Marvel’s Avengers Review

Είναι ίσως απορίας άξιο που το μεγαλύτερο και πιο πετυχημένο superhero franchise όλων των εποχών, το οποίο δεν είναι άλλο από τους Avengers, τόσο καιρό δεν είχε αποκτήσει το δικό του blockbuster ΑΑΑ game (με εξαίρεση ενδεχομένως το Marvel Ultimate Alliance 3, το οποίο όμως υπάρχει μόνο για Switch).

Εντάξει, σίγουρα οι «Εκδικητές» της Marvel έχουν πραγματοποιήσει τις δικές τους “guest” εμφανίσεις σε δεκάδες άλλους τίτλους, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και δεκάδες άλλα games που αφορούν μεμονωμένους ήρωες από το πλούσιο σύμπαν της Marvel (Iron Man VR, Spider-Man κ.λπ). Ωστόσο, ένα game που να είναι αφιερωμένο στην πιο δυνατή ομάδα υπερηρώων που εμφανίστηκε ποτέ, ήταν κάτι που ομολογουμένως μας έλειπε. Η Square Enix και η Crystal Dynamics λοιπόν ανέλαβαν το δύσκολο έργο να δημιουργήσουν έναν τίτλο που να σχετίζεται με το σύμπαν των Avengers, γεμίζοντας έτσι το κενό που ενδεχομένως να αισθάνονται οι fans των superheroes της Marvel που αγαπούν το gaming. Για να δούμε όμως εάν η παραπάνω προσπάθεια στέφεται από επιτυχία…

Ι Still Believe in heroes…

Εάν περιμένατε ότι το Marvel’s Avengers απλώς θα κόπιαρε το Endgame ή το Infinity War, σας έχουμε πολύ καλά νέα, καθώς η νέα video game περιπέτεια των Captain America, Hulk, Iron Man, Thor και των άλλων «παιδιών» δεν βασίζεται σε καμία προηγούμενη ταινία, αντλώντας περισσότερα στοιχεία από την πλούσια δεξαμενή των comics, παρά από τις κινηματογραφικές υπερπαραγωγές. Οι δημιουργοί της Crystal Dynamics προτίμησαν να ακολουθήσουν το δρόμο ενός «original» story, το οποίο δεν σας κρύβουμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα. Εν αντιθέσει λοιπόν με αυτό που θα περίμεναν οι περισσότεροι, το story του Marvel’s Avengers εστιάζει στην Kamala Khan (aka Ms. Marvel), μια πακιστανικής καταγωγής νεαρή κοπέλα που μένει στη Νέα Υόρκη και η οποία όπως πολλά έφηβα κορίτσια της ηλικίας της θαυμάζουν την ομάδα των Avengers. Το εισαγωγικό κεφάλαιο του Marvel’s Avengers παρουσιάζει την Kamala σε ακόμη πιο μικρή ηλικία να συμμετέχει σε ένα special event στο San Francisco, έχοντας κερδίσει σε έναν διαγωνισμό comics. Εκεί, η νεαρή ηρωίδα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους αγαπημένους της ήρωες από κοντά, όμως αυτό που είχε στο μυαλό της ως την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της, δεν θα αργήσει να μετατραπεί στον χειρότερο της… εφιάλτη.

Μια καλοστημένη «παγίδα» και μια συγκλονιστική καταστροφή (η οποία αφανίζει το μισό San Francisco), μετατρέπει την ομάδα των Avengers από ήρωες σε… αποδιοπομπαίους τράγους. Εκείνη την τραγική ημέρα, η οποία θα ονομαστεί A-Day, η Kamala όπως και πολλοί ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή της καταστροφής, θα αποκτήσει τις υπερδυνάμεις της ύστερα από την επαφή της με το Terrigen, μια πανίσχυρη χημική ουσία. 5 χρόνια μετά την A-Day, ένας δυστοπικός κόσμος έχει ανατείλει…  Ο Captain America έχει σκοτωθεί, η ομάδα των Avengers έχει διαλυθεί και ένας οργανισμός, ονόματι AIM (Advanced Idea Mechanics), κυνηγάει ανελέητα τους Inhumans (όπως ονομάζονται όσοι έχουν αποκτήσει υπερδυνάμεις μετά την A-Day), χρησιμοποιώντας ρομποτικές μηχανές και άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια να υποδουλώσει  την ανθρωπότητα. Όμως μπροστά σε αυτόν τον εφιαλτικό κόσμο υπάρχουν κι εκείνοι οι «λίγοι», οι οποίοι ορθώνουν το ανάστημα τους και η Kamala συγκαταλέγεται μέσα σε αυτούς. Η κεντρική ηρωίδα του Marvel’s Avengers λοιπόν θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι για να επανενώσει τους Avengers και να πολεμήσει με τη βοήθεια τους, τις δυνάμεις της AIM.

Αν και ομολογουμένως το main story που σας περιγράψαμε δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, καθώς το έχουμε δει σε πολλές… παραλλαγές (σε comics, σειρές, ταινίες κ.λπ), παρόλα αυτά δεν μπορούμε παρά να βγάλουμε το καπέλο στην Crystal Dynamics, η οποία θέλησε να τολμήσει αυτή τη φορά και να μην ακολουθήσει την πεπατημένη οδό. Η Ms. Marvel είναι μια ηρωίδα που δεν έχει προβληθεί άλλωστε τόσο πολύ, δεν έχει (ακόμη) αποκτήσει τη δική της ταινία και σειρά και είναι ένα πρόσωπο «φρέσκο» που δεν σας κρύβουμε ότι έχει ανάγκη το Marvel Universe. Το σημαντικότερο είναι ότι στο single player campaign (που διαρκεί περίπου 10 με 12 ώρες) λειτουργεί ως ένα αφηγηματικό «όχημα» για τον παίκτη και μάλιστα καλλιεργεί την αίσθηση ότι είναι «μία fan από εμάς»! Οι αντιδράσεις της όταν για παράδειγμα ένας Avenger εξαπολύει μια σούπερ κίνηση, δημιουργούν το feeling της αμεσότητας με τον gamer και μοιάζει όπως ακριβώς όπως ένας κοινός θνητός θα αντιδρούσε ένα γνώριζε από κοντά έναν πανίσχυρο superhero. Αυτή τη φορά δεν είναι ο Iron Man ή ο Captain America, καθώς πρόκειται για το «εσωτερικό» ταξίδι της Kamala και δεν σας κρύβουμε ότι είναι απολαυστικό.  Αναμφίβολα, το story στο σύνολο του όχι μόνο δένει με το σύμπαν των Avengers με ιδανικό τρόπο, αλλά δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θα μπορούσε να σταθεί και μόνο του ως ένα ξεχωριστό… movie σε ένα εναλλακτικό κινηματογραφικό σύμπαν.

There was an idea…

Αφήνοντας στην άκρη το single-player story, που είναι ενδεχομένως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ευχάριστη έκπληξη του παιχνιδιού, το Marvel’s Avengers πρόκειται για ένα κλασικό «fun» action-based brawler με έντονα στοιχεία RPG. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το Button-mashing δίνει και παίρνει και το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως αρκετά διασκεδαστικό για τους φίλους του συγκεκριμένου είδους. Κάθε ήρωας συμπεριφέρεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο την ώρα που θα πρέπει να «καθαρίσει» τους εχθρούς που βρίσκει στο διάβα του. Για αυτό και οι χαρακτήρες σας διαθέτουν ranged attacks, δυνατές και αδύναμες επιθέσεις, αλλά και 3 special moves. Ο σωστός συντονισμός των κινήσεων και τα γρήγορα αντανακλαστικά θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία, καθώς καλείστε να υπερκεράσετε τις block άμυνες των εχθρών, αλλά και τις επιθέσεις τους εφαρμόζοντας σωστές χρονικά αποφυγές. Η μάχη προσφέρει μοναδικές στιγμές και το θετικό είναι ότι το learning curve του παιχνιδιού είναι πανεύκολο και έτσι δεν θα αισθανθείτε δυσκολία στον χειρισμό, σε περίπτωση που μεταπηδήσετε από τον έναν ήρωα στον άλλο. Αν και σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο παιχνιδιού του εκάστοτε ήρωα, το θετικό είναι ότι το παιχνίδι δεν σας αφήνει ποτέ την αίσθηση ότι παίζετε ένα τελείως διαφορετικό game.

Σε ότι έχει να κάνει με το Role Playing στοιχείο, η δομή ακολουθεί την κλασική «παράδοση», όπου απλώς σκοτώνετε εχθρούς για να κερδίσετε experience points και να κάνετε level-up στον χαρακτήρα σας. Τα παραπάνω levels, σας δίνουν πρόσβαση σε παραπάνω skill points, τα οποία στη συνέχεια μπορείτε να ξοδέψετε κατάλληλα σε gear για να εξοπλίσετε καταλληλότερα τον ήρωα σας. Τα stats του ήρωα σας αποτελούν άμεση συνάρτηση του gear του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα gear που αποκτάτε διαθέτουν perks για έξτρα ενίσχυση σε κάποιες επιθέσεις ή άμυνα.

Αν και το story campaign ακολουθεί μια linear δομή και σε κάποια σημεία φαίνεται σα να σας «περιορίζει», στο post-campaign multiplayer σκέλος (ονόματι Avengers Initiative), η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Στο multiplayer μπορείτε ουσιαστικά να «ξεκλειδώσετε» τη δυναμική κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά και να τον δείτε να… λάμπει την ώρα της μάχης. H πρόοδος ανά 5 με 10 levels είναι τεράστια και όταν θα φτάσετε στο level 50, ειλικρινά θα τρομάζετε να γνωρίσετε τον ήρωα σας. Αν μη τι άλλο αυτό δίνει ένα κίνητρο για να λιώσετε όλα τα multiplayer challenges, παρόλα αυτά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γιατί το παιχνίδι γρήγορα μεταμορφώνεται σε ένα ατελείωτο grinding fest, με τον τίτλο της Crystal Dynamics να επιχειρεί να κλέψει τη δόξα άλλων τίτλων όπως είναι για παράδειγμα το Destiny.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το gear που προσπαθείτε να αποκτήσετε σε καμία περίπτωση δεν σας δίνει την αίσθηση του unique. Κυριολεκτικά αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι δεν υπήρχε gear που να μας ωθούσε για να το κατακτήσουμε. Ακόμα χειρότερα, οτιδήποτε προσθέταμε στους χαρακτήρες μας δεν φαινόταν σαν κάποια αισθητική οπτική παρέμβαση στην εξωτερική εμφάνιση του ήρωα μας (παρά μόνο με τη μορφή ολογράμματος στην οθόνη επιλογής). Αυτό αν μη τι άλλο μοιάζει… αναχρονιστικό το λιγότερο και σίγουρα θα έδινε άλλο κύρος στο παιχνίδι. Εάν θέλετε να αλλάξετε την εμφάνιση των Avengers σας, τότε υπάρχει και ένα marketplace (καλωσορίσατε για μια ακόμη φορά στον κόσμο των microtransactions, αν και το θετικό είναι ότι δεν επηρεάζουν την εξέλιξη του ήρωα σας και αφορούν μόνο στους τρελαμένους Marvel fans).

Σε γενικές γραμμές, η Crystal Dynamics σε ότι έχει να κάνει με την δομή του multiplayer κόσμου δείχνει να το πάλεψε, παρόλα αυτά είναι εμφανείς αρκετές χτυπητές αδυναμίες. Τα objectives είναι βαρετά και επαναλαμβανόμενα (πόσες και πόσες φορές θα καταστρέψετε AIM strongholds ή θα παλέψετε με τις ρομποτικές ορδές σε procedural generated δάση), σε σημείο που να μην μπορείς να ξεχωρίσεις εάν μία αποστολή είναι «φρέσκια» ή την είχε επαναλάβει ο παίκτης… 10 gaming sessions πριν. Η έλλειψη στόχων, φαντασίας και στην ουσία η απουσία «endgame» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στο multiplayer του Marvel’s Avengers, όπου είναι εμφανές ότι οι καλές προθέσεις των δημιουργών της δεν φτάνουν. Επιπλέον, οι A.I. Controlled σύμμαχοι σας τις περισσότερες φορές λάμπουν δια της απουσίας τους, για αυτό και το co-op παιχνίδι το απολαμβάνετε όταν παίζετε με 2-3 φίλους σας.

Part Of The Journey Is The End…

Τόσο τα visuals όσο και ο ηχητικός τομέας κάνουν αρκετά καλά τη δουλειά τους, με το smooth animation, αλλά και τα εξαιρετικά καθαρά voice-overs να ξεχωρίζουν. Μικρά frame drops εντοπίστηκαν όταν μαζεύονταν πολλοί εχθροί στην οθόνη, χωρίς όμως αυτό να κάνει το παιχνίδι unplayable. Ωστόσο, η σε γενικές γραμμές θετική εικόνα που αποκομίσαμε από τον τεχνικό τομέα επισκιάζεται από τα άπειρα bugs που μαστίζουν το παιχνίδι, ακόμη και 3 εβδομάδες μετά το release του. Αδικαιολόγητα παγώματα, τραγελαφικά glitches και συχνά κολλήματα του ήχου βρίσκονται συχνά στο μενού και η κατάσταση καταντάει πολλές φορές ενοχλητική, καθώς εκεί που απλώς «παίζετε» με το gear του ήρωα σας, το παιχνίδι μπορεί να φάει κόλλημα και η μόνη λύση είναι το… restart. Το quality control δείχνει με την περίπτωση του Marvel’s Avengers να παίρνει κάτω από τη βάση και σίγουρα περιμένουμε για πολλά μελλοντικά updates που θα διορθώσουν την κατάσταση.

Ολοκληρώνοντας την κριτική του Marvel’s Avengers δεν μπορείς παρά να κάνεις κάποιες ώριμες σκέψεις… Από τη στιγμή που το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο να κάνει την εμφάνιση του στις next-gen κονσόλες (PlayStation 5 και Xbox Series X) κάποια στιγμή μέσα στο 2021, η αίσθηση που σου αφήνει είναι ότι πρόκειται για ένα βιαστικό release στις τωρινές κονσόλες και ότι το “real thing” θα το δούμε στα μελλοντικά συστήματα. Αναμφίβολα, θα θέλαμε πολύ να δούμε τη μορφή που θα έχει το Marvel’s Avengers σε μερικούς μήνες από σήμερα. Παρόλα αυτά, στην τωρινή του φάση θυμίζει ημιτελή προσπάθεια.

Και εάν κάποια πράγματα μπορούν (και πρέπει) να αλλάξουν στην δομή του multiplayer παιχνιδιού, αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η αίσθηση που καλλιεργεί στον παίκτη, καθώς παρά τα τεχνικά ατοπήματα και τις όποιες ελλείψεις του, ο τίτλος της Crystal Dynamics μας υπενθυμίζει με τον πλέον καλύτερο τρόπο, το πόσο διασκεδαστικό είναι να είσαι ένας… Avenger! Συνίσταται στους fans της Marvel, οι υπόλοιποι μπορούν να κάνουν λιγάκι υπομονή παραπάνω, μέχρι να φτάσει σε καλύτερα επίπεδα ολοκλήρωσης…

Ανάπτυξη: Crystal Dynamics  Έκδοση: Square Enix Διάθεση: CD Media

The post Marvel’s Avengers Review appeared first on gameslife!.

Keywords
avengers, avengers, iron man, square enix, captain america, franchise, game, marvel, ultimate, switch, games, iron, square, crystal, infinity, νέα, video, hulk, thor, original, khan, aka, aim, idea, universe, single, player, fan, movie, fun, rpg, block, gear, initiative, εμφάνιση, journey, smooth, animation, frame, λύση, playstation, xbox, series, media, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, end, εξτρα, khan, δουλεια, θνητος, ταινιες, ωρα, games, game, idea, iron man, rpg, square enix, square, thor, ultimate, αισθητικη, αξιζει, αμυνα, αφιερωμενο, εβδομαδες, βοηθεια, δειτε, δικη, δειχνει, δοξα, δομη, ευκαιρια, ειλικρινα, υπαρχει, ελλειψη, εμφάνιση, εξελιξη, επιτυχια, εχθροι, ζωης, ιδιο, ηλικια, υπομονη, ηρωες, μηχανες, θετικο, θυμιζει, εικονα, κεφαλαιο, κινηση, λύση, μηνες, μορφη, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, νεα υορκη, ομαδα, οθονη, ουσιαστικα, ουσια, σειρες, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συμπαν, σουπερ, τιτλος, φορα, χειροτερα, χρονικα, aim, animation, button, captain america, crystal, δαφνες, block, εμφανισεις, fan, hulk, franchise, frame, gear, ηρωας, ιδανικο, iron, journey, κοπελα, marvel, μοιαζει, μπροστα, infinity, παιχνιδι, player, movie, series, single, smooth, spider, σωστος, ταξιδι, universe, voice
Τυχαία Θέματα