Batman: Arkham Knight

Η τριλογία του Christopher Nolan μπορεί να έδωσε νέα πνοή στον Batman του σινεμά, αλλά και η βιομηχανία του gaming δεν έμεινε πίσω. Η εταιρεία Rocksteady, υπό την αιγίδα της Warner, μας έχει προσφέρει τα καλύτερα Batman

games τα τελευταία 6 χρόνια (όχι βέβαια ότι υπήρχε τρελός ανταγωνισμός πριν). Τελευταία προσθήκη, το Batman: Arkham Knight, που φέρνει τη σειρά σε άλλο επίπεδο!

Υπόθεση

Η ιστορία αποτελεί συνέχεια των γεγονότων στο Arkham City, αν και ομολογουμένως τα Arkham games δεν έχουν ουσιαστικές σεναριακές διαφορές μεταξύ τους. Κάθε φορά ένα μάτσο από super κακούς μαζεύονται και αποφασίζουν ότι μέσα σε ένα βράδυ πρέπει να βγάλουν από τη μέση τον Batman. Έτσι γίνεται κι εδώ, με αρχηγό τον Scarecrow, που προσπαθεί να καλύψει την πόλη σε ένα νέφος από αέριο υποβολής φόβου. Ως υπαρχηγό έχει ένα νέο χαρακτήρα, τον Arkham Knight, που τρέφει ιδιαίτερο μίσος εναντίον του Batman (εμφανώς περισσότερο από τους άλλους κακούς), και του οποίου η ταυτότητα θα αποτελέσει πλήρες μυστήριο, μέχρι λίγο πριν το τέλος.

The Joker is dead… Long live the Joker!

Όσοι παίξατε το Arkham City θα θυμάστε ότι ο Joker πέθανε στο τέλος. Αυτό δεν έχει αλλάξει, χωρίς όμως να εμποδίζει την ισχυρή παρουσία του στο Arkham Knight. Με ποια μορφή; Μα ως υποσυνείδητη παραίσθηση στο μυαλό του Batman. Αυτό όχι μόνο δεν είναι περιττό, αλλά πρόκειται για την καλύτερη παρουσία του Joker στα Arkham games μέχρι τώρα. Να θυμίσουμε ότι πίσω από τον χαρακτήρα του Joker βρίσκεται η φωνή του γνωστού ηθοποιού Mark Hamill (Luke Skywalker από το Star Wars). Έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν από τους καλύτερους Joker, EVER, στα προηγούμενα παιχνίδια, εδώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, δίνοντας πραγματικό ρεσιτάλ.

Πρώτον ο συγκεκριμένος Joker, καθώς βρίσκεται στο μυαλό του Batman, ξέρει τώρα πια όλα τα μυστικά αλλά και τα «κουμπιά» για να θίξει τα ευαίσθητα θέματα που απασχολούν τον μασκοφόρο πρωταγωνιστή. Οι ίδιες οι ατάκες είναι από μόνες τους καλογραμμένες, και συνδυαστικά με τον μοναδικό τρόπο που τις ερμηνεύει ο Mark Hamill, μας έκαναν να μη μπορούμε να συγκρατηθούμε, γελώντας με τα αιχμηρά αστεία του Joker, ακόμα και σε σκηνές που προορίζονται ως σοβαρές. Μάλιστα, ο Joker έχει όχι μόνο έντονη αλλά και συχνή παρουσία. Εμείς πάντως καθόμασταν και τον ακούγαμε κάθε φορά μέχρι να τελειώσει, πριν προχωρήσουμε παρακάτω!

Gameplay

Ενώ το πρώτο παιχνίδι εξελισσόταν στο Arkham Asylum και τα δύο επόμενα στην Arkham City, τώρα ήρθε η ώρα να παίξετε στην πολυπόθητη Gotham City, η οποία φυσικά είναι σχεδιασμένη ως ένας open world χάρτης. Η σημαντικότερη βελτίωση είναι το interactivity στους δρόμους, που τώρα είναι πιο πλούσιο, καθώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πολίτες, εχθροί, αλλά και οχήματα. Έτσι τώρα έχετε ίσες ευκαιρίες για δράση σε κάθε σημείο της πόλης, χωρίς να περιορίζεστε μόνο στις στέγες των κτιρίων. Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εγκληματικής ελίτ του Gotham, ο σκοτεινός ιππότης έχει στη διάθεση του μία καλή συλλογή από gadgets. Πρώτο και καλύτερο το detective mode, που επιτρέπει την ανάλυση αντικειμένων και εχθρών, όπως και το highlight σημείων ενδιαφέροντος.

Έχουμε φυσικά τα batarangs, τόσο απλά όσο και τηλεκατευθυνόμενα, το batclaw για να συλλέγετε μακρινά αντικείμενα και να αφοπλίζετε εχθρούς, αλλά και το line launcher, για να μεταφέρεστε σε δύσβατα σημεία. Με το εκρηκτικό gel ανοίγετε δρόμο μεταξύ ευπαθών σημείων, αλλά και εξουδετερώνετε άμεσα εχθρούς, ενώ τα smoke pellets είναι ότι πρέπει για να κρύβεστε από τα εχθρικά πυρά. Επιστρέφει το ηλεκτρικό όπλο, για να ακινητοποιείτε εχθρούς και να ενεργοποιείτε / απενεργοποιείτε γεννήτριες. Το εργαλείο για hacking έχει τώρα περισσότερες λειτουργίες, καθώς εκτός από να ανοίγετε ηλεκτρονικές κλειδαριές, το χρησιμοποιείτε και για να «τυφλώνετε» gun turrets και εναέρια drones. Με το disruptor παρακολουθείτε την πορεία συγκεκριμένων οχημάτων, αλλά και σαμποτάρετε τα όπλα των εχθρών. Εντυπωσιακό είναι το voice synthesizer, που μιμείται τις φωνές των βασικών κακών, ώστε να δίνετε ψεύτικες εντολές στους μπράβους τους.

Η μάχη είναι κατά βάση melee, με τη δυνατότητα να κάνετε σύντομη βοηθητική χρήση κάποιων gadgets. Οι κινήσεις του Batman, τόσο οι επιθετικές όσο και οι counter, είναι τόσο fluid όσο είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα παιχνίδια, κάνοντας τις μάχες εντυπωσιακές, και κυρίως απολαυστικές, χωρίς πολλές διακοπές (λέγε με, «stun»). Φυσικά το stealth παίζει κυρίαρχο ρόλο, και αυξάνοντας το επίπεδο φόβου των εχθρών μπορείτε να εξουδετερώνετε άμεσα αρκετούς μαζί, με απρόσκοπτες διαδοχικές κινήσεις. Όσο για το platforming, αυτό γίνεται εκτοξεύοντας τον γάντζο στα περισσότερα σημεία της πόλης, και τραβώντας τον Batman με ταχύτητα στο εκάστοτε σημείο. Η κάπα του σκοτεινού ιππότη λειτουργεί ως αλεξίπτωτο, αλλά κυρίως ως «παρά πέντε», ώστε να μετακινείστε ελεύθερα στον αέρα, μεταξύ μικρών ή μεγάλων αποστάσεων.

Εκτός από τις αποστολές της κύριας υπόθεσης, υπάρχουν και πολλές άλλες δευτερεύουσες. Μπορείτε π.χ. να μπαίνετε σε τράπεζες και να σταματάτε ληστείες πριν ολοκληρωθούν, να ερευνάτε μυστηριώδη τελετουργικά εγκλήματα στους δρόμους, κ.ά. Α, μην ξεχάσουμε την επιστροφή του Riddler, με 243 νέους γρίφους, παρακαλώ, διασκορπισμένους σε ολόκληρη την πόλη, και βραβείο την απελευθέρωση της Catwoman, που κρατάει όμηρο. Επίσης σε κάποιες αποστολές θα παίξετε μαζί με τον Robin και τον Nightwing, και θα συνεργάζεστε τόσο στη μάχη όσο και στο platforming. Σε αυτές τις αποστολές έχετε μάλιστα τη δυνατότητα να ελέγχετε τους συγκεκριμένους χαρακτήρες, κάνοντας χρήση των δικών τους ξεχωριστών κινήσεων και gadgets. Ένα δικό τους μενού καταλαμβάνουν τα λεγόμενα AR challenges, που χρησιμοποιούν την πόλη σε augmented reality mode για να υποβάλουν σε προκλήσεις αντοχής και χρόνου, τόσο τον Batman όσο και το signature όχημα του. Δεν ανησυχήσατε βέβαια μήπως ξεχάσαμε το Batmobile :)

Fire up the Batmobile

Πρόκειται για το πιο «τρανταχτό» χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Ο λόγος που περιμέναμε πως και πως την κυκλοφορία του Arkham Knight. Η ενσωμάτωση για πρώτη φορά του Batmobile, και μάλιστα όχι ως διακοσμητικό στοιχείο, όπως ήταν μέχρι τώρα το Batwing, αλλά πλήρως playable. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στη στέγη ενός κτιρίου, με θέα την άσφαλτο. Ξεκινάτε να πέφτετε, και με το πάτημα ενός πλήκτρου καλείτε το Batmobile ώστε να προσγειωθείτε στη θέση του οδηγού. Αντίστοιχα, κάποια στιγμή κάνετε eject από το κόκπιτ πολλά μέτρα στον αέρα, και χρησιμοποιώντας έγκαιρα τον γάντζο, βρίσκεστε άμεσα πάνω σε μια ταράτσα. Το Batmobile μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύο modes.

Ως αυτοκίνητο έχει μεγάλη ταχύτητα και εκπληκτικό κράτημα, ενώ μπορείτε να κάνετε ακόμα και drifting! Με το turbo επιταχύνετε περισσότερο, κάτι χρήσιμο για να κάνετε άλματα από ράμπες. Κυνηγώντας άλλα οχήματα, μπορείτε να τα ακινητοποιείτε είτε με μικρούς πυραύλους ή τρακάροντας τα (αλά Burnout). Ως όχημα μάχης είναι μεν πολύ αργό, αλλά έχει αισθητά πιο ακριβή χειρισμό. Σε αυτό το mode πυροβολείτε με αυτόματο όπλο και ρίχνετε πυραύλους, είτε μεμονωμένους ή σε μπαράζ. Εδώ έχετε διαθέσιμα και δύο gadgets, το EMP για να μπλοκάρετε άλλα τανκς, και ψηφιακούς ιούς για να τα κάνετε να πολεμούν μεταξύ τους. Χρήσιμα επίσης σε αυτό το mode είναι η δυνατότητα να ρίχνετε ένα σύρμα για να αποσύρετε εμπόδια, να τραβάτε το ίδιο το Batmobile σε δύσβατα σημεία, όπως και για να φορτίζετε μεγάλες γεννήτριες.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που θα το αντιπαθήσετε… Συγκεκριμένα, αυτό ισχύει όταν υποχρεώνεστε να το χρησιμοποιήσετε με συγκεκριμένο τρόπο σε κάποιες αποστολές. Αν και προφανώς ο σκοπός των developers ήταν να σας δείξουν τις δυνατότητες του οχήματος, στην πραγματικότητα αυτός ο «εξαναγκασμός» δημιουργεί ένα κλίμα ενόχλησης, ειδικά εφόσον αποκλίνει από το core gameplay της σειράς. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιείτε το Batmobile ελεύθερα, όταν και όπου θέλετε, προσθέτει ένα μεγάλο ποσοστό wow factor!

Γραφικά & ήχος

Υλοποιημένα με τη μηχανή γραφικών Unreal Engine 3, τα γραφικά βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, όπως θα περιμένατε. Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται αποκλειστικά σε νυχτερινές ώρες, η Gotham City απεικονίζεται άκρως ατμοσφαιρική. Το φεγγάρι, η διάσπαρτη συννεφιά και η διακριτική, ανεπαίσθητη ομίχλη στον ουρανό, οι προβολείς των ελικοπτέρων και τα neon φώτα των κτιρίων, και ένα νέο-γοτθικό στυλ με στοιχεία steampunk, δημιουργούν ένα περιβάλλον που θέλετε να θαυμάσετε και να εξερευνήσετε. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι ήχοι του κινητήρα στο Batmobile, είναι εκπληκτικά όμοιοι με τα αντίστοιχα ηχητικά εφέ στην τελευταία κινηματογραφική τριλογία! Εκτός από τον Joker, που ομολογουμένως επισκιάζει όλους τους άλλους χαρακτήρες, ξεχωρίζει και ο Alfred, που αντιμετωπίζει με απολαυστικά ειρωνική ηρεμία, ακόμα και τις πιο αγχωτικές καταστάσεις.

The post Batman: Arkham Knight appeared first on gameslife.

Keywords
batman, knight, batman, knight, unreal engine 3, augmented reality, unreal engine, nolan, νέα, εταιρεία, warner, games, city, super, μυστήριο, joker, long, live, star, asylum, world, δραση, gadgets, ηλεκτρικος, hacking, gun, voice, counter, τραπεζες, signature, fire, eject, turbo, burnout, συγκεκριμένο, wow, unreal, engine, στυλ, κινηση στους δρομους, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, αυτοκινητο, παιχνιδια, σινεμα, ωρα, eject, games, joker, star, wow, απλα, αστεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, εγκληματα, εφε, εκρηκτικο, εταιρεία, εχθροι, ιδιο, ηρεμια, ισχυει, η φωνη, ηχητικα, ηχοι, θεα, ισες ευκαιριες, κλιμα, ληστειες, μυστήριο, μισος, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, ομιχλη, οχηματων, οχηματα, οχημα, πεθανε, περιβαλλον, πνοη, ρεσιταλ, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σκηνες, στυλ, ταυτοτητα, φεγγαρι, φυσικα, φωνη, φορα, ωρες, asylum, augmented reality, super, counter, city, engine, gadgets, gun, hacking, ιδιαιτερο, long, nolan, ομηρο, παιχνιδι, signature, τρελος, turbo, θεματα, unreal engine, unreal, unreal engine 3, world, warner, voice
Τυχαία Θέματα