Press Start: Πιστεύετε ότι τα games είναι ακριβά;

Υπάρχει άραγε περιθώριο μείωσης των τιμών;

Με την έλευση των νέων κονσόλων είδαμε μια αύξηση στην τιμή των games με το κόστος ενός retail τίτλου να φτάνει ακόμα και τα 70 ευρώ. Αν μέσα σε αυτά συνυπολογίσουμε από την μια την μικρότερη -κατά μέσο όρο- αντοχή των games στο singleplayer campaign και την αγορά των εκάστοτε DLCs, τότε το ποσό που χρειάζεται να δαπανήσει ένας gamer αυτή την στιγμή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και

τα 80-90 ευρώ.

Οι λόγοι που τα video games είναι τόσο ακριβά είναι αρκετοί. Από την μια, το κόστος της ανάπτυξης έχει ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα, με τρανταχτά παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος όπως τα Destiny και Star Wars: The Old Republic να φτάνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (500 και 210 εκατομμύρια αντίστοιχα). Από την άλλη έχουμε τα ποσοστά των καταστημάτων, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά που πρέπει να πληρώνει κάθε third-party εταιρεία ανάπτυξης στις Sony, Microsoft και Nintendo για κάθε τίτλο που κυκλοφορεί για μια από τις κονσόλες των παραπάνω εταιρειών. Η κατάσταση στα PC φαίνεται πως βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού τα multiplatform games διατίθενται στην πλειοψηφία τους σε χαμηλότερη τιμή και υπάρχουν συνεχείς προσφορές, ειδικά σε πλατφόρμες διανομής όπως το Steam.

Το συγκεκριμένο θέμα πιστεύω ότι απασχολεί την μεγαλύτερη μερίδα των gamers παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, παρόλα αυτά τα αγαθά τεχνολογίας πωλούνται πολλές φορές ακόμα και ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες. Κατά την γνώμη μου πάντως, υπάρχει περιθώριο μείωσης των τιμών των video games. Πιστεύω πως οι εταιρείες ανάπτυξης δε θα ζημιωθούν από μια τέτοια κίνηση, αφού θα μπορούν να αγοράσουν τα games τους περισσότεροι καταναλωτές. Για παράδειγμα, αν η τιμή των retail έπεφτε περίπου στα 40 ευρώ, προσωπικά θα αγόραζα δύο games με συνολικό κόστος 80 ευρώ, παρά έναν τίτλο που κοστολογείται στα 60 ευρώ.

Με αυτή την λογική, ακόμα και όσοι δε θα αγόραζαν κάποιο game... δεύτερης διαλογής, θα το σκέφτονταν να προβούν στην αγορά του από την στιγμή που ουσιαστικά θα πλήρωναν συνολικά λιγότερα χρήματα για να αγοράσουν δύο games παρά ένα με τις ισχύουσες τιμές. Δεν είναι λίγες φορές άλλωστε που έχουμε ακούσει φίλους μας να αναφέρουν ότι θα αγοράσουν κάποιο game μόλις πέσει η τιμή του. Με την μείωση της τελικής τιμής όμως, ίσως να σκεφτεί περισσότερος κόσμος να προβεί στην αγορά περισσότερων video games τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας τους, συνεπώς οι εταιρείες ανάπτυξης θα πουλήσουν περισσότερα αντίτυπα και τα κέρδη τους μπορεί να φτάνουν στα ίδια επίπεδα αν όχι σε υψηλότερα.

Εσείς τι πιστεύετε, είναι τα video games ακριβά; Ποιο εύρος τιμών θα σας ευχαριστούσε; Θα αγοράζατε περισσότερα games αν μειώνονταν οι τιμές; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα