Review: God Of War: Ascension

Όλοι να φοβάστε τον άνθρωπο που δεν έχει τίποτα να χάσει

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: SCEE

Studio ανάπτυξης: Santa Monica Studios

Διάθεση: Sony Hellas

Είδος: Action

Κυκλοφορία: 13/3/2013

Το είδαμε σε: PS3

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Η σειρά God Of War έχει καταφέρει να μας κάνει να αγαπήσουμε την Ελληνική μυθολογία ακόμα πιο πολύ. Από όσα έχουμε διδαχτεί στο σχολείο και έχουμε διαβάσει

στα βιβλία ιστορίας τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα του Kratos να ξεκληρίζει ολόκληρο τον Όλυμπο και να κομματιάζει τους Τιτάνες και τα διάφορα Μυθολογικά τέρατα. Πρωταγωνιστής των παιχνιδιών God Of War είναι ο Kratos, ένας Σπαρτιάτης στρατηγός ο οποίος σε κάθε τίτλο που έχει κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα αλλάζει τους "εργοδότες" του και τους εχθρούς του σαν τα πουκάμισα. Τον είδαμε να μάχεται στο πλευρό των Ολύμπιων Θεών, μετά τον είδαμε να τους σφάζει έναν έναν και μετά τα έβαλε με τους Τιτάνες. Αρκετοί φοβήθηκαν ότι μετά το τέλος του εξαιρετικού God Of War 3 δεν θα υπήρχε συνέχεια για την σειρά που όλοι αγαπήσαμε. Βέβαια το Studio της Santa Monica ή η Sony ( γιατί δεν ξέρουμε με πια φράση αποφασίστηκε η δημιουργία νέου God Of War, ήταν "Φτιάξτε μας νέο God Of War σε αυτή την γενιά ή "Φτιάχνουμε νέο God Of War σε αυτή την γενιά") είχαν διαφορετική άποψη και αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα νέο God Of War για αυτή την γενιά μόνο που αυτή τη φορά θα μας ταξίδευε στο παρελθόν του Kratos και συγκεκριμένα πριν από τα γεγονότα του God Of War: Chain Of Olympus. Όπως καταλάβατε έχουμε να κάνουμε με ένα Prequel το οποίο σχολιάστηκε και συζητήθηκε πολύ έντονα κατά την ανακοίνωσή του, όχι για την επιστροφή στο παρελθόν αλλά για την εισαγωγή του Multiplayer στοιχείου στον τίτλο. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τα δεσμά του Άρη - Ιστορία

Το Ascension, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, αποτελεί Prequel των προηγούμενων τίτλων God Of War. Τα γεγονότα του εξελίσσονται 6 μήνες πριν από την μέρα που ο Άρης, ο Θεός του Πολέμου, έδωσε την εντολή στον Kratos να επιτεθεί με τους στρατιώτες του σε ένα μικρό χωρίο. Μη γνωρίζοντας ότι στο χωρίο διέμεναν η γυναίκα του και η κόρη του καταστρέφει τα πάντα και έτσι όπως είναι τυφλωμένος σκοτώνει τα δύο πιο αγαπημένα του πρόσωπα. Οργισμένος ο Kratos σπάει τον όρκο υποταγής που είχε δώσει στον Άρη και αρχίζει να αναζητεί έναν τρόπο να πάρει την εκδίκηση του. Δυστυχώς το να σπάσεις έναν όρκο με κάποιον Θεό δεν είναι και κάποια απλή υπόθεση. Φύλακες τον όρκων είναι οι Ερινύες, οι οποίες τους διαφυλάσσουν και αν ποτέ κάποιος τους σπάσει τον φυλακίζουν και τον βασανίζουν φρικτά. Ο Kratos όμως δεν είναι ο μόνος που έσπασε κάποιον όρκο. Πριν από αρκετά χρόνια ο Αιγαίων, ένας από τους Εκατόγχειρες, έσπασε τον όρκο υποταγής που είχε δώσει στον Δία με αποτέλεσμα να τον βασανίσουν οι Ερινύες τόσο φρικτά όπου με τα οστά του και τα την σάρκα του έχτισαν έναν ναό και μετατρέποντας τον σε ένα τεράστιο γίγαντα πολεμιστή. Στην αρχή ο Kratos είναι κρατούμενος στην φυλακή τους αλλά καταφέρνει να τους ξεφύγει και έτσι αυτές αποφασίζουν να τον τρελάνουν με οράματα και ψευδαισθήσεις, θυμίζοντάς τον πως σκότωσε την γυναίκα του αλλά και την κόρη του. Χωρίς να έχει άλλη επιλογή ο Kratos αποφασίζει να κάνει μια μικρή παράκαμψη και να αφήσει, προς το παρών, τον Άρη και να επικεντρωθεί στις Ερινύες.

Για πρώτη φορά βλέπουμε έναν αρκετά ήρεμο Σπαρτιάτη ο οποίος βοηθάει, συμπαραστέκεται και τέλος και πιο σημαντικό συζητάει με τους υπόλοιπους NPC. Βέβαια στο θέμα τον NPC και τον διαλόγων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ότι η συγγραφέας, Marianne Krawczyk η οποία είναι στην ομάδα της Santa Monica Studios από το πρώτο God Of War και τα σενάρια από όλους τους τίτλους έχουν γραφτεί από την πένα της , δεν κατάφερε να αναπτύξει ιδιαίτερα τους χαρακτήρες γιατί τα περιθώρια ήταν πολύ στενά εξαιτίας το ότι πρόκειται για Prequel, και έπρεπε να δέσουν με τα υπόλοιπα παιχνίδια και κυρίως με το Chain Of Olympus που ακολουθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε το πιο μικρό God Of War, στις οικιακές κονσόλες, όπου η διάρκεια του στο Easy δεν ξεπερνάει τις 7 ώρες, ενώ αν κάποιος φανεί πιο θαρραλέος και το ξεκινήσει στο Hard θα χρειαστεί περίπου 9 ώρες ώστε να δει τα Credits.

Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω - Gameplay

To Ascension ακολουθεί τη φιλοσοφία των προηγούμενων τίτλων της σειράς εφαρμόζοντας τα τρία πολύ γνωστά στοιχεία μάχη, platforming και επίλυση γρίφων, καθ όλη την διάρκεια του. Ας δούμε αυτά τα στοιχεία πιο αναλυτικά αφήνοντας την μάχη για το τέλος η οποία είναι η πιο σημαντική. Αρχικά αυτό που θα παρατηρήσει κάποιος έμπειρος παίχτης από την σειρά είναι το Platforming, το οποίο είναι πια πολύ πιο αυτοματοποιημένο, δηλαδή απλά στρέφοντας τον μοχλό προς κάποια κατεύθυνση ο Kratos πιάνετε από το ένα αντικείμενο με προχωρεί στο άλλο με αποτέλεσμα να μην προσφέρει κάποια επιπλέον πρόκληση. Δεύτερο, και πολύ συμπαντικό κομμάτι από το Ascension είναι οι γρίφοι του. Στην αρχή και μέχρι την μέση του παιχνιδιού οι γρίφοι είναι πολύ απλοϊκοί του τύπου βρες ένα αντικείμενο να ανοίξεις την πόρτα κτλ και δεν απαιτούν κάποια επιπλέον σκέψη από τον παίχτη αφού τα πάντα είναι έτοιμα και δίπλα σας. Φτάνοντας όμως στο τέλος του παιχνιδιού θα συναντήσουμε αρκετά δύσκολους γρίφους με αποκορύφωμα ένα κεφάλαιο όπου από την αρχή του μέχρι και τέλος τους έχει τον πιο δύσκολο γρίφο που έχουμε συναντήσει μέχρι και σήμερα στο franchise.

Ο Kratos μπορεί να επιτίθεται στους εχθρούς του με τα δύο σπαθιά που είναι αλυσοδεμένα στα χέρια εκτελώντας απλές επιθέσεις με το πλήκτρο τετράγωνο ενώ με τρίγωνο μπορεί να εξαπολύσει πιο δυνατές και ταυτόχρονα πιο αργές επιθέσεις. Πλέον οι μαγικές επιθέσεις του ήρωα μας έχουν περάσει στα Blades of Chaos με την μορφή στοιχείων της φύσης (Fire - Άρης, Water - Ποσειδώνας, Thunder - Δίας και Souls - Άδης) τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε από τον βωμό του εκάστοτε Ολύμπιου Θεού που θα συναντήσουμε στην περιπέτεια μας. Μια νέα προσθήκη είναι η παρουσία διάφορων όπλων (σπαθιά, ακόντια, ρόπαλα κτλ) τα οποία μπορεί ο Kratos να συλλέξει από το πάτωμα και να τα χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στους αντιπάλους του. Τα όπλα έχουν δύο χρήσεις. Μπορεί ή να επιτεθεί απλά με αυτά πατώντας το κύκλο ή να εκτελέσει μια special κίνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον αντίπαλο αλλά και να τον ακινητοποιήσει πατώντας το L1 και το κύκλο ταυτόχρονα. Τα Quick Time Event's δηλώνουν βροντερό παρών και εδώ, και πως θα μπορούσαν άλλωστε να λείψουν αφού τόσα χρόνια μας έχουν προσφέρει απίστευτες στιγμές είτε ήταν σε κάποιον απλό εχθρό είτε σε κάποιο Boss. Μιας που αναφερθήκαμε στα Bosses του τίτλου να πούμε ότι είναι λιγότερα από οποιοδήποτε άλλο τίτλο God Of War και επίσης λιγότερο εντυπωσιακά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σας μείνουν σαν μια καλή ανάμνηση αφού καταφέρετε και τελειώσετε τον τίτλο.

Όπως καταλάβατε σημαντικές εκπλήξεις στο νέο κεφάλαιο της σειράς God Of War η Santa Monica δεν μας επιφύλαξε. Και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού βρισκόμαστε στο τέλος της τρέχουσας γενιάς κονσολών με όλα τα Studios που ανήκουν στο ενεργητικό της Sony να δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε παιχνίδια για τον διάδοχο του PlayStation 3.

Στην αρένα - Multiplayer

Έχοντας αποκτήσει φανατικούς οπαδούς η Sony αποφάσισε να ακολουθήσει τις προσταγές της αγοράς και να προσθέσει το multiplayer στο Ascension. Μια τέτοια κίνηση φαντάζει απολύτως λογική γιατί οι φανατικοί , και μη, οπαδοί που αναφέραμε πιο πάνω θα αγοράσουν το παιχνίδι και έστω στους μισούς να αρέσει το Multiplayer θα προσφέρει σημαντικά κέρδη στον Ιαπωνικό κολοσσό από τα DLC's που θα κυκλοφορήσουν και θα προσθέτουν όπλα, πανοπλίες, κτλ.

Ξεκινώντας το multiplayer mode καλούμαστε να δημιουργήσουμε έναν χαρακτήρα από την αρχή και να δώσουμε όρκο υποταγής σε έναν από τους τέσσερις διαθέσιμους Θεούς, τους Δια, Άρη, Ποσειδώνα και τέλος τον Άδη. Αυτό γίνεται μέσα σε έναν χάρτη, στου οποίου την κορυφή υπάρχουν τα τεράστια αγάλματα των τεσσάρων Ολύμπιων θεών. Ανάλογα με τον θεό που θα επιλέξουμε θα έχουμε και διαφορετικού τύπου attributes, ξόρκια και άλλες ιδιότητες μέσα στις μάχες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χάρτες του multiplayer δεν είναι δανεισμένοι από το single player και είναι κάτι το διαφορετικό. Τα διαθέσιμα multiplayer modes είναι η Εύνοια των Θεών (Team Deathmatch) που παίζεται με 2vs2 ή 4vs4 παίκτες, ο Αγώνας των Πρωταθλητών (Free-for-all) με 4 ή 8 αντιπάλους, το Κατέκτησε το λάβαρο (Capture the flag) με υποχρεωτικά δύο ομάδες των τεσσάρων παικτών και τέλος η Δοκιμασία των Θεών (Survival) με 1-2 παίκτες. Το Team Deathmatch απαιτεί να συλλέξετε 8.000 πόντους από τα kills των αντιπάλων σας ή τα bonus που συλλέγετε. Το gameplay δεν διαφέρει σε τίποτα από το campaign εκτός από τα πιο εξειδικευμένα combos τα οποία δεν είναι διαθέσιμα για ευνόητους λόγους.

Το Multiplayer του God Of War: Ascension σίγουρα θα μπορούσε και να λείπει γιατί δεν προσφέρει κάτι το καινούργιο στον τίτλο, αλλά αυτό που μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά είναι ότι δοκιμάζοντας το κάποιος δεν θα χάσει τίποτα γιατί μπορεί να βρει στοιχεία που του άρεσαν στο single player και να αυξήσει την συνολική ενασχόληση του με τον τίτλο.

Γεια σου Κράτε - Τεχνικός τομέας

Στην ανάλυση του τεχνικού τομέα θα τα πάρουμε λίγο ανάποδα σήμερα και θα πούμε πρώτα για τον ήχο. Ο λόγος είναι φυσικά η πλήρης μεταγλώττιση του τίτλου στα Ελληνικά. Η Sony Hellas μετά από αρκετές προσπάθειες σε "μικρούς" αλλά και πολύ σημαντικούς τίτλους πχ Uncharted 3 όπου είχαμε μόνο Ελληνικούς υπότιτλους, μας προσφέρει το νεότερο κεφάλαιο ενός από τα σημαντικότερα franchise της βιομηχανίας, πλήρης μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά. Το αποτέλεσμα της μεταγλώττισης είναι ικανοποιητικό, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί γνωστοί επαγγελματίες οι οποίοι έχουν μεγαλώσει αρκετές γενιές με τις ερμηνείες τους σε διάφορα μεταγλωττισμένα κινούμενα σχέδια. Βέβαια υπάρχουν ορισμένα στιγμιότυπα όπως αυτό που που διαλέξαμε για μεσότιτλο το οποίο δεν μας κάθεται και πολύ καλά όπως επίσης και μερικά λάθη στην μετάφραση gaming ορολογιών. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να έχει κάποιος Αγγλικό voice over με Ελληνικούς υπότιτλους.

Τέλος ο οπτικός τομέας είναι απλά καταπληκτικός με αποτέλεσμα να μπορείτε να διακρίνεται και την παραμικρή λεπτομέρεια τόσο στο περιβάλλοντα χώρο όσο και στους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Βέβαια το Acension δεν μπορεί να συγκριθεί με τo God Of War 3 γιατί πονάει σε ορισμένα σημεία όπως τα εντυπωσιακά set pieces που είχε ο προκάτοχος του. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την στιγμή πάνω στον Τιτάνα Γαία όπου ανεβέναμε στον Όλυμπο και αναμετρηθήκαμε με τον Ποσειδώνα. Βέβαια όσο φτάνουμε προς το τέλος τα πράγματα γίνονται πιο όμορφα.

Συμπεράσματα

Το God Of War: Ascension αποτελεί σίγουρα μια αξιόλογη προσθήκη στην σειρά. Βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με το God Of War 3. To υπέροχο σύστημα μάχης, τα εκπληκτικά γραφικά, η καλογραμμένη ιστορία η οποία δίνει αρκετές απαντήσεις σε όσους έχουν παίξει και τις υπόλοιπες 5 περιπέτειες του Kratos, η προσθήκη της Ελληνικής γλώσσας που επιτέλους έγινε πραγματικότητα χάρη στην Sony Hellas σε ένα από τα ελάχιστα παιχνίδια που αντλούν θεματολογία από την χώρα μας εγγυώνται ότι θα περάσετε 9-10 υπέροχες ώρες, ενώ αν ασχοληθείτε και με το multiplayer και καταφέρει να σας κρατήσει τότε σίγουρα τα χρήματα που θα δώσετε για την εν λόγω "επένδυση" θα πιάσουν τόπο. Επίσης υπάρχει και ένα πολύ καλό κίνητρο για να αγοράσετε τώρα τον τίτλο, καθώς υπάρχει μέσα το Demo του πολυαναμενόμενου τίτλου, The Last Of Us. Ακόμα το σκέφτεστε;

{youtube}gssBTS2k_NI{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:Πολύ καλό σύστημα μάχηςΠολύ καλό σενάριοΥπέροχα γραφικάΕίναι στα ΕλληνικάΤο Multiplayer είναι αρκετά καλοΑρνητικά:Μικρό σε διάρκειαΣτα Ελληνικά χάνει λίγο στην μετάφραση

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην Ελλάδα, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.
Keywords
god of war, god, god of war, god, god of war 3, γεια σου, uncharted 3, εν λόγω, sony, kratos, πουκάμισα, studio, olympus, αρης, studios, easy, θαρραλέος, βρες, franchise, fire, water, νέα, quick, time, boss, σημαίνει, playstation, single, player, team, survival, bonus, γεια, hellas, uncharted, μετάφραση, voice, set, demo, ελλαδα, βιβλια, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, μετάφραση, γριφοι, γυναικα, θεμα, ξορκια, παιχνιδια, χαρτες, boss, olympus, sony, time, αξιζει, απλα, βρες, γαια, γεγονοτα, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, εγινε, υπαρχει, εν λόγω, επρεπε, ευνοια, ζημια, υποθεση, θαρραλέος, θεος, εικονα, ηχο, κεφαλαιο, κινηση, κινουμενα σχεδια, λαβαρο, λαθη, λειπει, μυθολογια, μηνες, μικρο, μορφη, μπορειτε, ομαδα, παντα, οραματα, οστα, πιο πολυ, ποσειδωνας, πορτα, ποναει, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχεδια, σχολειο, τετραγωνο, τιτανες, τρια, φυλακη, φυσικα, φορα, ψευδαισθησεις, ομορφα, ωρες, αγωνας, bonus, water, demo, easy, εκδικηση, ελληνικα, φυλακες, franchise, god of war 3, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, kratos, ομαδες, πενα, παιχνιδι, player, πουκάμισα, quick, ροπαλα, studio, studios, set, σημαίνει, σκοτωνει, single, team, uncharted 3, uncharted, υπεροχο, χερια, voice
Τυχαία Θέματα