XCOM The Long War: Η Δύναμη ενός Καλού Mod!

Παρόλο που δεν αφιέρωσα εκατοντάδες ώρες στο XCOM: Enemy Unknown και το (εξαιρετικό) expansion του, Enemy Within, πρέπει να ομολογήσω πως η τρομερή, αρχικά, εμπειρία με το τίτλο θα μπορούσε να γίνει δέκα φορές πιο συναρπαστική με λίγες (καλά, πολλές) παραμετροποιήσεις. Για να μην τα πολυλογώ, η εύρεση τακτικών για να «σπάσεις» το παιχνίδι και να το κάνεις γελοιωδώς εύκολο -τουλάχιστον στις μεσαίες δυσκολίες- ήταν θέμα ωρών. Το παιχνίδι γίνεται… παιχνιδάκι αν φύγουν

μία εξάδα περίπου χώρες από το XCOM project, ώστε να μην σας ενοχλούν για τους μίζερους, γκρίζους εξωγήινους που έχουν στήσει βάση στην πίσω αυλή τους. Το παιχνίδι γίνεται προβλέψιμο και με λίγη εμπειρία και προσοχή, θα κυριαρχήσετε στο end-game, ενώ η ΑΙ θα παλεύει με έναν παίκτη που πάντα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την… άγνωστη και μυστήρια εξωγήινη απειλή! Η ειρωνεία είναι διασκεδαστική, δεν μπορώ να πω.

Και κάπου εδώ έρχεται το Long War. Το Long War (LW εν συντομία) δεν είναι mod. Δεν είναι expansion. Είναι μάθημα ζωής. Όπως και στην αληθινή ζωή (IRL), έτσι και στο LW η Μοίρα θα γελάει με τις απέλπιδες προσπάθειες σας να νικήσετε το παιχνίδι. Ο σατανικός κώδικάς του σας θέλει να κυνηγάτε δύο ποταπά sectoids για να τα στείλετε στον άλλο κόσμο, μόνο και μόνο για να σας πετάξει άλλα 4 sectoids, 3 thin men, 3 floaters και 1 drone για την πλάκα του. Το Long War είναι εδώ για να πει «Αχουουου, δες καλέ τα interceptors του!» ενώ τα UFOs αποδεκατίζουν τον στόλο σας πριν προλάβετε να πείτε . Το Long War θα ευχηθεί καλή τύχη στους ανίδεους rookies σας με ένα σαρδόνιο και περιπαικτικό μειδίαμα, καθώς περιμένει να χρησιμοποιήσετε τις σκάρτες και «φλου» τακτικές με τις οποίες θριαμβεύσατε στο vanilla XCOM και να στείλετε τους καημένους rookies δυο-δυο στο γραφείο τελετών!

Starting small…

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και λίγο πιο οργανωμένα, το Long War απαιτεί πολλές περισσότερες μάχες από εσάς για να νικήσετε το παιχνίδι. Τα πράγματα ξεκινούν αργά και η δυσκολία, παρότι αισθητά μεγαλύτερη συγκριτικά με το vanilla, αυξάνεται με πιο ομαλούς ρυθμούς. Για τον λόγο αυτό, το παιχνίδι σας δίνει περισσότερα χρήματα για να ξεκινήσετε το πιο αργό, πιο περιορισμένο και πολύ πιο απαιτητικό σε funds base building. Στο Long War, όλες οι χώρες θα συνεισφέρουν στο XCOM project από την αρχή, άσχετα με το αν έχετε στήσει δορυφόρο πάνω από αυτές. Επίσης, κάθε χώρα πλέον έχει την δυνατότητα να αμύνεται ενάντια στην εξωγήινη απειλή, ελαχιστοποιώντας έτσι την εξάρτησή της από τον παίκτη. Σε κάθε request για διάφορα υλικά στο οποίο εσείς ανταποκρίνεστε, θα βοηθάτε στο να γεμίζει ένα μπλε εικονίδιο δίπλα από το όνομα της χώρας που υποδηλώνει την ικανότητα της να αντιστέκεται στους εξωγήινους. Το panic level όλων των χωρών, επιπροσθέτως, υπολογίζεται πλέον σε κλίμακα του 100 (και όχι με πέντε αυθαίρετα επίπεδα), ενώ αν μία χώρα απομακρυνθεί από το project, τρέχει τον κίνδυνο να φιλοξενήσει ένα alien base… πράγμα που σημαίνει πως οι γειτονικές χώρες θα αρχίσουν να δέχονται ανεπιθύμητους επισκέπτες!

Το Long War προσθέτει ένα κάρο features στο «χλιαρό» interception mini-game, κάνοντας το πιο απρόβλεπτο. Όχι μόνο η αγορά νέων interceptors είναι πανάκριβη, αλλά και η επισκευή τους είναι πιο χρονοβόρα (όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα στο Long War). Κάθε πιλότος αποκτά εμπειρία ανάλογα με τις επιτυχημένες καταρρίψεις του, ενώ τα εχθρικά UFOs θέλουν πολύ περισσότερο… μολύβι για να πέσουν. Ακόμα και το πιο ποταπό UFO scout μπορεί να αποδεκατίσει τον εναέριο στόλο σας, γι’αυτό και το παιχνίδι μας δίνει τρεις τρόπους προσέγγισης (defensive, balanced, offensive) ώστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο και να περιορίσουμε τις ζημιές. Τέλος, κάθε UFO εκτελεί έναν στόχο στον χάρτη και, αν είμαστε τυχεροί, μπορούμε να μοιράσουμε αρκετό damage ώστε αυτό να παρατήσει την αποστολή του και να φύγει. Η κατάκτηση των αιθέρων παύει να είναι τυποποιημένη με το Long War - μία επιτυχημένη καταδίωξη δεν απαιτεί την ολοκληρωτική καταστροφή του εξωγήινου σκάφους, ενώ οι εισβολείς θα χρησιμοποιούν μεγαλύτερη γκάμα πλοίων, χωρίς να μπορείτε πάντα να τα αντιμετωπίσετε.

… and ending big!

Και τέλος, φτάνουμε στο «ζουμί» της υπόθεσης, τις κοντινές αναμετρήσεις με τους αηδιαστικούς διαγαλαξιακούς επισκέπτες. Το squad μας αρχικά αποτελείται από 6 άτομα, ενώ με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις μπορούμε να αξιοποιήσουμε μέχρι και 12 στρατιώτες ταυτόχρονα! Κάθε ένας ανήκει σε μία από τις 8 νέες κλάσεις (Infantry, Assault, Sniper, Scout, Gunner, Rocketeer, Medic και Engineer), ενώ ο αρχικός τους εξοπλισμός μπορεί από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού να αποτελείται από νέα όπλα, χειροβομβίδες, πανοπλίες αλλά και εργαλεία τα οποία θα σας δώσουν το πλεονέκτημα. Και πιστέψτε με, θα χρειαστείτε βοήθεια για να ανταπεξέλθετε στην αποστολή σας. Όχι μόνο οι εξωγήινοι στέλνουν μεγαλύτερες στρατιές σε κάθε αποστολή, αλλά είναι και πιο επικίνδυνοι από ποτέ, ενώ πραγματοποιούν και το δικό τους research & development, όπως ακριβώς και ο παίκτης! Το παιχνίδι, όπως είπαμε και πιο πάνω, θα ξεκινήσει αργά, με τους εξωγήινους να σταματούν το ενοχλητικό συνήθειό τους να επιτίθενται τρεις χώρες ταυτόχρονα: στην αρχή θα σας παρουσιάζεται μονάχα μία αποστολή και η ανταμοιβή σας θα είναι μείωση του panic level και λεφτουδάκια. Το Long War όμως παραμένει πιστό στις σκληρές ρίζες του, βάζοντας σας μπροστά σε μάχες που είναι απίθανο να νικήσετε. Όπως είχε πει και ο Sun Tzu, κάθε μάχη μπορεί να νικηθεί ή να χαθεί πριν ακόμα ξεκινήσει η αιματοχυσία. Αν πάρετε μία χούφτα από rookies εξοπλισμένους με τα βασικά assault rifles και τους στείλετε να αναμετρηθούν με το πλήρωμα ενός Destroyer UFO, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ιδανικό. Θυμηθείτε πως η διαφυγή είναι μία ακόμα τακτική στο ρεπερτόριο σας!



Κλείνοντας, πρέπει να προειδοποιήσω πως το mod βρίσκεται ακόμα σε beta φάση, οπότε είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσετε bugs. Για τον λόγο αυτό, θα πρότεινα να μην ενεργοποιήσετε το Ironman mode – είναι κρίμα να χάσετε την αγαπημένη σας squad επειδή το παιχνίδι αποφάσισε πως οι φαντάροι σας δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα όπλα τους! Αν είστε όμως φανς του XCOM και θέλετε κάτι παραπάνω από το παιχνίδι σας, το Long War είναι μία εναλλακτική που συστήνω ανεπιφύλακτα.

The post XCOM The Long War: Η Δύναμη ενός Καλού Mod! appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα