Τα κατοικίδια ζώα δεν είναι παιχνίδι! Πόσο εύκολη είναι η υιοθεσία τους;

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μία καλή ευκαιρία να τιμήσουμε, να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε το κατοικίδιο ζωάκι που φροντίζει να μας γεμίζει νε τρυφερότητα, να δίνει νόημα στην καθημερινή μας ζωή και να μας κάνει να αντέχουμε στα δύσκολα με ένα χάδι, ένα βλέμμα και μια αγκαλιά!Όμως το να έχεις ένα ζωάκι δεν είναι παιχνίδι και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η ανατροφή και η προστασία του! Πολλοί είναι αυτοί που ενώ ενθουσιάζονται στην αρχή ενώ στη συνέχεια το εγκαταλείπουν χωρίς να καταλαβαίνουν οτι αυτό που κάνουν είναι ένα σημαντικό έγκλημα.Και αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό αρκεί
να ρίξετε μία ματιά σε όλα τα αδέσποτα που γυρίζουν στο δρόμο μην έχοντας που να πάνε, τι να φάνε και πως να καταφέρουν να επιβιώσουν!Η Αντιγόνη Γιαννακάκου και ο Αντώνης Τσέγκος που διευθύνουν το "Κτηνιατρικό Κέντρο Πειραιά" δίνουν απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων και προσπαθούν να μας βάλουν στη διαδικασία να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα. Την ίδια στιγμή προσπαθούμε να καταλάβουμε "Πότε και πως θα καταλάβουμε οτι είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι".

Ποιοι άνθρωποι επιλέγουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο; Γονείς για παιδιά; Μοναχικοί; Νεαροί ή ηλικιωμένοι;

Δεν υπάρχει περιορισμός για την απόκτηση ενός κατοικίδιου! Απλώς η κάθε ηλικιακή ομάδα παίρνει την απόφαση αυτή για διαφορετικούς λόγους.Πιο συχνά -το τελευταίο διάστημα- υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση από οικογένειες με παιδιά που θέλουν να αποκτήσουν ένα τετράποδο φίλο.

Ποιοι λόγοι μας οδηγούν σε αυτή την απόφαση;

Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί! Οι γονείς θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους τι σημαίνει υπευθυνότητα, τι σημαίνει να μοιράζεσαι πράγματα και να προσέχεις κάποιον που έχει την ανάγκη σου. Οι πιο ενημερωμένοι από αυτούς γνωρίζουν επίσης τα οφέλη που έχει ένα κατοικίδιο στον ψυχισμό ενός παιδιού και ειδικά κατά την ανάπτυξη του. Άλλοι πάλι φτάνουν στην απόφαση αυτή γιατί σε μια εποχή τόσο δύσκολη -που η ψυχολογία όλων μας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή- η ανιδιοτελής αγαπη ενός κατοικίδιου είναι το καλύτερο φάρμακο!

Για ποιο λόγο παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάλειψης ενός κατοικίδιου; Τι μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στο να αφήσει στο δρόμο ένα ζώο που είχε πάρει προηγουμένως την απόφαση να αποκτήσει; Δεν ξέρουμε αν η κρίση έχει παίξει ρόλο σε αυτό. Οι άνθρωποι -δυστυχώς- εγκατέλειπαν τα ζώα τους και πριν...Η καλύτερη απόδειξη ότι δεν είναι δικαιολογία το" δεν έχω λεφτά να το φροντίσω άρα το παρατάω" είναι η εικόνα του άστεγου που έχει πάντα δίπλα του τον πιστό του σύντροφο. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα σίγουρα περισσεύει σε όλους μας ένα χαδι και λίγη τροφή.Οι πραγματικοί λογοι που οδηγούν στην απόφαση αυτη είναι ότι το άτομο ποτέ δεν ήταν σηνειδητοποιημένο πριν αποκτήσει κατοικίδιο! Δεν ήταν ενημερωμένο για τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε αυτό η πολύ απλά βλέπει και αντιμετωπίζει το ζώο σαν αντικείμενο!Ποια είναι η λάθος αντίληψη που έχει κάποιος όταν ετοιμάζεται να υιοθετήσει ή να αγοράσει ένα ζωάκι; Τι πρέπει να λάβει υπόψιν και τι πρέπει να ξέρει πριν δεσμευτεί; Πριν αποκτήσουμε ενα ζωάκι πρέπει να ενημερωθούμε από ειδικούς για τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε αυτό και να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνει μέλος της οικογένειάς μας αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην καθημερινότητά μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ζώο δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι αντικείμενο για να το βάλουμε στην άκρη ή να το πετάξουμε μόλις το βαρεθούμε. Επίσης δεν είναι δώρο για να το δώσουμε σε κάποιον που δεν έχουμε συζητήσει μαζί του αν το θέλει. Είνα σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι σαν ενα μικρό παιδί που δεν θα μεγαλώσει ποτέ! Με ποιο τρόπο μπορώ να καταλάβω ότι είμαι έτοιμος/η να δεσμευτώ;Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτήν την ερώτηση! Το πότε το ξέρει ο καθένας μόνος του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει σκέψη και υπευθυνότητα!

Όταν πάρω την απόφαση να αποκτήσω ένα κατοικίδιο είναι σημαντικό να απευθυνθώ πρωτίστως σε ένα καταφύγιο ζώων και να υιοθετήσω;

Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων ζώων. Υπάρχει πληθώρα ζώων που μπορούμε να υιοθετήσουμε δεν είναι ανάγκη να αγοράσουμε οπωσδήποτε ζωάκι ράτσας. Τα ημίαιμα δεν υστερούν σε τίποτα αλλά την ίδια στιγμή ίσως είναι και πιο "ανθεκτικά" λόγω φυσικής επιλογής. Βοηθήστε ενα αδέσποτο και σίγουρα εκείνο θα γίνει ο καλύτερος και ο πιο πιστός σας φίλος!

Keywords
Τυχαία Θέματα