Μεταχειρισμένα & Xbox One: Η «αγάπη» της Microsoft που λυτρώνει τους gamers

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν», λέει ένα γνωστό άσμα που θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράφει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα στις next-gen κονσόλες. Τους τελευταίους μήνες ακούγαμε και διαβάζαμε ό,τι μπορούσε –και δεν μπορούσε- να φανταστεί κανείς. Η Microsoft προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα μάλιστα, ανακοινώνοντας τις σκέψεις της να βασιστεί σε ένα καινούριο μοντέλο θέλοντας ενδεχομένως και να ακολουθήσει τον –στρωμένο με δολάρια- δρόμο των Apple

και Valve. Η Sony από την άλλη επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη και κάπως έτσι οι εντυπώσεις στην E3 πήγαν όλες προς το μέρος της (συνέβαλλε σε αυτό και η για Όσκαρ ερμηνεία του Τζακ Τρέτον).

Μετρώντας τις αντιδράσεις του κοινού και την πρωτόγνωρη γκρίνια που αναπτύχθηκε κατόπιν (υπήρχε ήδη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις της Microsoft που γιγαντώθηκε μετά τις εξαγγελίες της Sony στο Λος Άντζελες), στο Ρέντμοντ αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να ξανασκεφτούν την πορεία τους. Θυμάσαι, φαντάζομαι, που έλεγα μερικές μέρες πριν ότι θα ήταν αδύνατον για Xbox One και PS4 να κυκλοφορήσουν με τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα όπως τα μεταχειρισμένα (συν το διόλου αμελητέο online authentication). Αναγκαστικά λοιπόν μία εκ των δύο εταιρειών θα αναγκαζόταν να υπαναχωρήσει και, ευτυχώς για το κοινό του gaming, αυτή ήταν –προς τιμήν της- η Microsoft.

Θυμάσαι που είχε ανακοινωθεί πως θα μπορείς να μοιράζεσαι τα πάντα με 10 άτομα της «οικογένειας» σου; Πάει, το χάσαμε το κορμί πατριώτηηηη…

«Μιλάτε, σας ακούμε»

Παραφράζοντας το σλόγκαν γνωστής εταιρείας, στη Microsoft δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παραδεχθούν ότι η απόφασή τους να αλλάξουν τη στάση τους ως προς το DRM και το online authentication στο Xbox One, προήλθε έπειτα από αξιόλογηση των αντιδράσεων του κοινού σε sites και social media ανά το ίντερνετ (Reddit, Facebook, Twitter με το περίφημο πλέον #PS4noDRM και όλα τα sites του ειδικού Τύπου φυσικά). Οπότε, ναι, ΟΚ, μπορεί οι «διαδηλωτές του καναπέ» να μη μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας, τουλάχιστον όμως είναι σε θέση να αλλάξουν την πολιτική της Microsoft στο ζήτημα των μεταχειρισμένων στη νέα της κονσόλα. Δεν μπορείς να πεις, κάτι είναι κι αυτό.

Το Xbox One λοιπόν δεν θα απαιτεί, όπως γράψαμε στο gameslife εξ’ άλλου σύνδεση στο ίντερνετ μία φορά την ημέρα ενώ θα είσαι σε θέση να δανείζεις παιχνίδια σε όποιον γουστάρεις, να τα πουλάς και να τα αγοράζεις ελεύθερα. Βέβαια τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την αποδυνάμωση του cloud αφού πλέον δεν θα είσαι σε θέση να «παίρνεις μαζί» τον λογαριασμό σου σε όποια κονσόλα κι αν βρίσκεσαι αλλά φαντάζομαι πως θα ζήσεις μ’ αυτό.

Έχει και παιχνίδια!

Με την –άκυρη πλέον- πολιτική της όσον αφορά τα μεταχειρισμένα και την καθημερινή σύνδεση στο διαδίκτυο, η Microsoft κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο: να «παρεξηγήσει» η ίδια τη νέα της κονσόλα! Τι εννοώ μ’ αυτό; Σκέψου: τους περασμένους μήνες όλοι ασχολούνταν με το Xbox One και τα μεταχειρισμένα. Οι αναφορές σε ζητήματα πολύ πιο φλέγοντα όπως π.χ. τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, οι επιδόσεις του, οι πρόσθετες υπηρεσίες και βέβαια τα παιχνίδια, θέματα που η Microsoft έχει προσέξει ιδιαίτερα, υπήρξαν επιφανειακές αφού το «ζουμί» ήταν αλλού. Με το Xbox One να συνεχίζει κανονικά στον τομέα αυτό όπως το Xbox 360, νομίζω πως όλοι θα έχουμε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) μια καλή ευκαιρία να προσέξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που σύμφωνα με τη Microsoft θα κάνουν το Xbox One μοναδικό. Το αν θα τα καταφέρουν είναι μια άλλη ιστορία, όμως σε κάθε περίπτωση δικαιούνται να τα προσέξουμε.

21 Μαΐου: Η μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Νενικήκαμεν!

Τι σημαίνει τώρα η απόφαση της Microsoft για τους gamers; Πάρα πολλά. Κατ’ αρχάς απετράπη το απευκταίο, δηλαδή η αλλαγή στρατηγικής από πλευράς Sony. Πρόσεξε: δεν στέκομαι στις εταιρείες αλλά στις προσεγγίσεις. Τα έγραφα και τις προάλλες: αμφότερες οι Sony και Microsoft είχαν κατά νου το μοντέλο της ψηφιακής διανομής το οποίο ωστόσο για μια σειρά λόγων δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν. Ως εκ τούτου ο τελικός καταναλωτής θα ερχόταν αντιμέτωπος με ένα σύστημα ημιτελές που περισσότερο θα τον αδικούσε παρά θα τον αντάμειβε για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση που έδειξε σε μία εκ των δύο εταιρειών.

Κατά τα άλλα οι παίκτες θα συνεχίσουν να πωλούν και να αγοράζουν τα παιχνίδια τους όπως έκαναν όοοοολα αυτά τα χρόνια. Το αν αυτό είναι εκτός από νόμιμο και ηθικό σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Επειδή έχω διαβάσει αναλυτικά τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, μπορώ να σου πω ότι αμφότερες έχουν δίκιο, γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει άδικο, όμως το θέμα δεν είναι της παρούσης. Κατά την προσωπική μου άποψη η αγορά, το κοινό και η βιομηχανία εν γένει απλά δεν ήταν έτοιμες για μια τέτοια μετάβαση. Άσε τη Valve… Αυτή παίζει μπάλα μόνη της (άκουσες τις φήμες για δανεισμό παιχνιδιών στο Steam, έτσι;) και μάλλον θα συνεχίσει να το κάνει, τουλάχιστον μέχρι να αξιωθεί να βγάλει το Steam Box –και τότε ανάλογα με τον τρόπο που θα το προωθήσει, θα δούμε κατά πόσο θέλει να κοντράρει Sony, Microsoft και Nintendo.

Η αλλαγή πλεύσης στο κομμάτι των μεταχειρισμένων στο Xbox One ωστόσο δεν είναι παρά μία απόδειξη ότι στη νέα γενιά συστημάτων, Microsoft και Sony είναι αποφασισμένες να πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους. Και τα καλύτερα είναι μπροστά μας…

Keywords
Τυχαία Θέματα