Fallout 76 Review

Τελικά είναι διαπιστωμένο ότι η μεγαλύτερη απογοήτευση δεν έρχεται από ένα παιχνίδι που είναι κακό. Εκεί στο κάτω-κάτω σκέφτεσαι ότι τόσα μπορούσε να κάνει ο developer, τόσα έκανε. Όχι, η πραγματική απογοήτευση έρχεται από αυτό που λέμε unrealized potential. Από παιχνίδια δηλαδή που «στο χαρτί» είχαν τη δυνατότητα να γίνουν πολύ καλοί τίτλοι, αλλά στην πράξη κάτι στράβωσε και βγήκαν είτε ελλιπή είτε αποτυχημένα. Προς μεγάλη μου λύπη, ως fan του franchise,

σε αυτή την περίπτωση ανήκει και το νέο Fallout 76.

Υπόθεση

Αντίθετα από τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς, εδώ έχουμε περισσότερο ένα premise, παρά ένα ολοκληρωμένο σενάριο. Βρισκόμαστε λοιπόν στο μέλλον, όπου η πυρηνική καταστροφή έγινε πραγματικότητα. Επιζώντες βρίσκονται σε διάφορα υπόγεια καταφύγια-πόλεις, από τα οποία τώρα ήρθε η ώρα να βγείτε για να αποικήσετε ξανά τον πλανήτη. Ο κόσμος είναι όμως αφιλόξενος, γεμάτος μόλυνση και μεταλλαγμένους. Έτσι ξεκινά ένας ζόρικος αγώνας επιβίωσης, με περιορισμένους πόρους. Εσείς βγήκατε από τη Vault 76, ένα από τα πρώτα καταφύγια που άνοιξαν, οπότε σας περιμένουν τα δυσκολότερα.

Gameplay

Ξεκινάμε από τη δημιουργία του χαρακτήρα σας. Ανεξάρτητα από ότι είπαμε στην αρχή, αυτό είναι το καλύτερο σύστημα character creation που έχουμε δει, και μάλιστα θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σημείο αναφοράς για όλα τα παιχνίδια στο εξής! Όχι τόσο για τον πλούτο των επιλογών παραμετροποίησης, που ήδη ήταν μεγάλος από το Fallout 4. Το σημαντικότερο είναι ότι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τη φυσική μορφή του χαρακτήρα σας ανά πάσα στιγμή, ακόμα και όταν μπείτε κανονικά στον κόσμο του παιχνιδιού. Χωρίς ειδικό quest, χωρίς να πρέπει να πάτε σε κάποια απόκρυφη τοποθεσία, και κυρίως χωρίς να ξοδέψετε πραγματικά χρήματα! Απλά ανοίγετε το ειδικό μενού που υπάρχει γι’αυτό το σκοπό και κάνετε τις αλλαγές σας.

Σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, οι πρώτες ώρες λειτουργούν ως tutorial, μαθαίνοντας σας τα βασικά της κίνησης, της μάχης, κτλ. Εδώ το tutorial αναλώνεται σε μία σειρά από περιττές πληροφορίες σχετικές με το crafting, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν είναι… πυρηνική επιστήμη (pun intended)! Βλέπεις τη λίστα με τα απαιτούμενα υλικά γι’αυτό που θες να φτιάξεις, τα μαζεύεις, και πατάς το κουμπί. Αντί να σας μάθει τα σχετικά με την επιβίωση σας, και κυρίως με τη χρήση του stealth και του VATS, σας αφήνει να βγείτε στον κόσμο τελείως ξεκρέμαστος, και ακόμα χειρότερα, ανυπεράσπιστος, χωρίς το παραμικρό όπλο. Και καλά αν έχετε παίξει το 3, το New Vegas ή το 4. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει θέμα, καθώς θα γνωρίζετε ακριβώς τι μπορείτε να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε. Αν όμως είστε νέος παίκτης, σας περιμένει… ψυχρολουσία.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε ένα νέο στοιχείο στο crafting, δηλαδή το camping. Ενώ στο Fallout 4 μπορούσατε να δημιουργήσετε τα δικά σας κτίσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, στο Fallout 76 μπορείτε να φτιάξετε το σπίτι σας οπουδήποτε. Μετά μπορείτε να το «πακετάρετε», να το πάρετε μαζί σας με όλο τον εξοπλισμό του, και να το «ξεδιπλώσετε» σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Οπωσδήποτε, εξαιρετικά πρακτικός μηχανισμός, ειδικά όταν χρειάζεστε κάποιο ασφαλές μέρος πριν ή μετά από κάποια μεγάλη αποστολή. Μία ακόμα θετική αλλαγή που έχουμε, είναι στο σύστημα των perks, δηλαδή των bonus ιδιοτήτων που μπορείτε να προσθέσετε στον χαρακτήρα σας. Τώρα το κάθε perk υφίσταται ως κάρτα, που μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στο attribute το οποίο επηρεάζει. Τα attributes είναι 7 και λέγονται SPECIAL (strength, perception, endurance, charisma, intelligence, agility, luck). Το καθένα έχει από ένα slot για κάρτα perk, τις οποίες μπορείτε να εναλλάσσετε όποτε θέλετε, αντίθετα από τα προηγούμενα παιχνίδια, όπου η επένδυση σε κάποιο perk ήταν μόνιμη.

Με δεδομένο ότι το παιχνίδι είναι αποκλειστικά multiplayer, αντίθετα από τα προηγούμενα που ήταν μόνο single-player, έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές σε βασικούς μηχανισμούς ώστε να δουλέψει φιλοξενώντας και άλλους ανθρώπινους παίκτες. Το πιο σημαντικό είναι το VATS, δηλαδή το σύστημα στόχευσης σε slow motion, όπου σημειώνονται τα πιο τρωτά σημεία του εχθρού και οι πιθανότητες που έχετε να κάνετε μεγάλη ή μικρή ζημιά. Εδώ εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί το slow motion, λόγω πολλαπλών παικτών, αλλά παραμένουν τα υπόλοιπα στοιχεία του. Αντίστοιχα δηλαδή δεν γίνεται pause όταν ανοίγετε το μενού ή το pip-boy.

Μία ακόμα αλλαγή αφορά το fast travel. Σε κάποια σημεία μπορείτε να μεταφερθείτε ελεύθερα, ενώ σε άλλα μεταφέρεστε… με χρέωση (bottle caps, όχι πραγματικά χρήματα). Κάτι ακόμα -μη ευχάριστο- είναι οι μηχανισμοί δίψας, πείνας και εξάντλησης, που κάνουν το αυτονόητο. Πρέπει να κοιμάστε, να ενυδατώνεστε και να τρώτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην αποδυναμώνεστε όταν έρθει η ώρα να εμπλακείτε σε μάχη. Αυτό μέχρι τώρα υπήρχε μόνο στον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στα υπόλοιπα Fallout. Εδώ όμως εφαρμόζεται υποχρεωτικά, και είναι ένα εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο. Σε οποιοδήποτε multiplayer παιχνίδι, δε γίνεται να διακόπτετε την εξερεύνηση, τη μάχη ή τις αποστολές για… μαμ και νάνι, σαν ο χαρακτήρας σας να είναι πεντάχρονο! Προσθέστε το γεγονός ότι επηρεάζεστε επίσης από ραδιενέργεια και ασθένειες, τα οποία πρέπει να θεραπεύετε, και έχουμε ένα υπέρ το δέον self-maintenance σύστημα.

Επίσης, αντίθετα από τους τεράστιους κόσμους των προηγούμενων παιχνιδιών, εδώ ο χάρτης είναι σχετικά μικρός. Έχει δηλαδή επαρκή έκταση, απλά όχι τόσο μεγάλη όσο έχουμε συνηθίσει στα RPG της Bethesda. Περιμέναμε ότι ένα multiplayer παιχνίδι θα είχε εξ ορισμού μεγαλύτερο κόσμο από ένα single-player. Εξ ίσου μικρός είναι ο αριθμός των άλλων παικτών που θα συναντήσετε. Ειδικά αν έρχεστε π.χ. από το Azeroth, η post-apocalyptic Δυτική Βιρτζίνια θα σας φανεί απογοητευτικά άδεια. Περίεργο θα χαρακτηρίζαμε το σύστημα συνεργασίας με άλλους παίκτες σε αποστολές, αφού ο καθένας πρέπει να εκτελέσει κάθε κομμάτι του quest ξεχωριστά. Αν π.χ. ένα μέλος της ομάδας διαβάσει ένα μήνυμα για να ολοκληρώσει ένα objective, δεν φτάνει αυτό για να προχωρήσετε, καθώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν το ίδιο, ο καθένας ξεχωριστά. Χρονοβόρο και ακατανόητο. Ευτυχώς οι επιθέσεις σε εχθρούς έχουν κοινό αποτέλεσμα. Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι ο κάθε παίκτης ανοίγει ξεχωριστά τα σημεία για loot, και μάλιστα το loot είναι διαφορετικό για τον καθένα! Θεωρούμε ότι και αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα MMO, ώστε να λήξει επιτέλους το θέμα του ninja looting.

Γενικά το Fallout 76 είναι ίσως το μόνο multiplayer-only παιχνίδι, στο οποίο η εμπειρία σας είναι καλύτερη όταν παίζετε solo. Η μάχη έχει διατηρήσει τους γνώριμους μηχανισμούς από τους προηγούμενους τίτλους, εκτός από το VATS που είπαμε. Μία όμως ακόμη ιδιομορφία είναι η πλήρης απουσία φιλικών NPC! Τα quests θα τα λαμβάνετε είτε από γραπτά μηνύματα είτε από κασέτες, αλά Επικίνδυνες Αποστολές! Με τον ίδιο τρόπο θα προχωράει και το υποτυπώδες main quest. Έτσι αφαιρείται ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του Fallout franchise, δηλαδή οι εκπληκτικοί χαρακτήρες που ξέρει πως να δημιουργεί η Bethesda.

Γραφικά & ήχος

Εντάξει, σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το αντίθετο, μάλιστα. Στο Fallout 76 τα γραφικά έχουν εξελιχθεί επιτέλους στο επίπεδο που περιμέναμε να δούμε στο Fallout 4, αλλά δεν έγινε τότε. Τα textures είναι αισθητά πιο λεπτομερή και ευδιάκριτα, ενώ βελτιωμένος είναι και ο φωτισμός. Αν και τα τοπία μετά την πυρηνική καταστροφή είναι λίγο-πολύ τα ίδια παντού, τα Απαλάχια Όρη στη Δυτική Βιρτζίνια καταφέρνουν να έχουν τη δική τους μοναδικότητα, συγκριτικά με τις περιοχές που επισκεφτήκαμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Θα λέγαμε ότι είναι η πιο ευχάριστη περιοχή προς εξερεύνηση, απ’όλα τα Fallout. Έχουμε όμως και το γνωστό πλέον photo mode, δηλαδή ένα εργαλείο με το οποίο μπορείτε να τραβάτε screenshots από περιοχές, από τον χαρακτήρα σας, ακόμα και στη διάρκεια της μάχης.

Στον ήχο, τα μουσικά κομμάτια διατηρούν τον oldie χαρακτήρα της αμερικάνικης μουσικής των 50s που περιλαμβάνονται και στα υπόλοιπα Fallout. Τα ηχητικά εφέ είναι το ίδιο immersive όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Οι σφαίρες από κάθε όπλο έχουν ξεχωριστούς χαρακτηριστικούς ήχους, ενώ οι κραυγές και τα γρυλίσματα των εχθρών τρομάζουν πραγματικά, ειδικά όταν περπατάτε αμέριμνος. Αν και όπως είπαμε δεν θα συναντήσετε άλλους NPC, θα ακούσετε παρ’όλα αυτά τις φωνές τους. Στο cast περιλαμβάνονται αρκετοί γνωστοί voice actors, αλλά και κάποια δυνατά ονόματα της τηλεόρασης, όπως η Claudia Christian (Babylon 5), ο Dwight Schultz (Star Trek), και ο Brian Krause (Charmed).

In fact, it was close to a real… Fallout

Είναι γνωστό ότι η Bethesda δε συνηθίζει να επιδίδεται στο άθλημα του multiplayer. Φτιάχνει κορυφαία single-player RPG, αλλά στο online gameplay είναι μάλλον εμφανές ότι δεν το έχει. Αυτό που προσπάθησε να κάνει στο Fallout 76 είναι να ισορροπήσει μεταξύ single και multiplayer, όμως το αποτέλεσμα βγήκε… ανισόρροπο! Αν θέλετε να απολαύσετε την καλύτερη εμπειρία που έχει να προσφέρει η νέα γενιά των Fallout games, αποκτήστε τα 3, New Vegas και 4, με αυτή τη σειρά προτίμησης.

Ανάπτυξη: Bethesda Game Studios Έκδοση: Bethesda Softworks Διάθεση: IGE

The post Fallout 76 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα