Όσκαρ Πιστόριους – Λανς Άρμστρονγκ: Προσοχή στα είδωλα

Η είδηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και έκανε το γύρο του κόσμου, άφησε την παγκόσμια κοινότητα με το στόμα ανοιχτό: Ο ήρωας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο γρηγορότερος αθλητής χωρίς πόδια, πυροβόλησε και σκότωσε ακαριαία τη σύντροφό του, μοντέλο Ρεέβα Στέενκαμπ.

Ο Όσκαρ Πιστόριους,

ο επονομαζόμενος «Blade Runner» είχε μια ζωή από εκείνες που αποτελούν το καλύτερο σενάριο για οσκαρική ταινία. Στην ηλικία των 11 μηνών ακρωτηριάστηκε και στα δύο πόδια διότι εκ γενετής δεν διέθετε περόνη. Η μοίρα του επιφύλασσε κι άλλο χτύπημα, αφού έχασε τη μητέρα του σε νεαρή ηλικία. Έβαλε τεχνητά μέλη, στράφηκε στον στίβο, κέρδισε πολλά μετάλλια σε Παραολυμπιάδες και διεκδίκησε με πάθος και τελικά κατόρθωσε να αγωνισθεί ισότιμα με τους άλλους αρτιμελείς δρομείς στα 200 μέτρα στους πρόσφατους Αγώνες του Λονδίνου. Έγινε εθνικός ήρωας της Νότιας Αφρικής και είδωλο του κόσμου.

Το «είδωλο» είναι μια λέξη-παγίδα τελικά. Ο Πιστόριους, εν μία νυκτί, έγινε από ήρωας, ύποπτος φόνου. Οι σπόνσορες του σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλον να αποσύρουν τις καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Ο μεγάλος χορηγός του δρομέα, Nike, προχώρησε άμεσα στην απόσυρση της καμπάνιας με το μότο (τι ειρωνεία…)«Είμαι η σφαίρα στην θαλάμη». Το δίκτυο M-Net Movies τον είχε επιλέξει τον Φεβρουάριο για την διαφημιστική του εκστρατεία υπό το σύνθημα «Κάθε βραδιά είναι μια βραδιά Όσκαρ» Η διαφημιστική εκστρατεία σταμάτησε αμέσως ‘’από σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που πενθούν’’, αναφέρει το δίκτυο σε μήνυμά του στο Twitter.

Ένα άλλο είδωλο, ο Λανς Άρμστρονγκ, κάνοντας χρήση αναβολικών και ψευδόμενος επ’αυτού, κατάφερε να ανακηρυχθεί επτά διαδοχικές φορές (1999-2005) νικητής του γύρου της Γαλλίας (Tour De France), του μεγαλύτερου αγώνα ποδηλασίας παγκοσμίως. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας τον τιμώρησε με την αφαίρεση όλων των τίτλων του (συμπεριλαμβανομένων και των 7 νικών στο Γύρο της Γαλλίας) και με ισόβιο αποκλεισμό από το άθλημα. Ο ίδιος εμφανίστηκε 3 μήνες αργότερα στην εκπομπή της Όπρα Γούινφρι και παραδέχτηκε τα πάντα.

Ο βασιλιάς της ποδηλασίας είναι γυμνός. Ο αθλητής που ενέπνευσε τόσους ανθρώπους μέσα από τον προσωπικό του αγώνα ενάντια στον καρκίνο, τη φιλανθρωπική του δράση στην καταπολέμηση της επάρατης νόσου μέσα από το ίδρυμα του «Live Strong» (θυμηθείτε το περίφημο κίτρινο καουτσούκ βραχιολάκι), ουσιαστικά έστησε τα πάντα και ξεπούλησε την ίδια τη ζωή του ως φθηνό μελόδραμα.

Με αφορμή την ενδεχόμενη δολοφονία της Ρεέβα Στέενκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους, έχουν δει το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες που δείχνουν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με βίαιο χαρακτήρα, αφού είχε ξαναπεράσει βράδυ σε αστυνομικό τμήμα για επιθετική συμπεριφορά και η εισαγγελία ανέφερε κατά τη διάρκεια της απαγγελίας των κατηγοριών πως «υπήρχαν στο παρελθόν πληροφορίες που γνωστοποιούσαν έντονες ενδοοικογενειακές διενέξεις στο σπίτι του κατηγορουμένου». Παράλληλα ο Πιστόριους δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τα όπλα όταν σε συνέντευξη του στους New York Times είχε αποκαλύψει πως μερικές φορές όταν δεν μπορούσε να κοιμηθεί, εξασκούνταν στη σκοποβολή.

Η ιστορία και ο κόσμος θα κρίνει τόσο τον Όσκαρ Πιστόριους όσο και τον Λανς Άρμστρονγκ, όμως θέλει προσοχή όταν μια εταιρεία δημιουργεί ένα είδωλο γιατί δημιουργούν συνειδητά ένα πρότυπο. Ίσως την επόμενη φορά που μπει μια χρυσή υπογραφή να πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν τον άνθρωπο και μετά την επίδοση!

Keywords
Τυχαία Θέματα