτλου της Zombie Studios είναι η δυνατότητα να συμμετέχουν τρεις ή ακόμα και τέσσερις ομάδες παικτών, κάτι που επιτέλους «σπάει» το κατεστημένο των δύο ομάδων. Αυτό συμβαίνει αποκλειστικά στα modes Team Deathmatch, Hot Zone και High Value Target και αποτελεί σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, δυστυχώς όμως -όπως προαναφέραμε- ο αριθμός των παικτών είναι περιορισμένος. Είναι που είναι δύσκολο να βρείτε match να παίξετε, φανταστείτε να ψάχνετε περισσότερο κόσμο για να συγκεντρώσετε περισσότερες εκ των δύο ομάδες.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε το προβληματικό match-macking, καθώς η επιλογή Quick Μatch μπορεί να μη σας εμφανίσει άμεσα κάποιο παιχνίδι στο οποίο να υπάρχουν παίκτες και να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντίθετα, μπορεί να σας παρουσιάσει μια λίστα από matches με 0/16 παίκτες (για ποιο λόγο;). Η χρήση των φίλτρων είναι αναπόφευκτη για να εντοπίσετε διαθέσιμα sessions με κόσμο. Επίσης, πολύ άσχημο είναι το ανύπαρκτο team balancing, που μπορεί να σας κάνει να βρεθείτε π.χ. τρεις παίκτες εναντίον πέντε.

Take cover
Το Special Forces: Team X διαθέτει γρήγορο gameplay και προσφέρει όπως προαναφέραμε ένα κλασικό σύστημα κάλυψης. Ενώ το τελευταίο είναι σωστά υλοποιημένο από πλευράς χειρισμού (με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού ο χαρακτήρας «κολλάει» με τη πλάτη στο σημείο που επιλέγετε σε στυλ Gears of War), η χρησιμότητά του στους μηχανισμούς του gameplay είναι συζητήσιμη.

Πολλές φορές θα καθυστερήσετε και θα χάσετε τον έλεγχο της κάμερας μπαίνοντας και βγαίνοντας από την κάλυψη, με αποτέλεσμα να σας σκοτώσουν εύκολα αν σας την «πέσουν» από κάποια κατεύθυνση που δεν περιμένατε. Το παραπάνω θα το βιώσετε σίγουρα στο «πετσί» σας καθώς να σας ενημερώσουμε πως υπάρχουν παίκτες που περιφέρονται με το μαχαίρι τους, κινούνται γρήγορα και επιτίθενται πισώπλατα με σκοπό να σας εκτελέσουν μέσω ενός αιματηρού animation.

Επίσης, κάποιες άλλες φορές η κάλυψη θα σας είναι άχρηστη αφού υπάρχει περίπτωση παίκτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό να σας σκοτώσουν από μακριά και να σας αφήσουν να ψάχνεστε, απώλεια που ενδεχομένως να είχατε αποφύγει εάν είχατε την ευελιξία να κινηθείτε ελεύθερα. Ενώ τίποτα δε σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό, εν τέλει μπορεί ορισμένοι να επιλέξετε να μην το αξιοποιήσετε καθόλου. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο και ένα πρόβλημα που υπάρχει στα respawns, καθώς ώρες-ώρες είναι κάπως «άκυρα» και μπορεί να εμφανιστείτε μπροστά στους αντιπάλους σας αποτελώντας εύκολο στόχο.

Προετοιμασία για το μακελειό
Όπως σε κάθε multiplayer που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και εδώ ανεβαίνετε level όσο παίζετε και επιβραβεύεστε με νέα όπλα και διάφορά άλλα «καλούδια». Μπορείτε επομένως να δημιουργήσετε διάφορα loadouts για τον χαρακτήρα σας επιλέγοντας primary και secondary όπλα από τον διαθέσιμο εξοπλισμό που περιλαμβάνει αληθινά μοντέλα όπως sig sauer, kalashnikov, colt, FAMAS, mossberg 500 και άλλα. Παράλληλα υπάρχει μια λίστα με διάφορa Player Missions που ολοκληρώνετε σταδιακά (π.χ. να σκοτώσετε έναν εχθρό σε Deathmatch ή να πε.τύχει μία νίκη η ομάδα σας) που σας χαρίζουν επιπλέον xp.

Άλλες επιλογές στο loadout αφορούν την εμφάνιση του χαρακτήρα σας (καπέλα, ρούχα, αλεξίσφαιρα) ή κάποια έξτρα abilities όπως επιπλέον toughness ή health regeneration. Επίσης υπάρχουν στη διάθεσή σας διαφόρων ειδών χειροβομβίδες καθώς και η δυνατότητα να καλέσετε εναέριες επιθέσεις ή να εξαπολύσετε φονικά σκυλιά. Τέλος σε κάθε χάρτη θα βρείτε διάσπαρτα ορισμένα ειδικά όπλα όπως miniguns ή αλυσοπρίονα τα οποία είναι μια ευχάριστη προσθήκη αλλά μη θεωρήσετε ότι θα σας βοηθήσουν τρομερά.

To Borderlands των φτωχών
Στα γραφικά του Special Forces: Team X η Zombie Studios ακολούθησε την cel-shaded τεχνοτροπία. Το αποτέλεσμα είναι συμπαθητικό και αξιοπρεπέστατο, χωρίς να «βγάζει μάτια», ενώ το καρτουνίστικο αυτό στυλ δεν συνεπάγεται απουσία βίας. Αντίθετα, το αίμα ρέει άφθονο, ιδιαίτερα στα διάφορα animations των εκτελέσεων ή των headshots όπου τα κεφάλια των χαρακτήρων σκάνε στο έδαφος σαν καρπούζια.

Σε γενικές γραμμές ο οπτικός τομέας είναι όμορφος και προσδίδει προσωπικό ύφος και αρκετό στυλ, χωρίς να υπάρχουν εντυπωσιακά επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα όποια μικροπροβλήματα όπως tearing ή κάποια μικρά bugs δεν επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Ο ηχητικός τομέας είναι απλά τυπικός και εξυπηρετεί το σκοπό του χωρίς να ξεχωρίζει. Τα όπλα ακούγονται αρκετά καλά και τα ηχητικά εφέ είναι συμπαθητικά αλλά μέχρι εκεί, ενώ το soundtrack δεν δείχνει ιδιαίτερα προσεγμένο.

Επίλογος
Το Special Forces: Team X δανείζεται από γνωστά video games μια πληθώρα γνώριμων χαρακτηριστικών, προσπαθεί να τα συνθέσει και τελικά δημιουργεί ένα Shooter με εύκολο και ευχάριστο gameplay. Παρόλα αυτά, ενώ διαθέτει ένα-δύο κάπως πρωτότυπα στοιχεία, δεν καταφέρνει να τα αξιοποιήσει πλήρως και τελικά αποτυγχάνει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο. Γρήγορα θα διαπιστώσετε πως καταντάει κάπως επαναλαμβανόμενο, ενώ τα προβλήματα που αναφέραμε δεν βοηθούν τη κατάσταση, με μεγαλύτερο ίσως τη μικρή προσέλευση κόσμου στους servers. Ωστόσο, η τιμή του είναι αρκετά λογική για αυτά που προσφέρει (€10,99 στο Steam) και εφόσον το δοκιμάσετε θα σας χαρίσει μερικές ώρες διασκέδασης...αν φυσικά καταφέρετε να βρείτε matches!

Θετικά:
- Αξιόλογο gunplay
- Γρήγορος ρυθμός
- Όμορφα cel-shaded γραφικά
- Ανταμείβει το ομαδικό παιχνίδι

Αρνητικά:
- Ελάχιστος κόσμος στους servers
- Προβληματικό match-macking
- Το σύστημα κάλυψης δεν είναι πάντοτε λειτουργικό
- Ανύπαρκτο team balancing
- Δεν έχει εφαρμοστεί σωστά το level customization

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.7

Ένα «τίμιο» Action Shooter που όμως δεν προσφέρει κάτι καινούργιο.

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
team, team, gears of war, zombie, studios, video, games, wild, bill, εταιρεία, pirates, civilization, master, orion, ufo, unknown, game, group, προσφορες, αμιγώς, user, καιρος, σημαίνει, shoot, δραση, στυλ, zone, target, site, slots, play, bonus, quick, animation, νέα, player, εμφάνιση, health, steam, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ξανα, ηχος, θεμα, ρουχα, ωρα, games, game, ufo, unknown, αιμα, αξιζει, αλυσοπριονα, αμιγώς, απλα, απωλεια, βρειτε, βρισκεται, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δοθει, ευχαριστο, εγγυηση, εδαφος, εφε, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, εξοικειωση, εποχη, επρεπε, εταιρεία, εταιρια, ετη, ζωνες, ιδεα, ιδεες, υπηρχαν, υφος, ηχητικα, ιστορικο, μακρια, μαμα, ματι, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νικη, ομαδα, ονομα, περιβαλλον, προβληματα, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σκυλια, στυλ, συγχρονο, τιμη, τρια, τιτλος, φυσικα, ομορφα, ωρες, group, animation, αχρηστη, health, bill, bonus, counter, civilization, custom, free, εφαρμογη, gears of war, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, user, κομματι, κρυφα, μπροστα, master, ομαδες, orion, παιχνιδι, play, player, quick, studios, σημαίνει, slots, target, wild, zombie, zone
Τυχαία Θέματα