From Bedrooms to Billions

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει διάφορα ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία των Video Games. To «From Bedrooms to Billions» δεν είναι ένα από αυτά. Η ταινία αυτή, που ξεκίνησε ως ιδέα τον Ιούνιο του 2008 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2014 με επιτυχημένες εκστρατείες μέσω Kickstarter και Indiegogo (συγκέντρωσε συνολικά 100.000 λίρες), δεν γενικολογεί, αλλά εστιάζει σε μια πολύ συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε ένα πολύ συγκεκριμένο

κομμάτι της Ιστορίας των βιντεοπαιχνιδιών: στη βρετανική σκηνή, από την γέννησή της το ’79 με τους πιτσιρικάδες που έφτιαχναν παιχνίδια από το υπνοδωμάτιό τους (τους bedroom coders), προχωρώντας στη χρυσή εποχή των eighties, και φτάνοντας μέχρι την παρακμή της στα μέσα της δεκατίας των 90.

Η βρετανική σκηνή έβαλε τις βάσεις για αυτό που σήμερα είναι μια αγορά δισεκατομμυρίων. Όλα ξεκίνησαν με τον Ζ81, το μικρό αυτό μηχάνημα που μπήκε στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων βρετανών και κατά επέκταση ευρωπαίων. Πριν από το μαγικό κουτάκι του Sinclair, δεν υπήρχε η έννοια του «οικιακού υπολογιστή». Το «From Bedrooms to Billions» αρχίζει από εδώ την εξιστόρησή του με μαρτυρίες, αφηγήσεις, ανέκδοτα και περίεργα trivia των πιο σημαντικών ανθρώπων που είδαν αυτό το πράγμα να γιγαντώνεται. Θα δείτε μεγάλες προσωπικότητες, σχεδιαστές, προγραμματιστές, εκδότες, μουσικούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και παραγωγούς να ξετυλίγουν αυτό το κουβάρι της αφήγησης, όπως οι Mark Healey (Little Big Planet), Ian Livingstone (Tomb Raider), Peter Molyneux (Populous), Jeff Minter (TxK), David Braben (Elite), David Perry (Earthworm Jim), Mark Cerny (Sonic the Hedgehog 2), Ben Daglish (The Last Ninja), Jon Hare (Sensible Software), Dino Dini (Kickoff), Jon Ritman (Llamasoft), Martin Edmonson (Shadow of the Beast), οι αδελφοί Oliver (Dizzy series), Miles Jacobson (SI) και πολλοί, πολλοί ακόμα (η λίστα όλων των συμμετέχοντων αριθμεί 90 άτομα).

Το «From Bedrooms to Billions» συνεχίζει και κάνει αναφορά για τα mail orders της εποχής: δεν υπήρχαν καταστήματα λιανικής τότε, έτσι οι developers έπαιρναν παραγγελείες μέσω ταχυδρομείου και έστελναν τα παιχνίδια στους πελάτες δια αλληλογραφίας. Αργότερα εμφανίστηκαν τα fairs, μεγάλα παζάρια με πάγκους όπου οι developers γνώριζαν τον κόσμο και πωλούσαν επί τόπου τα παιχνίδια τους, χέρι-με-χέρι. Αργότερα εμφανίστηκε ο ειδικός τύπος με περιοδικά όπως τα Zzap! και το Computer & Video Games, δημιουργήθηκαν εταιρείες έκδοσης και διανομής όπως η U.S Gold και πριν καταλάβουν τι γίνεται, τα σπασικλάκια-προγραμματιστές είχαν γίνει σταρ και έβγαζαν εκατομμύρια. Η συνέχεια βέβαια δεν πήγε τόσο καλά: μετά από την εποχή των 16bits, η τεχνολογία προχώρησε πολύ, κάτι που είχαν αντιληφθεί οι αγορές σε Ιαπωνία και ΗΠΑ. Αν και οι αρχικοί πιονέροι, τα μεγάλα μυαλά στον προγραμματισμό, τη μουσική και τα γραφικά, είχαν γεννηθεί στην Αγγλία, οι ντόπιοι εκδότες δεν είχαν καταλάβει ότι αυτή η αγορά θα συμβαδίζει με την τεχνολογία. Το αποτέλεσμα ήταν οι μεγάλοι παίκτες όπως η Nintendo και η SEGA να δημιουργήσουν μονοπώλιο και να προσπεράσουν την Αγγλία, ενώ το επιστέγασμα ήρθε με την SONY και την τεχνολογία των CD. Στο τέλος πάντως, το παρελθόν γεφυρώνεται με το σήμερα, καθώς η νέα περίοδος με την άνθηση των indie παιχνιδιών, των μικρών στούντιο και την επιστροφή σε old-school καταστάσεις, θυμίζει την αρχή της δεκατίας του 80 όπου ένας προγραμματιστής μπορούσε να γίνει εκατομμυριούχος με ένα παιχνίδι που είχε φτιάξει μόνος του.

Ο ήχος και η εικόνα στα δείγματα παιχνιδιών του 80 είναι πεντακάθαρος, χωρίς βρώμες και artifacts και κακό θόρυβο. Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο αυτό, αλλά υπάρχουν ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο υλικό ή κακές εγγραφές. Το «From Bedrooms to Billions» έχει προσέξει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι, τα grabs ήχου/εικόνας είναι άψογα στην καταγραφή και στο edit: ειδικά στο BluRay είναι πανέμορφο να βλέπεις ένα κρυστάλινο Chuckie Egg με πεντακάθαρα γραφικά και καθαρογραμμένα «μπιπ-μπιπ»! Στα Extras του BluRay της έκδοσης που είδαμε υπάρχουν δύο κλιπάκια των 6-7 λεπτών: στο ένα ο Matthew Smith μιλάει για την δημιουργία του Manic Miner και στο άλλο o David Braben αφηγείται το ιστορικό του Elite. Οι πιο ακριβές εκδόσεις έχουν extras που φτάνουν τα 150 λεπτά! Η ταινία είναι χορταστική και διαρκεί 2 ώρες και 29 λεπτά, τεχνικά είναι υψηλών προδιαγραφών με πανέμορφα intro credits και είναι εμφανές ότι την έχουν φτιάξει άνθρωποι με μεράκι και αγάπη. Η έκδοση σε BluRay που είδαμε κοστίζει 19 λίρες και την παραχώρησε το funstock.co.uk, όπου θα βρείτε κι άλλες εκδόσεις της ταινίας (Standard, Special, Limited, Collector) σε DVD, BluRay, αλλά και digital download. Αν συγκινήστε όταν ακούτε ονόματα όπως Domark, Ocean και Gremlin, αν θέλετε να καταλάβετε γιατί χρωστάμε τόσα πολλά σε αυτούς τους πρώτους άγγλους οραματιστές, τότε το «From Bedrooms to Billions» αξίζει δικαιωματικά μια θέση στην συλλογή σας.

The post From Bedrooms to Billions appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα