Review: Simcity 5

Καλημέρα κύριε Δήμαρχε!

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: EA

Studio ανάπτυξης: MAxis

Διάθεση: CD Media

Είδος: Construction and management simulation, city-building

Κυκλοφορία: 7/3/2013

Το είδαμε σε: PC

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Δέκα χρόνια μετά και ο επόμενος τίτλος της σειράς SimCity, ο SimCity 5, βγήκε στα ράφια των καταστημάτων, ψηφιακών και μη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι συγκεκριμένου περιεχομένου, το οποίο είναι από αυτά που όλος ο κόσμος ξέρει περί τίνος πρόκειται.

Μία διευκρίνιση όμως: στο SimCity ο παίκτης δεν έχει τον έλεγχο των χαρακτήρων και της ζωής τους, αντίθετα –όπως προϊδεάζει το όνομα εξάλλου- έχει τον έλεγχο μιας ολόκληρης πόλης και καλείται να τη διοικήσει, απ’ την πιο μικρή λεπτομέρεια στην πιο σημαντική. Η ΕΑ για να κάνει τα πράγματα πιο φουτουριστικά, αποφάσισε να κάνει το παιχνίδι μονίμως online, κάτι που έφερε πολλές ευθύνες και προσδοκίες. Κατάφερε να ανταπεξέλθει όμως;

Προβλήματα πριν αρχίσει το παιχνίδι

Ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα και απογοητευτικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παίκτες του SimCity –ή οι μελλοντικοί παίκτες- ήταν τα θέματα συνδεσιμότητας που προέκυψαν εξ αρχής. Οι servers δεν ανταποκρίνονταν, το queue αναμονής ήταν μεγάλο και δεν εξασφάλιζε τη σίγουρη είσοδο στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα την απογοήτευση του κοινού –μέσα στο οποίο και εμείς. Επίσης αρκετές φορές ενώ η σύνδεση γινόταν και το SimCity «άνοιγε», ήταν αδύνατο να βρεθεί κάποιο ήδη φτιαγμένο παιχνίδι ώστε να «μπούμε» κι επίσης αδύνατο να δημιουργήσουμε εμείς έναν καινούριο κόσμο. Παρ’ όλα αυτά μετά τις πρώτες έξι μέρες αποπειρών, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε κάπως -δεν ξέρουμε ακόμα αν η ΕΑ επιδιόρθωσε το πρόβλημα ή οι μισοί παίκτες τα παράτησαν- και καταφέραμε να δοκιμάσουμε το όμορφο αυτό παιχνίδι που αδικήθηκε πριν καν αρχίσει.

Η διασκέδαση ξεκινά με τον ingame βοηθό σας να σας ζητάει να διαλέξετε ένα κομμάτι γης από μία πολύ μεγάλη περιοχή, ώστε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε τον οικισμό που θα γίνει χωριό που θα γίνει κωμόπολη κ.ο.κ. Κάθε κομμάτι γης που είναι στη διάθεσή σας, φέρει ένα πίνακα πληροφοριών για τις πρώτες ύλες που διαθέτει και δεν διαθέτει αντίστοιχα. Αφού επιλέξετε αυτό που σας αρέσει, ξεκινάτε να το διαμορφώνετε όπως εσείς θέλετε, έχοντας ένα αρχικό budget. Tο πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να φτιάξετε ένα δρόμο ο οποίος να συνδέεται με την εθνική οδό της ευρύτερης περιοχής. Από κει και πέρα το μέλλον του οικισμού σας βρίσκεται στα χέρια σας κυριολεκτικά και στη φαντασία σας. Αρχικά μαρκάρετε περιοχές πάνω σε δρόμους οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: κατοικήσιμες, εμπορικές και βιομηχανικές (tip: τις πρώτες και τις τελευταίες φτιάξτε τις όσο το δυνατόν πιο μακρυά). Μόλις ο τόπος σας αρχίσει να έχει ζωή, οι ανάγκες του θα αρχίσουν να αυξάνονται και προφανώς αν δε θέλετε να μείνετε με μια πόλη-φάντασμα όπως αυτές στην Άγρια Δύση, θα πρέπει να ανταποκρίνεστε σ’ αυτές. Αναβαθμίστε περιοχές, αυξήστε την αξία τους, δημιουργήστε αποχετευτικό σύστημα, κτίριο ανακύκλωσης, πάρκα, και αμέτρητα άλλα πράγματα που θα έχουν και το ανάλογο αντίκτυπο στους κατοίκους σας. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις και να ελέγξεις τα πάντα σε μια κοινωνία και να την κάνεις όπως θες εσύ.

Do you got what it takes?

