Review: Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3

Η μεγαλύτερη μάχη μόλις άρχισε

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Namco Bandai Games

Studio ανάπτυξης: CyberConnect2

Διάθεση: Namco Bandai Partner Hellas

Είδος: Fighting

Κυκλοφορία: 8/3/2013

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: Xbox 360

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Η Namco Bandai έχει αποδείξει πολλάκις την φιλαρέσκειά της στην

υλοποίηση animated ιαπωνικών σειρών σε βιντεοπαιχνίδια. Δεν είναι λίγες οι φορές που το αποτέλεσμα προκαλεί χαμόγελα στο κοινό, ιδιαίτερα στους φαν του είδους. Η ενασχόληση της εταιρίας με τη σειρά Naruto μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα επιτυχημένα της franchises, με μεγάλο μερίδιο ευθύνης να πηγαίνει στο studio που ασχολείται με την ανάπτυξή του, CyberConnect2. Όπως προδίδει και το όνομά του, το Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς η οποία είναι βασισμένη στο manga κόμικ και επακόλουθα στην animated τηλεοπτική σειρά Naruto. To fighting franchise επιστρέφει στις ρίζες του δίνοντας ξανά έμφαση στo story mode του single player ύστερα από το διάλειμμα που πραγματοποίησε με το ‘’Generations’’ το οποίο βασίζεται περισσότερο στις απλές μάχες και το διαδικτυακό multiplayer.

The 4th Great Ninja War – Ιστορία

Μπορεί το UNS3 να είναι fighting τίτλος αλλά στη σειρά δίνεται βαρύτητα στην ιστορία, η οποία έχει άμεση σχέση με το manga και το anime. Τα γεγονότα του παιχνιδιού συνεχίζονται από εκεί που έμειναν στο UNS2 και θα σας ‘’βυθίσουν’’ στο ξέσπασμα του τέταρτου ‘’παγκοσμίου’’ πολέμου των Νίντζα. Ο μυστηριώδης μασκοφόρος άνδρας που επιτέθηκε στο χωριό του Naruto, Hidden Leaf Village, καθοδηγώντας το μυθικό τέρας Nine-Tales δεκαέξι χρόνια πριν, επιστρέφει για να προκαλέσει χάος στον κόσμο των Νίντζα θέλοντας να αποκτήσει τον έλεγχο όλων των tailed-beasts. Για να τον σταματήσουν, φίλοι κι εχθροί θα χρειαστεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κοινή τους απειλή. Κατά την διάρκεια της ιστορίας θα αποκτήσετε τον έλεγχο του, πλέον κατόχου του Nine-Tails, Naruto και όχι μόνο και θα βιώσετε μία υπέροχη, συγκινητική ιστορία με αναφορά στην φιλία, την ειρήνη, το μίσος, τον θυμό και την πίστη. Όσοι δεν γνωρίζετε το παραμικρό για τον κόσμο του Naruto και τα προηγούμενα γεγονότα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα αφού η CC2 φροντίζει να σας ενημερώσει με μία γραπτή περίληψη όσο θα φορτώνει το Install Data αλλά και με σύντομα αποσπασματικά βίντεο μέσω των cut-scenes κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τα οποία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε σε ικανοποιητικό βαθμό εκτός άλλων και τους χαρακτήρες.

Η καταιγίδα δυναμώνει - Gameplay

To UNS3 διαθέτει τρία modes.Πρώτον, το Free Battles όπου θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μερικές γρήγορες αναμετρήσεις ή τουρνουά ανάμεσα σε εσάς, τη CPU και τους φίλους σας και να εξοικειωθείτε με το σύστημα μάχης του παιχνιδιού αν δεν είστε γνώστες. Αν δεν έχετε σχετική εμπειρία με το franchise σίγουρα θα χρειαστείτε κάποια εξάσκηση πάνω στο σύστημα μάχης καθώς υπάρχουν αρκετές λειτουργίες όπως το chakra του χαρακτήρα, το οποίο παίζει σπουδαίο ρόλο στην έκβαση της μάχης αφού οι καλύτερες κινήσεις καταναλώνουν chakra, τα substitutes, το awakening mode και άλλα.
Δεύτερον, το Ultimate Adventure, το story mode δηλαδή, όπου θα σπαταλήσετε ένα μεγάλο μέρος της ενασχόλησής σας με τον τίτλο. Το UNS3 κατέχει την πλουσιότερη γκάμα διαθέσιμων χαρακτήρων της σειράς, με περισσότερους από ογδόντα να σας περιμένουν να τους επιλέξετε. Οι χαρακτήρες έχουν άμεση σχέση με το Ultimate Adventure αφού στην αρχή διαθέσιμους θα έχετε κάτι περισσότερο από είκοσι χαρακτήρες, με την πλειοψηφία των υπόλοιπων να ξεκλειδώνονται σύμφωνα με την πρόοδο σας στο mode. Χαρακτηριστικό του Ultimate Adventure είναι τα cut-scenes που θα σας δώσουν την αίσθηση πολλές φορές πως παρακολουθείτε την τηλεοπτική σειρά αφού συχνά η διάρκειά τους είναι μεγάλη. Αν είστε fan των anime επιβάλλεται να τα δείτε ενώ αν ενδιαφέρεστε μόνο για τις μάχες και τα cut-scenes σαν φανούν κουραστικά μπορείτε να τα παρακάμψετε, θα χάσετε όμως σε κατανόηση των συνθηκών και της προσωπικότητας του κάθε χαρακτήρα.
Την επιστροφή τους στη σειρά κάνουν τα boss battles. Πέρα από τις απλές μάχες θα έχετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε ισχυρούς εχθρούς, ανθρώπους και επιβλητικά τέρατα που καταναλώνουν μεγάλο μέρος της οθόνης. Κατά την διάρκεια σημαντικών αναμετρήσεων θα κάνουν την εμφάνισή τους τα Interactive Actions, κατά κόσμο τα QTE όπου θα χρειαστεί να πατήσετε έγκαιρα μία σειρά από κουμπιά ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορούμε να σας πούμε πως τα QTE στο συγκεκριμένο παιχνίδι έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς και προσφέρουν στο Gameplay. Όσο θα ’’παίζει’’ το IA και θα καλείστε να πατήσετε τα σωστά κουμπιά, στην οθόνη σας θα βλέπετε εντυπωσιακές σκηνές της μάχης που θα καθηλώσουν τους ενδιαφερόμενους. Όσο πιο επιτυχημένο είναι κάθε QTE σας τόσο περισσότερα αστέρια θα λαμβάνετε. Με την συμπλήρωσή ενός συγκεκριμένου αριθμού αστεριών θα ξεκλειδώνονται secret factors, μικρής διάρκειας κρυμμένα βίντεο σχετικά με την ιστορία. Για πρώτη φορά στη σειρά την εμφάνισή τους κάνουν οι ultimate decisions και οι Mob Battles. Τις ultimate decisions θα τις συναντήσετε σε σημαντικά σημεία της ιστορίας και αποτελούν δύο πιθανές επιλογές για την μάχη που θα ακολουθήσει ως προς το Gameplay. Χωρίζονται σε Legend και Hero με την επιλογή Legend να προσθέτει μεγαλύτερη πρόκληση στη μάχη. Επίσης ανάλογα με την επιλογή θα λάβετε και περισσότερα Hero ή Legend points τα οποία αναβαθμίζουν τις item palettes και τις οποίες θα σχολιάσουμε παρακάτω. Οι Mob Battles δίνουν μία hack & slash αίσθηση στο παιχνίδι καθώς πρόκειται για μάχες στις οποίες θα αντιμετωπίσετε στο ίδιο πεδίο πολλούς εχθρούς. Ένα από τα κύρια αρνητικά του UNS3 είναι η έλλειψη δυσκολίας. Στο σύνολό τους οι μάχες πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν κάτι περισσότερο από εύκολες, ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα αλλαγής στο επίπεδο δυσκολίας όπως συνέβαινε στο UNS2.
Στο Ultimate Adventure, έξω από τις μάχες θα μπορείτε να κινήστε ελεύθερα στον χώρο σε μερικές περιοχές όπου θα έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε items, να ολοκληρώσετε κάποια requests, να συλλέξετε αντικείμενα και να μιλήσετε σε NPC’s. Η αλήθεια είναι πως μόνο αφού ολοκληρώσετε το story mode θα μπορέσετε να βιώσετε στο έπακρο αυτή την προσθήκη της ελευθερίας κινήσεων, αφού τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας φάνταζε μία κουραστική, περιττή προσθήκη. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι το σπουδαίο αφού η δυνατότητα εξερεύνησης των χώρων είναι περιορισμένη και τα αντικείμενα που θα βρείτε μικρής αξίας στο σύνολό τους. Μπορεί να μιλάμε για fighting τίτλο αλλά εφόσον οι δημιουργοί του αποφάσισαν να προσθέσουν αυτή την ελευθερία κινήσεων στο χώρο έπρεπε να δώσουν και περισσότερη προσοχή. Αφού ολοκληρώσετε κομμάτια της ιστορίας, από το μενού θα έχετε την δυνατότητα να επαναλάβετε τις μάχες ώστε να πάρετε καλύτερο βαθμό και να ξεκλειδώσετε τα μυστικά cut-scenes. Η διάρκεια του Ultimate Adventure κυμαίνεται μαζί με τα cut-scenes στις 14 με 16 ώρες, ενώ αυξάνεται αν αποφασίσετε να ολοκληρώσετε τα requests και να ξεκλειδώσετε τα πάντα μέσα στο mode.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά το σύστημά μάχης. Το περιβάλλον του πεδίου μάχης είναι πλήρως 3D. Οι διαθέσιμες κινήσεις του κάθε χαρακτήρα είναι περιορισμένες αλλά και ιδιαίτερες. Επιθετικά, υπάρχουν τα απλά combos που πραγματοποιούνται εύκολα, η ρίψη shuriken που λειτουργεί κυρίως ως αντιπερισπασμός και οι ειδικές επιθέσεις Just που αποτελούν και την ‘’αφρόκρεμα’’ των κινήσεων αφού ο τρόπος εκτέλεσής τους είναι εντυπωσιακός. Σημαντικό ρόλο στις μάχες όπως προείπαμε έχει το Chakra. Το chakra είναι απαραίτητο για την χρήση των just επιθέσεων, για κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρεθείτε ταχύτερα κοντά στον εχθρό σας ή να απομακρυνθείτε από μία επικίνδυνη ζώνη και για την ενεργοποίηση του Awakening Mode όπου κατά τη διάρκεια ισχύς του οι δυνάμεις σας ενισχύονται σημαντικά. Αμυντικά, υπάρχει το απλό block με συγκεκριμένη διάρκεια συνεχούς εφαρμογής και τα substitutes τα οποία στο UNS3 έχουν τη δική τους μπάρα σε αντίθεση με το UNS2 όπου κατανάλωναν chakra, ο μέγιστος αριθμός τους είναι τα τέσσερα και με την χρήση τους θα αποφύγετε πλήρως την επίθεση του εχθρού σας έχοντας έτσι την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε την αντεπίθεσή σας. Μέσα στη μάχη σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούν να σας υποστηρίξουν δευτερεύοντες χαρακτήρες, είτε επιθετικά είτε αμυντικά. Το τρίπτυχο της επιτυχίας στον εν λόγω τίτλο θα λέγαμε πως είναι το γεμάτο chakra, o συγχρονισμός και η γρήγορη αντίδραση. Άξιο αναφοράς είναι το ότι κάθε χαρακτήρας μέσα στο παιχνίδι διαφέρει από τον άλλον αφού διαθέτει τις δικές του απλές και ειδικές jutsu επιθέσεις.

‘’Φτηνό’’ κόλπο - Multiplayer

Το τρίτο και τελευταίο mode του παιχνιδιού είναι το Online Battles. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να αναμετρηθείτε διαδικτυακά με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο σε ranked ή unranked μάχες, να δημιουργήσετε τη δική σας Ninja Info Card και νικώντας μάχες να λάβετε Battle Points. Τα sessions πολλές φορές θα είναι γεμάτα και θα χρειαστείτε λίγη ώρα μέχρι να βρείτε αντίπαλο κατά διαστήματα. Μέσα στη μάχη παρατηρήσαμε πως το σύνολο των αντιπάλων πραγματοποιούσε τις ίδιες επαναλαμβανόμενες ισχυρές κινήσεις. Λίγοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν να παίξουν με στρατηγική. Ιδιαίτερα προβλήματα κακής σύνδεσης δεν αντιμετωπίσαμε ευτυχώς. Συνολικά, η εμπειρία του multiplayer φαντάζει κάπως ρηχή με ελάχιστες επιλογές και τους περισσότερους από εσάς δεν θα σας κρατήσει για πολλές ώρες.

Anime Style - Οπτικοακουστικός τομέας

Η CyberConnect2 έχει δουλέψει με αρκετή λεπτομέρεια τα animations των χαρακτήρων αλλά και των πεδίων μάχης. Τα χρώματα είναι ζωηρά ενώ υπάρχει πάντα αυτή η αίσθηση έξω από τις μάχες της παρακολούθησης anime σειράς. Το lip-sync στα cut-scenes ικανοποιεί ενώ εντός gameplay είναι προχειροφτιαγμένο. H ήχοι που συνοδεύουν τα εφέ εντός κι εκτός μάχης είναι ακριβώς όπως αρμόζουν σε ένα anime-based τίτλο ενώ η μουσική μεταφέρει αποτελεσματικά την ατμόσφαιρα του σκηνικού. To ιαπωνικό voice-over υπερέχει του Αγγλικού και αυτό θα σας συστήναμε να επιλέξετε όντας μάλιστα τίτλος βασισμένος σε ιαπωνική σειρά.

The Hero of Hidden Leaf Village - Συμπέρασμα

To Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 ίσως να είναι ο καλύτερος anime-based τίτλος που έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα. Έχει το δικό του ιδιαίτερο σύστημα μάχης, δεν είναι ένας ‘’ξερός’’ fighting τίτλος, ενώ διαθέτει ικανοποιητικότατο story mode, ιδίως αν είστε fans των anime τηλεοπτικών σειρών. Οι νέες του προσθήκες σίγουρα θα ήθελαν περισσότερη επεξεργασία όπως και το ‘’ρηχό’’ multiplayer. Namco Bandai και CyberConnect2 δεν απογοήτευσαν το κοινό τους και πρόσφεραν ένα value for money τίτλο. Όσοι δεν γνωρίζετε το franchise, αν δεν έχετε πρόβλημα με τα μεγάλα cut-scenes σας συστήνουμε το UNS3 ανεπιφύλακτα ενώ όσοι γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται απλά δεν πρέπει να το χάσετε.

{youtube}G3hw_iOtoWs{/youtube}

Κώστας ΝικολούζοςΘετικά:Άκρως ενδιαφέρον Story Mode, πιστό στα γεγονότα της σειράςΕπιβλητικά animated cut-scenesΤεράστια ‘’γκάμα’’ διαθέσιμων χαρακτήρωνΊσως ο καλύτερος anime-based τίτλοςΑρνητικά: Η διάρκεια των cut-scenes ίσως κουράσει κάποιουςΟι νέες προσθήκες του Story Mode ήθελαν περισσότερη ενασχόληση‘’Ρηχό’’ Multiplayer ModeΧαμηλό επίπεδο δυσκολίας

Το παιχνίδια μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Namco Bandai στην Ελλάδα, Namco Bandai Partner Hellas, για τις ανάγκες του Review.
Keywords
naruto, ultimate, ninja, storm, naruto, ultimate, ninja, storm, εν λόγω, namco, xbox, studio, fighting, franchise, single, player, anime, leaf, village, data, free, cpu, awakening, adventure, fan, boss, συγκεκριμένο, secret, legend, hero, hack, slash, block, online, info, style, ελλαδα, hellas, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, ξανα, awakening, βιντεο, μουσικη, παιχνιδια, φιλια, χρωματα, ωρα, boss, cpu, slash, village, εξαιρεσεις, απλα, αστερια, ατμοσφαιρα, βρειτε, γεγονοτα, δυνατοτητα, δειτε, δικη, εφε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ειρηνη, εκβαση, ελευθερια, ελλειψη, εμειναν, εν λόγω, εμφάνιση, επρεπε, εχθροι, ζωνη, ιδιο, εικοσι, ηχοι, ιαπωνικη, ισχυς, κυρια, μισος, μπορειτε, μυστικα, νιντζα, παντα, ογδοντα, οθονη, ονομα, οντας, πεδιο, περιβαλλον, πιστη, προβληματα, ριψη, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, σκηνες, τρια, τιτλος, υλοποιηση, φορα, χαος, ωρες, anime, cut, data, free, block, adventure, εμφαση, fan, φιλοι, fighting, franchise, hack, hero, hellas, style, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, info, legend, leaf, namco, παιχνιδι, player, studio, secret, single, sync, online, υπεροχη, voice
Τυχαία Θέματα