Review: Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk

Μια ''φρέσκια'' συνέχεια του franchise.... και μόνο

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Temco Koei

Studio ανάπτυξης: Gust

Διάθεση: CD Media

Είδος: JRPG

Κυκλοφορία: 8/3/2013

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: -

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Για την πληροφόρηση όσων δεν γνωρίζουν, το Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk αποτελεί την δέκατη τέταρτη κυκλοφορία τίτλου στο ιαπωνικού RPG franchise

Atelier. Στο τιμόνι της ανάπτυξης όλων των Atelier τίτλων βρίσκεται η Gust. H αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο franchise έχει γνωρίσει επιτυχία περισσότερο στην Ιαπωνική αγορά παρά στα ‘’στενά’’ της δύσης. Ωστόσο, τα παιχνίδια Atelier συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα μέρη μας. Για πρώτη φορά, με το Atelier Ayesha, άλλαξε ο εκδότης του franchise στη δύση και από τα χέρια της NIS America πέρασε σε εκείνα της Tecmo Koei. Κρατώντας αυτό, συν του ότι το Atelier Ayesha παρουσιάζει έναν νέο κόσμο και μία ‘’φρέσκια’’ ιστορία στο franchise φαίνεται πως η Gust θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στις αγορές Αμερικής κι Ευρώπης. Να υπενθυμίσουμε ότι ο τίτλος κυκλοφορεί στην Ιαπωνία από το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ στην Ευρώπη έφτασε τον περασμένο Μάρτιο.

Ιστορία

To Atelier Ayesha δεν συνδέεται με τα γεγονότα των τελευταίων τριών κυκλοφοριών της σειράς, Totori, Meruru και Rorona. Ξεκινάει μία νέα ιστορία με ένα διαφορετικό σετ χαρακτήρων οπότε δεν απαιτείται να έχετε παίξει κάποιον προηγούμενο τίτλο για να καταλάβετε τι συμβαίνει. Η Ayesha είναι μία νεαρή κοπέλα που ζει μόνη της και ασχολείται με την δημιουργία φαρμάκων βασισμένα στη βοτανολογία, τα οποία και εμπορεύεται για τα προς το ζην. Μετά τον θάνατο του παππού της, που υπήρξε δάσκαλος της Ayesha, η μικρότερη της αδελφή, η Nio, εξαφανίστηκε ενώ έψαχνε για βότανα. Ύστερα από μία επίσκεψη της Ayesha στο μνημείο που είχε φτιαχτεί για την αδελφή της και την συνάντησή της με κάποιον Αλχημιστή, πείθεται πως η Nio είναι ακόμη ζωντανή και έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι για να την βρει πριν να είναι αργά. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού η νεαρή πρωταγωνίστρια θα κάνει νέους φίλους, θα ψάξει για απαντήσεις σχετικά με την εξαφάνιση της αδελφής της και θα βελτιώσει τις φυσικές της ικανότητές στον τομέα της αλχημείας.

"Γλυκιές" αλχημείες - Gameplay

Από την αρχή θα θέλαμε να σας πούμε πως το Atelier Ayesha διαθέτει ένα είδος χρονομέτρου στην ιστορία του, κάτι που ακυρώνει το ενδεχόμενο ‘’άπειρου’’ grinding και την απόλυτη ελευθερία εξερεύνησης όπου και όποτε θελήσετε. Η διάρκεια του είναι τρία χρόνια( όχι πραγματικά), όσο δηλαδή χρόνο έχετε για να σώσετε την Nio και σχεδόν για κάθε ενέργειά σας θα περνάνε μέρες. To θέμα είναι πως δεν υπάρχουν σημάδια για να γνωρίζετε εάν χρονικά τα πάτε καλά στην πορεία της ιστορίας και είναι πιθανόν πως αν αναλωθείτε σε περιττές ενέργειες το τέλος της ιστορίας θα είναι άδοξο. Στο παιχνίδι θα περιηγηθείτε στο world map όπου από εκεί θα ταξιδεύετε ανάμεσα στις περιοχές του κόσμου που ζει η Ayesha, στις πόλεις και στα dungeons όπου θα πραγματοποιούνται οι μάχες.
Το κυριότερο στοιχείο του gameplay δεν είναι το σύστημα μάχης όπως πολλοί θα νομίζατε αλλά το σύστημα της αλχημείας, της δημιουργίας δηλαδή αντικειμένων συνδυάζοντας ένα σύνολο άλλων. Σχεδόν όλα τα γεγονότα του, όπως θα παρατηρήσετε αν ασχοληθείτε με τον τίτλο, σχετίζονται με την δημιουργία αντικειμένων μέσω της αλχημείας. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα αγοράσετε, θα συλλέξετε από dungeons και τέρατα που μόλις κερδίσετε πολλά συστατικά όπως ρίζες, φυτά, δέρματα, χαρτιά και άλλα. Στο Atelier Ayesha το σύστημα της αλχημείας έχει υποστεί κάποιες αλλαγές. Θετικό είναι πως πλέον για τη δημιουργία κάποιας συνταγής δεν απαιτείται υποχρεωτικά η συλλογή δύο ή τριών συγκεκριμένων συστατικών που θα σας ανάγκαζε πολλές φορές να τα αναζητήσετε για ώρες, αλλά θα έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε μέσα από το σύνολο των συστατικών κάθε κατηγορίας. Αρνητικότατο είναι το γεγονός ότι παρά τις πολλές παραμέτρους και τις ιδιότητες που υπάρχουν όσο αφορά τις συνταγές, η εξήγησή τους μέσω του tutorial δεν επαρκεί και θα χρειαστείτε από αρκετές έως πολλές ώρες ασχολίας μέχρι να τις κατανοήσετε μόνοι σας.

Το σύστημα μάχης επίσης έχει με τη σειρά του υποστεί κάποιες αλλαγές, προς το καλύτερο θα λέγαμε. Αρχικά να σας πούμε πως πρόκειται για turn-based, δηλαδή ο κάθε χαρακτήρας επιτίθεται με τη σειρά του. Θα έχετε τις κλασσικές επιλογές επιθέσεων ενός JRPG που δεν είναι άλλες από τα άμεσα χτυπήματα, τα μαγικά χτυπήματα και την ρίψη αντικειμένων που θα προκαλέσει ζημιά. Στο απλοποιημένο σύστημα μάχης προστέθηκε η δυνατότητα να αλλάξετε θέση ώστε να επιτύχετε αποτελεσματικότερα χτυπήματα ή να προστατέψετε κάποιον ευάλωτο χαρακτήρα χρησιμοποιώντας ένα μέρος του μετρητή δράσης (action gauge). Μια προσθήκη που αδιαμφισβήτητα δίνει κάποια ποικιλία στις μάχες. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους εχθρούς σας θα κερδίζετε ελάχιστες ποσότητες χρημάτων. Για να κερδίσετε αρκετά χρήματα θα πρέπει να ολοκληρώσετε τα σχετικά εύκολα στο σύνολο tasks που υπάρχουν κατά μήκος και πλάτος του world map όπου συνήθως θα απαιτούν να παραδώσετε συγκεκριμένα αντικείμενα που τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να δημιουργήσετε οι ίδιοι. Με τα χρήματα που θα κερδίζετε θα μπορείτε στα διάφορα shops να αγοράσετε συστατικά, εξοπλισμό για τη μάχη ή βιβλία με τα οποία θα μάθετε να δημιουργείτε ακόμη πιο εξεζητημένες συνταγές. Όπως σας είπαμε όμως, ο χρόνος του παιχνιδιού είναι περιορισμένος και θα πρέπει να σκεφτείτε πως πραγματικά πρέπει να σπαταλήσετε τις πολύτιμες μέρες σας. Αν πράξετε αποτελεσματικά υπάρχει περίπτωση εκτός του να επιτύχετε τον κύριο σκοπό σας να σας μείνει χρόνος ώστε να αναπτύξετε δεσμούς με τους υπόλοιπους playable και non-playable χαρακτήρες και να αποκαλύψετε τα κρυμμένα endings.
Με λίγα λόγια, το gameplay εναλλάσσεται κυρίως μεταξύ την συμπλήρωση των tasks και το ‘’καθάρισμα’’ των dungeons από τέρατα, με το σύστημα της αλχημείας, όπως ξαναείπαμε, να έχει τον σημαντικότερο ρόλο και τον χρόνο να σας περιορίζει.

Τεχνικός τομέας

Δυστυχώς, η ετήσια πλέον κυκλοφορία των τίτλων Atelier δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη βελτίωση του τεχνικού τομέα. Οι animated χαρακτήρες, ευτυχώς, είναι δημιουργημένοι με αρκετή λεπτομέρεια και ζωντανά χρώματα αλλά ,δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο στους περιβάλλοντες χώρους. Τα τοπία που θα συναντήσετε με τα επίπεδα textures θα σας θυμίσουν εποχή Playstation 2, χωρίς υπερβολές. To μοναδικό διαθέσιμο voice over είναι το αγγλικό, το οποίο με τις ερμηνείες των voice actors δεν μπορούμε να πούμε πως θα βοηθήσει ιδιαίτερα να νιώσετε την κρισιμότητα των γεγονότων. Το γνήσιο ιαπωνικό δεν υπάρχει.

Συνοπτικά

H Gust με το Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk δίνει μία ‘’φρέσκια’’ συνέχεια στο franchise της. Στον πυρήνα του το gameplay παραμένει ίδιο, με τον σημαντικότερο ρόλο να συνεχίζει να έχει το σύστημα της αλχημείας. Αν κανείς περιμένει να δει βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα θα απογοητευτεί. Εν ολίγοις, το Atelier Ayesha απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και αν δεν συμπεριλαμβάνεστε σε αυτό δεν θα σας το προτείναμε.

{youtube}zVsuWVgmWkQ{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά:Μία ‘’φρέσκια’’ ιστορία στο franchiseΛεπτομερής και ενδιαφέρον σύστημα αλχημείαςΟι προσθήκες στο σύστημα μάχηςΑρνητικά: Μετριότατος τεχνικός τομέαςΠεριορισμένη δυνατότητα εξερεύνησης του GameplayΣυγκεκριμένο χρονικό περιθώριοΑπευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινόΈλλειψη Ιαπωνικού Voice over

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Temco Koei στην Ελλάδα, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα