Grim Fandango Remastered

Το ιστορικό Adventure κάνει την εμφάνισή του στο PS4.

Η βιομηχανία των games εξελίσσεται ομολογουμένως με ραγδαίους ρυθμούς. Κάθε δεκαετία που περνάει, το κυρίαρχο genre διαφέρει με αποτέλεσμα να αφήνει το στίγμα του σε ένα μεγάλο κομμάτι από ενεργούς για εκείνη την περίοδο gamers. Όλοι θυμόμαστε (ή γνωρίζουμε) για παράδειγμα ότι την δεκαετία του '90 ήταν η χρυσή εποχή των Adventures και των RPG.

Ένα τρανό παράδειγμα, το αγαπητό σε πολλούς Grim Fandango.

Το Grim Fandango κυκλοφόρησε το 1998 για PC (review της πρώτης έκδοσης είχε γράψει ο Γιάννης Μοσχονάς). Ο πρωταγωνιστής του, Manny Calavera, κατέκτησε επάξια την θέση του στη λίστα με τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες όλων των εποχών. Το συγκεκριμένο Adventure συνδυάζει αποτελεσματικά την Noir αισθητική με το μπόλικο χιούμορ που κυριαρχεί κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Έπειτα από 17 χρόνια, η Double Fine Productions αναλαμβάνει την Remastered έκδοση του πρώτου Grim Fandango. Να σας ενημερώσουμε σε αυτό το σημείο πως ο τίτλος αποτελεί original δημιούργημα της LucasArts. Ορισμένα σημαντικά μέλη της “μαμάς” εταιρίας αποχώρησαν από την LucasArts και ανέλαβαν δικά τους studio όπως για παράδειγμα ο Tim Schafer της Double Fine Productions. Η τελευταία, μας έχει προσφέρει άξιους τίτλους όπως το Psychonauts ή το αγαπημένο Brütal Legend και έχει όλα τα φόντα να δημιουργήσει ένα σωστό remaster του Grim Fandango.

http://www.youtube.com/watch?v=pOWvoMFE9kY

Dia de Muertos
Η ιστορία του Grim Fandango είναι γνωστή, αλλά θα την επαναλάβουμε για τις ανάγκες του review. Για αρχή να σας θυμίσουμε πως το σενάριο βασίζεται στην Dia de Muertos ή αλλιώς «Ημέρα των Νεκρών», που γιορτάζεται από το Μεξικό και την Βραζιλία μέχρι την Ισπανία. Πηγάζοντας από ένα παμπάλαιο φεστιβάλ των Αζτέκων προς τιμή της Θεάς του κάτω κόσμου Mictecacihuatl, η συγκεκριμένη εορτή αποτελεί ίσως το σημαντικότερο τριήμερο για τους Ισπανόφωνους λαούς.

Ο χαρακτήρας που ελέγχετε ονομάζεται Manuel Calavera (ή για τους φίλους απλά "Manny"). Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους να αναφέρουμε ότι "Calavera" στα ισπανικά σημαίνει "κρανίο". Κατά κύριο λόγο το Grim Fandango λαμβάνει χώρα στο Land of the Dead. Οι ψυχές των ανθρώπων που μόλις έχουν πεθάνει προσπαθούν να φτάσουν στο Ninth Underworld, τον αντίστοιχο Παράδεισο της Χριστιανικής θρησκείας. Ανάλογα με τις πράξεις που έχει διαπράξει κάθε άνθρωπος το ταξίδι της ψυχής του μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει διαπράξει καλές πράξεις του θα φτάσει στο Ninth Underworld με το τραίνο μέσα σε τέσσερα λεπτά. Στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να ταξιδέψει με τα πόδια μέχρι εκεί και το ταξίδι αυτό θα διαρκέσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Υπεύθυνο για το ταξίδι των ψυχών είναι το Department of Death, το οποίο έχει συγκεκριμένους πράκτορες που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις ψυχές των νεκρών, αλλά και να καθορίσουν τις συνθήκες αυτού του ταξιδιού ανάλογα με τις πράξεις του αποθανόντα. Ένας από αυτούς τους πράκτορες είναι και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Manny, o οποίος δεν μπορεί να σταυρώσει "καλό" πελάτη, καθώς μονίμως του τυχαίνουν τα αποβράσματα της κοινωνίας. Όταν το αφεντικό σας ονόματι Don Copal σας απειλεί να σας απολύσει για αυτό τον λόγο, αποφασίζετε να πάρετε μια γενναία απόφαση και να κλέψετε μια πελάτισσα από έναν συνάδελφο σας. Η Mercedes Colomar πλησιάζει σε αγιότητα την μητέρα Τερέζα, αλλά για κάποιον λόγο το υπουργείο του θανάτου την βάζει να κάνει το τετραετές και όχι το τετράλεπτο ταξίδι μέχρι το Ninth Underworld. Κοινώς κάτι βρωμάει στην όλη υπόθεση και η δουλειά σας είναι να το ανακαλύψετε.

Για όσους από εσάς δεν παίξατε το Grim Fandango, η σκελετωμένη όψη των χαρακτήρων δεν θα πρέπει να σας παραξενέψει ή να σας τρομάξει. Μόνο γέλιο θα σας προκαλέσει την στιγμή που θα τους δείτε να μιλούν λες και πρόκειται για ανθρώπους που φορούν αποκριάτικες μάσκες.

Αναζητώντας την εξιλέωση
Σε περίπτωση που ρωτήσετε έναν παλιό παίκτη για το πως του φάνηκε το Grim Fandango, θα σας απαντήσει αρκετά γρήγορα (ενώ θα ιδρώνει), πως το βρήκε δύσκολο για την εποχή του. Η αλήθεια είναι πως το επίπεδο δυσκολίας δεν είναι διαφορετικό στην Remastered έκδοση. Πρέπει να προσέξετε κάθε δωμάτιο και να πάρετε κάθε αντικείμενο από έναν vendor δύο και τρεις φορές. Πιστέψτε μας, θα σας χρειαστεί. Όλα αυτά θα πρέπει να τα σκεφτείτε χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις που να σας υποψιάσουν.

Όσο και να παρακαλέσετε την γραμματέα για να σας δώσει σημασία, ποτέ δεν θα καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή της!

Ένα απλό παράδειγμα είναι το σημείο με τα μπαλόνια στην αρχή. Έπρεπε να πάρω δύο μπαλόνια σε σχήμα σκουλικού από τον vendor που βρίσκεται έξω από το κτήριο, να πάω στο ειδικό δωμάτιο του αφρού, να τα γεμίσω με διαφορετικά υγρά έτσι ώστε όταν τα στείλω μέσω ενός αγωγού στο κάτω δωμάτιο, να αλληλεπιδράσουν και να μπλοκάρουν το μηχάνημα. Τέτοια περιστατικά, αναζήτησης γρίφων που απαιτούν ψάξιμο χωρίς κάποια tips, θα σας συμβούν και στις 12 ώρες που διαρκεί το παιχνίδι. Σας προτρέπουμε να ολοκληρώσετε τις συνομιλίες σας με όλους τους χαρακτήρες που βλέπετε μπροστά σας καθώς πέρα από σημαντικές πληροφορίες, σας δίνουν και trophies.

Με DualShock 4 ανά χείρας
Η έκδοση που δοκιμάσαμε ήταν εκείνη για PS4 και ο χειρισμός διαφέρει κατά πολύ σε σύγκριση με του PC. Ο ήρωάς μας περπατάει με τον αριστερό μοχλό και αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα γύρω του με το Χ, κάνει σκέψεις με το τετράγωνο, αφήνει κάτω πράγματα με το Ο και ανοίγει το inventory (που είναι η τσέπη του) με το Δ. Πατώντας το R3 θα έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε τα μοντέρνα γραφικά με τα παλιά και το αντίστροφο. Εδώ να σας ενημερώσουμε πως το πάτημα του R3 δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές πέρα από τον σχεδιασμό του Manny και λίγες σκιές.

http://www.youtube.com/watch?v=ZORTlzyIWOo

Το μεγάλο αρνητικό στο gameplay είναι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για τίποτα στο χώρο. Βλέπετε έναν αγωγό που ποτέ δεν θα πιστεύατε ότι θα σας χρειαστεί; Πλησιάστε τον και θα δείτε πως κάνατε μεγάλο λάθος. Μέσα από τα Options, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το commentary των δημιουργών για κάθε πίστα. Ευτυχώς, δεν πρόκειται για κάποιο spoiler όσον αφορά στους γρίφους, αλλά για σχόλια και αναμνήσεις από το development.

Noir αισθητική
Η Remastered έκδοση του Grim Fandango διαθέτει βελτιωμένα γραφικά σε σύγκριση με αύτην του 1998. Παρατηρήσαμε κυρίως αλλαγές στον σχεδιασμό των χαρακτήρων, έτσι ώστε να μην φαίνονται πιξελιασμένοι και στη φωτοσκίαση του περιβάλλοντος. Πέρα από το γενικότερο polishing στα textures όλα τα υπόλοιπα, διατηρούνται αυτούσια. Δυστυχώς θα αναγκαστείτε να παίξετε το Grim Fandango σε 4:3 ανάλυση μιας και στα πλάγια βρίσκονται μεγάλα διακοσμητικά όρια.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τα όρια και να επιχειρήσετε την 16:9 ανάλυση αλλά το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει καθόλου. Βέβαια δεν θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σημαντικό όταν παίζετε στο PS4 ή το PC σας. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο όμως και για την έκδοση του PS Vita. Δυστυχώς, η μικρή οθόνη του Vita, σε συνδυασμό με τα πλαϊνά όρια, αφήνουν μικρό περιθώριο για να δείτε τον κόσμο γύρω σας σωστά.

To voice acting του Grim Fandango θα σας ακουστεί πανομοιότυπο με το πρώτο μέρος, καθώς δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Απ' την άλλη το soundtrack είναι remastered, καθώς θα σας προσφέρει πέρα από remix όλων των original αγαπημένων jazz κομματιών, ορισμένες επιπλέον μεξικάνικες πινελιές, που προσφέρουν ομολογουμένως έναν ξεχωριστό τόνο στη μουσική.

Παίζοντας και γελώντας
Το Grim Fandango Remastered αποτελεί μια άριστη επιλογή για τους fans των παλιών Adventures. Πέρα από τα ελαφρώς αλλαγμένα γραφικά, δεν θα παρατηρήσετε μεγάλες αλλαγές. Η ιστορία είναι οι ίδια, οι γρίφοι αυτοί που θυμάστε, το επίπεδο δυσκολίας υψηλό και όλα αυτά περικλείονται από το αστείρευτο black χιούμορ για το οποίο είναι γνωστός ο τίτλος. Μπορείτε να αγοράσετε την Remastered έκδοση ψηφιακά από το Steam ή το PS Store έναντι 15 ευρώ, τιμή που αποτελεί ευκαιρία για όσα έχει να προσφέρει, κυρίως σε όσους δεν είχαν παίξει την πρωτότυπη έκδοση.

Θετικά:
- Εξαιρετικό μέχρι σήμερα art direction με μικρές διορθώσεις
- Remastered μουσική
- Τα σχόλια των developers
- Δυνατότητα για cross-play και cross-save με μόλις 15 ευρώ

Αρνητικά:
- Ελάχιστες αλλαγές
- Καμία επέκταση διάρκειας έστω μέσω bonus content
- Η έλλειψη ενδείξεων εξακολουθεί να υφίσταται ενώ χρειάζεται στους ζόρικους γρίφους

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Απευθύνεται στους fans των Adventures αλλά και σε όσους συμπαθούν το χιούμορ του. Αρκεί να μην έχετε παίξει την αρχική έκδοση.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
ps vita, ps store, adventure, ps4, games, rpg, συγκεκριμένο, double, original, studio, tim, legend, http, youtube, dia, σημαίνει, land, underworld, don, mercedes, tips, vita, voice, jazz, black, steam, store, art, bonus, υφίσταται, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, ps vita, βραζιλια, γριφοι, δουλεια, ηχος, θεμα, ισπανια, μητερα, μουσικη, οψη, games, ps4, rpg, vita, youtube, αισθητικη, ανθρωπος, αναμνησεις, απλα, βρισκεται, γελιο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ελλειψη, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, ιδια, ιδιο, υποθεση, υφίσταται, υγρα, ισπανικα, ιστορικο, λαθος, λογο, μεξικο, μητερα τερεζα, μικρο, μπαλονια, μπορειτε, οθονη, ορια, σεναριο, συγκεκριμένο, σκεψεις, στιγμα, σχολια, τετραγωνο, τιμη, τριημερο, τιτλος, φαινονται, φεστιβαλ, φοντα, χιουμορ, χρυση, ωρες, αφεντικο, art, black, bonus, cross, double, dia, don, adventure, δωματιο, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, jazz, κομματι, legend, land, μπροστα, original, παιχνιδι, play, πληροφοριες, ποδια, ps store, studio, σημαίνει, steam, σωστο, ταξιδι, tim, tips, θανου, underworld, voice, ψυχες, store
Τυχαία Θέματα