Total War: Warhammer

H σειρά Total War δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς όλοι γνωρίζουμε το τι σημαίνει για το είδος των strategy και τον ευρύτερο χώρο του PC gaming. H Creative Assembly εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες αναπτύσσει και εξελίσσει το concept που συνενώνει τον κόσμο της turn-based στρατηγικής με τις μάχες πραγματικού χρόνου. Διπλωματία, οικονομία, ανακάλυψη νέων τεχνολογιών,

ενδυνάμωση του στρατεύματος είναι ορισμένες από τις ενέργειες που καλείται να πάρει ο εκάστοτε παίκτης, σε έναν ζωντανό κόσμο που ακόμη και το παραμικρό λάθος μετράει και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Αναμφίβολα, η Creative Assembly όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησε να εξελίξει την φόρμουλα του Total War στο μέγιστο βαθμό. Ωστόσο, παρά τις ομολογουμένως πολύ καλές προσπάθειες η δημοφιλής σειρά είχε αρχίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να εμφανίζει σημάδια «κόπωσης». Η ΑΑΑ ποιότητα ποτέ δεν έλειπε από τα τελευταία games της σειράς, παρόλα αυτά όσο περνούσε ο καιρός οι διαφορές ανάμεσα στους τίτλους Total War γίνονταν όλο και πιο δυσδιάκριτες. Έχοντας λοιπόν εξαντλήσει τις περισσότερες ιστορικές περιόδους (εποχή των Σαμουράι, αρχαιότητα, Μεσαίωνας και εποχή του Ιμπεριαλισμού), η Creative Assembly συνειδητοποίησε ότι είχε έρθει πλέον ο καιρός για να ανακατέψει την τράπουλα, πραγματοποιώντας μία τεράστια στροφή που είχε μέσα της στοιχεία… κοσμογονίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Total War, η γνωστή εταιρεία ανάπτυξης αφήνει στην άκρη την ιστορία και το ρεαλισμό και δίνει ώθηση στη φαντασία, παντρεύοντας το στρατηγικό gameplay του Total War με το fantasy setting του Warhammer. Ένα μοναδικό πείραμα που έχει μέσα του το στοιχείο του «ρίσκου», καθώς πρώτη φορά η Creative Assembly δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε ένα fantasy-based σύμπαν. Εάν το «πείραμα» αυτό είναι πετυχημένο θα το μάθετε στις γραμμές που ακολουθούν…

For the Emperor!

Ανέκαθεν ο αιμοβόρος κόσμος του Warhammer διακρινόταν για τον πλούτο του και τον υψηλό βαθμό διαφορετικότητας, καθώς εννοείται πως είναι τελείως διαφορετικό το feeling που δίνουν οι ντελικάτες δυνάμεις της Empire και εντελώς διαφορετική η αίσθηση που σου δίνουν τα ανεγκέφαλα, αλλά σκληροτράχηλα Orks και πράγματι από τις πρώτες στιγμές του παιχνιδιού καθίσταται σαφές ότι πρόθεση των game developers ήταν να διατηρήσουν αυτό το feeling. Όπως θα διαπιστώσετε, στο παιχνίδι περιλαμβάνονται 4 factions (Empire, Dwarves, Orks και Vampire Counts), οι οποίες ξεχωρίζουν για το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού που υιοθετούν. Δοκιμάζοντας και τις τέσσερις φυλές, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η Creative Assembly δεν επέλεξε τον «εύκολο δρόμο», δημιουργώντας ένα strategy με πανομοιότυπες παρατάξεις, όπου οι διαφορές μεταξύ τους είναι απειροελάχιστες, αλλά αντ’ αυτού έχουμε 4 βασικές φυλές όπου το gameplay τους διαφέρει στο 100%. Αν και φυσικά υπάρχει μία κεντρική κατεύθυνση (όπως σε όλα τα Total War), εδώ ο παίκτης καλείται να μάθει κάθε race ξεχωριστά (πράγμα που εννοείται πως εκτοξεύει την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο).

Πιο συγκεκριμένα, η φυλή των νάνων (Dwarves) διακρίνεται για τον συμπαγή και ισχυρό στρατό της, παρόλα αυτά είναι μία race που απαιτεί υπομονή και αυτό γιατί οι Dwarves έχουν τα πιο αργά units στο πεδίο της μάχης και μπορούν εύκολα να πέσουν στην παγίδα των πιο γρήγορων αντίπαλων μονάδων. Ωστόσο, το roster των στρατιωτικών μονάδων τους χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία, πράγμα που αυξάνει σημαντικά τις στρατηγικές επιλογές του παίκτη. Από την άλλη, οι «undead» Vampire Counts στηρίζονται περισσότερο στη δυνατότητα τους να αναπληρώνουν γρήγορα τις δυνάμεις που έχουν χάσει, αν και τα περισσότερα units τους είναι εξαιρετικά αδύναμα. Αυτό το γεγονός σημαίνει με πιο απλά λόγια ότι οι παίκτες που θα επιλέξουν τους Vampire Counts θα πρέπει να μάθουν πώς να κάνουν σωστή συντήρηση των δυνάμεων τους. Περνώντας στην μεγάλη «attraction» του Total War: Warhammer, που δεν είναι άλλη από την faction των Greenskins (Orks), εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πιο άναρχο στράτευμα που ξεχωρίζει για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Μπορεί να μοιάζουν λίγο πιο «ανοργάνωτοι», αλλά η ασίγαστη δίψα τους για πόλεμο και καταστροφή τους καθιστά την πιο επικίνδυνη faction του παιχνιδιού. Last but not least… έχουμε την Empire, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την ισορροπημένη all-around λύση του Total War: Warhammer. Ιδανική για τους πιο αρχάριους παίκτες, προσφέρουν μία σειρά από πλεονεκτήματα την ώρα της μάχης, καθώς διαθέτουν ισχυρούς δεσμούς με τη μαγεία και το πιο αποτελεσματικό ιππικό του παιχνιδιού.

Παρατηρώντας το πώς «συμπεριφέρονται» στο παιχνίδι οι τέσσερις φυλές καθίσταται σαφές ότι οι developers του Total War: Warhammer εισήγαγαν το concept της διαφορετικότητας χωρίς ωστόσο να διαταράξουν την ισορροπία. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του παιχνιδιού, καθώς κάθε campaign έχει μία νότα φρεσκάδας που την καθιστά unique στα μάτια του παίκτη. Μάλιστα, οι δημιουργοί του Total War: Warhammer δούλεψαν πάρα πολύ πάνω στον τομέα των lore-based missions, εκμεταλλευόμενοι με αριστοτεχνικό τρόπο τον μοναδικό πλούτο σε επίπεδο story telling που τους χαρίζει ο κόσμος του Warhammer. Τα διάφορα tasks και mission objectives ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το «δέσιμο» που καλλιεργείται ανάμεσα στον παίκτη και στο σύμπαν του Warhammer. Συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων Total War games, έτσι και εδώ η παραμικρή απόφαση επιδράει στο σύνολο του κόσμου και μία απρόσεκτη κίνηση σχεδόν πάντα… στοιχίζει.

Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στα πλούσια RPG στοιχεία, τα οποία πλέον παίζουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του gameplay (μιλάμε για Warhammer άλλωστε οπότε δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα role-playing χαρακτηριστικά). Όπως θα διαπιστώσετε υπάρχει έντονη η έννοια του upgrade, καθώς οι gamers έχουν τη δυνατότητα της σημαντικής αναβάθμισης του faction leader τους, ο οποίος μπορεί ακόμη και να αποτελέσει ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στο πεδίο της μάχης. Το προσεκτικό assignment των skill points, αν μη τι άλλο δίνει μεγαλύτερο ώθηση στον προσεκτικό σχεδιασμό και παράλληλα δίνει περισσότερη σημασία στην ύπαρξη του ήρωα σας την ώρα της μάχης.

Όσον αφορά, το στρατηγικό turn-based κομμάτι δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει συγκλονιστικές αλλαγές σε σύγκριση με τα προηγούμενα Total War (ποιος ο λόγος άλλωστε να αλλάξει μία άκρως πετυχημένη και δοκιμασμένη συνταγή), ωστόσο η Creative Assembly σε μία προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στην ατμόσφαιρα του tabletop παιχνιδιού του Games Workshop προσέθεσε στο gameplay τον μηχανισμό Winds of Magic. Αυτό το νέο στοιχείο που σχετίζεται με την ύπαρξη sorcerer units, δίνει μία διαφορετική δυναμική στις μάχες πραγματικού χρόνου, φέρνοντας στο προσκήνιο την έννοια του «απρόβλεπτου». Για παράδειγμα εκεί που μία μάχη φαίνεται χαμένη από χέρι, ένα spell μπορεί ακόμη και να φέρει τα πάνω-κάτω στη μάχη. Όπως θα διαπιστώσετε στον strategic world map απεικονίζονται πολλές φορές να «φυσούν» οι συγκεκριμένοι άνεμοι, τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν οι gamers στο πεδίο της μάχης και να ενδυναμώσουν τα magic spells τους. Σε γενικές γραμμές, το magic element καθιστά τις μάχες πιο ενδιαφέρουσες και συγχρόνως πιο απρόβλεπτες, αφού πολλές φορές εκεί που νομίζεις ότι όλα τέλειωσαν, ένα spell μπορεί να γείρει την πλάστιγγα…

Technically Speaking…

O τεχνικός τομέας βρίσκεται για μία ακόμη φορά στα υψηλά στάνταρ που έχουμε συνηθίσει από τα Total War games με την συνολική παρουσίαση να διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας. Τα visuals σίγουρα δεν θα απογοητεύσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς (μία καλή κάρτα γραφικών σίγουρα θα βοηθήσει περισσότερο), καθώς τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πανέμορφα, ενώ και τα γραφικά του φυσικού περιβάλλοντος δεν πάνε πίσω. Όλες οι μονάδες έχουν σχεδιαστεί με την παραμικρή λεπτομέρεια και το σημαντικότερο όλων είναι ότι όταν βρίσκονται στο πεδίο της μάχης ξεχωρίζουν για την εκπληκτική ζωντάνια τους. Μάλιστα, μία διαφοροποίηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα Total War είναι η σφοδρότητα με την οποία «βουτούν» στη μάχη τα στρατεύματα σας! Και ναι εάν αναρωτιέστε υπάρχουν στιγμές που το σκηνικό θυμίζει τις επικές μάχες του… Lord of the Rings, καθώς το epic scale του παιχνιδιού αν μη τι άλλο προκαλεί το θαυμασμό. Μοναδική ίσως μικρή ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ίσως το real-time battlefield να χρειαζόταν λίγη παραπάνω λεπτομέρεια, αλλά ακόμη και έτσι δύσκολα θα το παρατηρήσετε. Όσον αφορά τον ήχο και την μουσική επένδυση και εδώ το παιχνίδι παίρνει άριστα, καθώς η μουσική ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ξεχωριστή ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και συμβάλλει τα μέγιστα στον επικό χαρακτήρα του. Επιπλέον, τα ηχητικά εφέ, σε κάνουν να αισθανθείς τη μάχη στο πετσί σου, με τις κραυγές των Orks να προκαλούν ανατριχίλα! Τέλος, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στο User Interface, το οποίο είναι ευέλικτο και δεν μπερδεύει τους gamers.

Παρά την εξαιρετική ομολογουμένως παρουσίαση υπάρχουν και ορισμένα «ατοπήματα» τεχνικής φύσεως, καθώς υπήρξαν κάποια θέματα με την A.I., η οποία υπήρχαν περιπτώσεις που εμφάνιζε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, καθώς κάποιες κινήσεις έμοιαζαν να μην είχαν λογική, ενώ παράλληλα και στη διπλωματία παρατηρήθηκαν ορισμένες ακατανόητες αντιδράσεις οι οποίες δεν είχαν ρεαλιστική εξήγηση. Τέλος, εντοπίσαμε και κάποια θέματα με τη λειτουργία της κάμερας, αλλά και ορισμένα slow-downs στην απόδοση. Πάντως, όλα τα παραπάνω θέματα είναι μικρής σημασίας και σίγουρα θα διορθωθούν στο μέλλον μέσω ενός update. Ολοκληρώνοντας, αξίζει να αναφερθούμε και στην πρόθεση της Creative Assembly να συνεχίσει να επεκτείνει τον κόσμο του παιχνιδιού με νέα DLC packs, ακολουθώντας την φιλοσοφία των προηγούμενων Total War (άλλωστε από νέες factions ο κόσμος του Warhammer είναι… γεμάτος).

The Winds of… change!

Το Total War: Warhammer όταν εμφανίστηκε σίγουρα δημιούργησε σκεπτικισμό στους fans, καθώς σίγουρα δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που θα φοβήθηκαν κάπως το ιδιαίτερο αυτό εγχείρημα (άλλωστε ήταν κάτι στο οποίο η Creative Assembly δεν είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν). Τελικά, όμως το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο δικαιώνει τις προσδοκίες, αλλά παράλληλα καθιστά το Total War: Warhammer ένα must-have strategy game. Με μεστό gameplay, τρομερή αντοχή στο χρόνο, μοναδική διαφορετικότητα στις factions και έναν απίστευτα ζωντανό κόσμο φαντασίας που σε καλεί να τον ζήσεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία turn, το Total War: Warhammer δεν πρέπει να λείπει με τίποτα από τη συλλογή κανενός φίλου των strategy που σέβεται τον εαυτό του.

Ανάπτυξη: Creative Assembly Έκδοση: Sega Διάθεση: Zegetron

The post Total War: Warhammer appeared first on gameslife.

Keywords
total war, total war, lord of the rings, σημαίνει, creative, games, καιρος, εταιρεία, game, vampire, στυλ, race, undead, λύση, rpg, upgrade, workshop, magic, world, map, element, scale, battlefield, user, update, νέα, dlc, sega, zegetron, κινηση στους δρομους, στρατος, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τι σημαινει, δουλεια, μουσικη, οικονομια, ωθηση, ωρα, creative, dlc, games, game, map, real, rpg, time, αξιζει, απιστευτα, απλα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, διψα, εγχειρημα, εφε, ευκολα, υπαρχει, εννοια, ενσταση, εξελιξη, εποχη, εταιρεία, ειδος, υπηρχαν, υπομονη, ηχητικα, θυμιζει, ισορροπια, ηχο, κινηση, λαθος, λειτουργια, λειπει, λύση, λογια, μαγεια, ματια, μοντελα, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεδιο, ποιοτητα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συντηρηση, σειρα, σημαδια, στυλ, συμπαν, φαντασια, φυσικα, φορμουλα, φορα, χερι, battlefield, element, ιδιαιτερο, user, κομματι, lord of the rings, magic, workshop, παιχνιδι, race, sega, σημαίνει, slow, scale, upgrade, update, θεματα, vampire, world, zegetron
Τυχαία Θέματα