FIFA 18 Review – Switch Edition

To FIFA 18 δεν αλλάζει ριζικά την συνταγή της περυσινής χρονιάς αλλά παρόλα αυτά προσφέρει αρκετές βελτιώσεις σε επίπεδο gameplay και διορθώνει τα μικροπροβλήματα που είχε ο τίτλος στις ντρίπλες και στην έγκαιρη αλλαγή κατεύθυνσης της πορείας των παικτών. Πλέον οι ποδοσφαιριστές διαθέτουν ρεαλιστικότερη συμπεριφορά στις κινήσεις τους λόγω και της τεχνολογίας Real Player Motion που αποδίδει πιο πιστά και ακριβέστερα τις τεχνικές των μάγων της μπάλας. Φέτος όμως η σειρά FIFA κάνει και το ντεμπούτο της στην νέα κονσόλα της Nintendo και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορεί να σταθεί απέναντι στα τεχνικά ανώτερα formats της Sony και της Microsoft.

Η EA πάντως μας είχε προετοιμασμένους για τις περικοπές και τις αλλαγές της συγκεκριμένης έκδοσης. Η βασικότερη διαφοροποίηση αφορά την αλλαγή της μηχανής γραφικών, καθώς η Frostbite δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στο αδύναμο hardware του Switch. Το αποτέλεσμα είναι γραφικά που θυμίζουν μάλλον τα FIFA 16 και 17 σε προηγούμενης γενιάς κονσόλες. Ειδικά τα χαμηλής λεπτομέρειας μοντέλα που απαρτίζουν τους θεατές στην εξέδρα, είναι εμφανώς χοντροκομμένα και άσχημα. Συν τοις άλλοις παρατηρούνται αρκετά glitches όταν οι παίκτες έρχονται κοντά, προφανώς λόγω κακού προγραμματισμού του collision detection. Το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως στα animations των πανηγυρισμών, όπου οι ποδοσφαιριστές παρουσιάζουν σπαστή κίνηση ή μπλέκονται μεταξύ τους με τραγελαφικό τρόπο.

Όμως δεν είναι όλα μαύρα – ο ρυθμός ανανέωσης παραμένει σταθερότατος κατά την διάρκεια του gameplay στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, χαρίζοντας φυσική και ρεαλιστική κίνηση, ενώ παρά την περισσότερο arcade παρουσίαση λόγω των περιορισμένων εφέ φωτισμού, όλοι οι παίκτες διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους και είναι πλήρως αναγνωρίσιμοι. Λαμβάνοντας υπόψη μας και το ό,τι το Switch είναι πρωτίστως φορητή κονσόλα, δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.

Παραμένοντας στο θέμα της παρουσίασης, δεν μας άφησε και την καλύτερη των εντυπώσεων η φτωχή μετάδοση του αγώνα. Οι στιχομυθίες των εκφωνητών είναι άτονες και απογοητευτικά λίγες – είναι συχνό το φαινόμενο να επαναλαμβάνονται ατάκες ακόμα και στην διάρκεια του ιδίου αγώνα. Σε PS4/Xbox ONE/PC η περιγραφή είναι πολύ πιο πλούσια και η συνομιλίες μεταξύ των sportcasters πολύ πιο συχνή.

Εξίσου τρανταχτή απώλεια αποτελεί και η εξαφάνιση του The Journey: Hunter Returns, η συνέχεια του campaign που ξεκίνησε στο FIFA 17 και εξιστορεί την πορεία του φανταστικού ποδοσφαιριστή, Alex Hunter. Από την στιγμή που η Frostbite δεν χρησιμοποιείται στο port του Switch, θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και ατελέσφορη η προσαρμογή του εν λόγω mode. Ακόμα και έτσι πάντως, το digital download του FIFA 18 απαιτεί ούτε λίγο, ούτε πολύ να διαθέσετε τουλάχιστον 13GB ελεύθερου αποθηκευτικού χώρου προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση.

Αν όμως δεν νοιάζεστε ιδιαίτερα για το Journey και σας άρεσαν οι αλλαγές που έκανε το FIFA 17 «επί χόρτου», δεν θα χάσετε επιλέγοντας την έκδοση για Switch. Το ελαφρώς πιο γρήγορο gameplay παραμένει, ενώ τα modes Career και Ultimate Team που έχουν και την μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο, υφίστανται σε σχεδόν ακέραια μορφή. Εννοείται ότι είναι και η μοναδική console version που δίνει πρόσβαση σε δικτυακό παιχνίδι οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, και το κυριότερο, δωρεάν (τουλάχιστον προς το παρόν).

Σε τοπικό παιχνίδι, ως συνήθως δεν απαιτείται δεύτερο χειριστήριο για να παίξετε μαζί με τους φίλους σας. Απλά χωρίζετε το JoyCon στην μέση και είστε έτοιμοι – όχι και το πιο βολικό gamepad για sport games αλλά την δουλειά του την κάνει και με το παραπάνω.

Το eShop της Nintendo και η EA φυσικά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για επιπρόσθετα κέρδη και ο τίτλος ενσωματώνει κανονικά την αγορά FIFA points με πραγματικά χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αγοράσετε booster packs και να φτιάξετε την ομάδα των ονείρων σας πολύ πιο σύντομα από ό,τι χρησιμοποιώντας τα FUT points (το currency του παιχνιδιού). Πάντως το Ultimate Team διαθέτει λίγο πιο περιορισμένες online δυνατότητες, αφού λάμπουν δια τις απουσίας τους τα Squad Battles (μια σειρά από αγώνες κατάταξης) και τα Weekend League (εβδομαδιαία τουρνουά).

Η ουσία πάντως είναι ότι το FIFA 18 στο Switch παίζει φέτος χωρίς ανταγωνισμό, καθώς με εξαίρεση μια «λειψή» προσαρμογή που τρέχει σε smartphones Android/iOS, είναι το μοναδικό φορητό port του FIFA φέτος. Παράλληλα, η δυνατότητα να στηθεί διπλό παιχνίδι πρακτικά οπουδήποτε, θα δώσει άλλη αξία στα ολιγόλεπτα διαλείμματα στην δουλειά ή στο σχολείο. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετό να σας κάνει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά την μετάβαση στο Switch. Δεν είναι πάντως ότι υπάρχει και εναλλακτική αφού το PES τουλάχιστον για φέτος, δεν θα τιμήσει την Nintendo με την παρουσία του.

Ανάπτυξη: EA Canada Έκδοση: EA Sports Διάθεση: CD Media

The post FIFA 18 Review – Switch Edition appeared first on gameslife!.

Keywords