Σκοπός σας είναι η δημιουργία μιας ισορροπημένης κοινωνίας και ευχαριστημένης με τη διοίκησή σας η οποία θα συνεργάζεται με τις γειτονικές βλέποντας και οι δύο προς το κοινό καλό. Αναφέρθηκε πριν ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο internet. Ποιο να είναι το όφελος για ένα “always online” SimCity; Το όφελος βρίσκεται στην περιφερειακή διάρθρωση (μάλλον μας έχει επηρρεάσει το δημαρχιλίκι) από τη στιγμή που μοιράζεστε μια ολόκληρη περιοχή με άλλους παίκτες ή, αν προτιμάτε, με άλλες πόλεις που διαχειρίζεστε εσείς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 16 άτομα εκτελούν τα δημαρχιακά καθήκοντά τους σε μια γεωγραφική έκταση, αν και μπορείτε να ασχοληθείτε με μία μόνο πόλη κάθε φορά. Το SimCity πρόκειται για μια εμπειρία που μοιράζεται, όχι μόνο από κοινωνικής απόψεως, αλλά και από μια άποψη μηχανικής. Μια πόλη δεν προορίζεται να είναι όλα μαζί ταυτόχρονα, αν και η έκταση που μας διατίθεται συνήθως μπερδεύει λόγω μεγέθους. Μπορείτε να επικεντρωθείτε στον τουρισμό με την τοποθέτηση αξιοθέατων, όπως τον Πύργο του Άιφελ, και να αποκομίσετε τα οικονομικά οφέλη. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μην έχετε χώρο για να τοποθετήσετε κτίσματα που σας επιτρέπουν για παράδειγμα την εξόρυξη μεταλλεύματος, κάτι που είναι αναγκαίο καθώς θα τροφοδοτεί με ενέργεια την πόλη σας. Οι γειτονικές σας πόλεις μπορεί να έχουν ή και να μην έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη δικιά σας, πράγμα που σημαίνει ότι: αν εσείς και οι φίλοι σας συνεργαστείτε, μπορείτε να αντισταθμίσετε τις «αδυναμίες» που θα έχει μια πόλη με υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η άλλη. Όταν πρόκειται για ξένους βέβαια, η πιθανότητα να μη συνεργαστούν και προκαλέσουν θλίψη σε εσάς και τους πολίτες σας είναι υψηλή, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος.

Αυτό σημαίνει ότι στο εν λόγω SimCity μπορούν να γίνουν θαύματα, αρκεί να υπάρχει αρμονία μεταξύ των πόλεων. Αυτό, είναι που είναι κομματάκι δύσκολο σε offline καταστάσεις, μπορείτε να φανταστείτε ότι σε online mode δεν είναι καθόλου ευκολότερo. Kι αυτό γιατί: όταν για παράδειγμα οι πολίτες σας αρρωσταίνουν από τη ρύπανση που υπάρχει και εσείς προσπαθείτε να τους κρατήσετε υγιείς χωρίς να διαλύσετε τον προϋπολογισμό σας, και χωρίς βοήθεια από το/τους γείτονά/ές σας, είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσετε και οι πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη και να φορτωθούν σε κάποιον άλλο που παίζει. Τότε εσείς οι ίδιοι συμβάλλετε σε αυτό το φαύλο κύκλο της καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον άλλο στην πτώχευση και την εγκατάλειψη της θέσης του. Επομένως για να κάνετε τα πάντα να λειτουργούν τέλεια σε αυτό το online περιβάλλον απαιτείται μια τέλεια κατάστρωση του κοινωνικού σχεδιασμού, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό.

Bugs: μικρά αλλά υπάρχουν

Ο εκάστοτε παίκτης είναι σε θέση να διεκδικήσει άλλες πόλεις στην περιοχή του, αλλά μόνο όσες οι άλλοι παίκτες έχουν εγκαταλείψει. Όμως πατώντας το αντίστοιχο κουμπί για να τις κάνει δικές του, συνήθως μπαίνει απλά σε spectator mode. Έτσι αν θέλετε να κάνετε την πόλη δικιά σας, θα πρέπει να πάτε στο κύριο μενού και να την επιλέξετε από εκεί. Αντίστοιχα, ένα μικρό προβληματάκι υπάρχει αν θελήσετε να μετονομάσετε οποιαδήποτε πόλη σας: το νέο όνομα δεν θα εμφανιστεί πολύ σύντομα, ίσως καθυστερήσει μερικά λεπτά ή ώρες ή μπορεί και να μην εμφανιστεί καθόλου. Επίσης εντύπωση και εκνευρισμό ίσως προκαλέσει το γεγονός ότι μερικοί κάτοικοι της πόλης σας ίσως κάνουν παράλογες παρατηρήσεις –για παράδειγμα μπορεί να έχετε μια μεγάλη έκταση με καταστήματα και οι γύρω κάτοικοι να δυσανασχετούν επειδή δεν υπάρχουν δήθεν καταστήματα να επισκεφθούν. Ακόμη κάτι τελευταίο και όχι τόσο σημαντικό που συμβαίνει μόνο σε προβολές της πόλης σας από αρκετά μακριά, οι δρόμοι δεν φαίνονται να είναι συνεχείς σε κάποια σημεία.

Συμπεράσματα

Το SimCity 5 πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι που είναι ικανό να σας προσφέρει πάρα πολλές ώρες διασκέδασης και καψίματος, όμως πάσχει σοβαρά όσον αφορά τη συνδεσιμότητα στους servers της ΕΑ. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού το θέμα αυτό γι’ αυτό και ίσως είναι κουραστική η επανάληψή του, καθώς πάρα πολλοί παίκτες έχουν απογοητευτεί και αποχωρήσει με το αίσθημα πικρίας να κυριεύει. Είναι σίγουρα ένας τίτλος που αξίζει να παιχτεί και από φίλους της σειράς αλλά και από νέο κοινό καθώς δεν απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες, όμως μπορεί να προσφέρει εξίσου πάμπολλες στιγμές ψυχαγωγίας. Μακάρι τα όποια προβλήματα υπάρχουν να αποκατασταθούν ώστε να επιτραπεί στο SimCity 5 να λάμψει, όπως του αξίζει.

{youtube}zJx4RZq4Nw4{/youtube}

Δημήτρης ΑθανασόπουλοςΘετικά:Τεράστια γκάμα διοικητικών επιλογώνΠολύ ωραία γραφικάΕύκολοι χειρισμοί και περιβάλλον φιλικό προς το χρήστηΠολλά περιθώρια δημιουργικότηταςΑρνητικά:Προβλήματα σύνδεσης για online παιχνίδιΜικρές ατέλειες στο σχεδιασμόΠαράλογη ανταπόκριση από τους κατοίκουςΜικρά bugs που γίνονται χρονοβόρα

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της EA στην Ελλάδα, EA UK, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα