Red Faction Guerrilla ReMarstered Review

Οι περισσότεροι fans των sci-fi ταινιών δεν μπορούν παρά να αποθεώσουν το «ιστορικό» Total Recall (Ολική Επαναφορά) του Paul Verhofen. Το cult classic των 90s είχε τα πάντα… απίθανη ατμόσφαιρα, τρομερά special effects που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους και φυσικά έναν Arnie στα ντουζένια του («screeeeew you… Coohagen»). Η αναφορά μας φυσικά στις «αρειανές» περιπέτειες του Arnold Schwarzenegger

στο review της remastered έκδοσης του Red Faction Guerrilla δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς από τα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού η σύνδεση με την ταινία του Verhofen (και την σύντομη ιστορία του Phlip K. Dick – «We Can Remember It for You Wholesale» από την οποία εμπνεύστηκε η ταινία), είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ένας σκληροτράχηλος πρωταγωνιστής, μία αποικία στον πλανήτη Άρη, δυνάμεις της αντίστασης που μάχονται για την ελευθερία και μία απολυταρχική στρατιωτική οργάνωση που εκμεταλλεύεται και τον αέρα που αναπνέουν οι πρώτοι άποικοι και… δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς από πού άντλησαν τις ιδέες τους οι developers του Red Faction Guerrilla.

Κλείνοντας βέβαια την παραπάνω παρένθεση (ήταν ένας μικρός φόρος τιμής για το έπος που ένιωσα την ανάγκη να κάνω), καλό είναι να επαναφέρουμε στη μνήμη μας ορισμένα πράγματα για τη σειρά Red Faction, η οποία έκανε το ντεμπούτο της πίσω στο μακρινό 2001 στις χρυσές εποχές του PlayStation 2. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς σίγουρα κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των gamers της εποχής, με την τεχνολογία Geomod να κάνει… παπάδες, δημιουργώντας ένα fully-destructible περιβάλλον που μέχρι τότε όμοιο του δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά στον κόσμο του gaming. Το Guerrilla είναι το τρίτο κατά σειρά game του γνωστού franchise (έκανε την εμφάνιση του το 2009 για Xbox 360, PC και PS3), το οποίο μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε καταφέρει να αποσπάσει πολλές θετικές γνώμες. Περίπου 9 χρονιά μετά το εν λόγω release, το Red Faction Guerrilla Re-Mars-tered (κυκλοφορεί σε PS4, Xbox One και PC) κι επιχειρεί να φέρει στο σήμερα το game του 2009, με το απαραίτητο φυσικά «lifting». Για να δούμε κατά πόσο το Guerrilla παραμένει μία αξία αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου…

Καταστροφές… επιστροφές!

Το story του Red Faction Guerrilla διαδραματίζεται στο 2125 και ακολουθεί τις περιπέτειες του Alec Mason, ο οποίος μεταβαίνει στον πλανήτη Άρη για να εργαστεί στα ορυχεία του Κόκκινου Πλανήτη στο πλευρό του αδελφού του, τον οποίο δεν τον έχει συναντήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, το εν λόγω οικογενειακό reunion δεν εξελίσσεται και πάρα πολύ καλά, καθώς όπως αποδεικνύεται ο αδελφός του Alec έχει «μπλέξει» με τα κακά παιδιά της αντίστασης (Red Faction) και καταζητείται από την EDF (Earth Defense Force) που ελέγχει πλήρως τις αποικίες του Άρη. Το κακό δεν αργεί να συμβεί και σε μία ενέδρα από την EDF, ο αδελφός του Alec χάνει τη ζωή του, με τον δεύτερο να προσχωρεί στην αντίσταση και να ορκίζεται «εκδίκηση», διαλύοντας οτιδήποτε φέρει το EDF logo. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, το σενάριο του Red Faction Guerrilla δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, καθώς πρόκειται για ένα κλασικό παραμύθι εκδίκησης και αντίστασης.

Αφήνοντας λοιπόν το story στην άκρη και περνώντας στο ψητό, το Guerrilla πρόκειται για ένα open-world action adventure, το οποίο φυσικά διαθέτει μία σειρά από GTA-oriented μηχανισμούς. Κοινώς έχετε την απόλυτη ελευθερία να χαράξετε τη δική σας διαδρομή στον Κόκκινο Πλανήτη, ολοκληρώνοντας με επιτυχία μία σειρά από main (και side) missions (αλλά και πλήθος από mini-games), σε μία προσπάθεια να ανακτήσετε τον έλεγχο και των 6 μεγάλων περιοχών του Άρη που ελέγχονται από την EDF. Φυσικά για να περάσει μία περιοχή στα χέρια σας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μία εύκολη υπόθεση, καθώς μέσα από τις πράξεις και τις πετυχημένες αποστολές σας θα πρέπει να εξασφαλίσετε το απαραίτητο morale και να προσπαθήσετε… αρκετά. Οι αποστολές που θα συναντήσετε αφορούν από προστασία περιοχών που ελέγχονται από την Red Faction μέχρι διάσωση ομήρων και πλήρη καταστροφή εγκαταστάσεων που ελέγχονται από την EDF. Φυσικά και θα οδηγήσετε μία σειρά από οχήματα (φουτουριστικά buggies κυρίως), ενώ όπως συμβαίνει σε κάθε GTA game που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και εδώ υπάρχει ένας “Wanted-level” μηχανισμός, όπου αναλόγως με το χάος που προκαλείτε, τόσο πιο πολύ «αφυπνίζετε» τους αντιπάλους σας (που σας στρώνουν ανελέητα στο κυνήγι).

Και επειδή μιλήσαμε για… «χάος», ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του gameplay σχετίζεται με το γεγονός ότι μπορείτε να διαλύσετε τα πάντα στο διάβα σας! Πραγματικά, υπάρχουν στιγμές που το Red Faction Guerrilla λειτουργεί ως το καλύτερο… «αγχολυτικό»! Για παράδειγμα, είστε ελεύθεροι να πάρετε το σφυρί σας και να αρχίσετε να σπάτε τα πάντα ή να φυτέψετε εκρηκτικά charges που μπορούν να κατεδαφίσουν οποιοδήποτε κτίριο. Επιπλέον, οι έντονες στιγμές δεν λείπουν με car chases που κόβουν την ανάσα και θυμίζουν action movies του Hollywood, ενώ τα διάφορα timed events και gun fights έχουν σίγουρα μπόλικη πλάκα. Από το παιχνίδι δεν λείπουν τα διάφορα upgrades θα σας ισχυροποιήσουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ιδιαίτερο “RPG” βάθος.

Αναμφίβολα, το Re-Mars-tered είναι «uber» διασκεδαστικό στον πυρήνα του, αν και η αλήθεια είναι ότι εντοπίσαμε μία σειρά από προβλήματα, τα οποία άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό χαλούν την συνολική εικόνα του παιχνιδιού. Όπως διαπιστώσαμε οι αποστολές πολλές φορές μπορεί να γίνουν επαναλαμβανόμενες (στην αρχή είναι καλά, όμως μετά μάλλον θα σας πιάσει ένα αίσθημα βαρεμάρας, καθώς λείπει δυστυχώς η φαντασία), ενώ δεν λείπουν και οι «άτυχες» στιγμές που ο ήρωας σας θα «κολλήσει» αδικαιολόγητα σε σημεία του φυσικού περιβάλλοντος (πιστέψτε μας όταν σας κυνηγούν ορδές εχθρών αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να σας τύχει).

Και μπορεί τα visuals στην remastered μορφή τους να είναι πιο αναβαθμισμένα, με σαφώς ανώτερα textures, ζωντανούς χρωματισμούς και πιο ρεαλιστικά special effects σε σχέση με το αρχικό game, ωστόσο αρκετοί μηχανισμοί του gameplay είναι πλέον «outdated» και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς φαίνεται (μάλλον δεν έγινε κάποια σημαντική προσπάθεια για να «εκσυγχρονιστούν»). Για παράδειγμα, το σύστημα στόχευσης υπάρχουν στιγμές που είναι σκέτη ταλαιπωρία, ενώ επιπλέον η αίσθηση της οδήγησης είναι μάλλον… περασμένης δεκαετίας, με αποτέλεσμα τα οχήματα σε πολλές περιπτώσεις να φαίνονται λες και γλιστράνε πάνω σε… πάγο. Παρόλα αυτά η physics engine κάνει τη δουλειά της παρά τα… χρονάκια της, προσφέροντας ένα άκρως εντυπωσιακό fully destructible περιβάλλον με άπειρα συντρίμμια που εκσφενδονίζονται δεξιά και αριστερά.

Ο παλιός δεν είναι αλλιώς… αλλά το παλεύει!

Η συνολική εντύπωση που μας άφησε το Red Faction Guerrilla σίγουρα δεν ήταν άσχημη, αν και ως remaster μάλλον αποτυγχάνει στο να προσφέρει την «σύγχρονη» εμπειρία που θα περιμέναμε. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει κάπως απαρχαιωμένο σε αρκετούς τομείς του gameplay, ωστόσο κατά ένα περίεργο λόγο φαίνεται να αντέχει στο πέρασμα του χρόνου και αυτό γιατί η άφθονη διασκέδαση που προσφέρει δείχνει να μην έχει «ξεθωριάσει» καθόλου (θα ανατινάξετε και θα καταστρέψετε με την ψύχη σας). Εάν στο παρελθόν δεν είχατε ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά Red Faction, το Re-Mars-tered είναι σίγουρα μία καλή ευκαιρία για να… ξεσπάσετε!

Ανάπτυξη: Volition Έκδοση: THQ Nordic Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

The post Red Faction Guerrilla ReMarstered Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα