Review - Knack

Knack and Daxter, Ratchet & Knack ή καλύτερα Knack...Bandicoot ;

To να είσαι studio ανάπτυξης τίτλων και να πρέπει να πλαισιώσεις το launch μίας νέας κονσόλας είναι πραγματικά κάτι το πολύ δύσκολο. Από την μια φυσικά, ο τίτλος σου θα έχει να ανταγωνιστεί μια μικρή λίστα από παιχνίδια και οι πιθανότητες να αποκτηθεί ως πρώτος τίτλος από το κοινό των early adopters είναι αρκετά υψηλές, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον αποκλειστικό τίτλο. Από την άλλη όμως θα πρέπει να παρουσιάσεις -μέσα από το προϊόν σου- τις δυνατότητες του

καινούργιου συστήματος, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το hardware -και κατ'επέκτασην στα γραφικά- είτε με κάποιες από τις λειτουργίες του.

Η Sony είναι από τις εταιρίες οι οποίες στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τους Platformer τίτλους (βλέπε Crash Bandicoot, Spyro The Dragon, Jack and Daxter, Ratchet & Clank κτλ) και για ακόμη ένα launch κονσόλας στηρίζει αυτό το τόσο αγαπητό είδος και ταυτόχρονα δεν ανταγωνίζεται τον δεύτερο, δυνατό αποκλειστικό launch τίτλο του PlayStation 4, το Killzone Shadow Fall. Έτσι λοιπόν με την υποστήριξη του Mark Cerny, αρχιτέκτονα του PS4, το Japan Studio της Sony ανέλαβε την δημιουργία του Knack, ενός νέου platformer τίτλου για το PlayStation 4.

Σενάριο

Ο Doctor Vargas, ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού, μελετάει ορισμένα αρχαία αντικείμενα και βρήκε μετά από πολυετής έρευνες και μελέτες έναν τρόπο ώστε να μπορέσει να ενώσει αυτά τα αντικείμενα και να τα δώσει αισθήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Knack, ενός παράξενου πλάσματος που μοιάζει με “golem”, το σώμα του οποίου αποτελείται από αυτά τα αρχαία αντικείμενα. Ο Knack έχει την δυνατότητα να αυξάνει το μέγεθος του σώματος του απορροφώντας αυτά τα αντικείμενα τα οποία βρίσκει διάσπαρτα στις πίστες του τίτλου και να γίνεται πιο δυνατός αλλά και να αλλάζει αρκετά συχνά τα animation του, και την συμπεριφορά και φυσικά τον έλεγχο και την αίσθηση στα χέρια του παίκτη. Έτσι από ένα μικρό και χαριτωμένο πλασματάκι το οποίο κινείται αρκετά γρήγορα μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν αργοκίνητο γίγαντα με άγρια χαρακτηριστικά στο πρόσωπο.

Βασικός εχθρός του Knack και της ανθρωπότητας φυσικά είναι τα goblin, τα οποία έχουν ως στόχο να κυριεύσουν τον κόσμο. Στο σενάριο υπάρχουν ανατροπές και εκπλήξεις οι οποίες όμως γίνονται αντιληπτές από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης με τον τίτλο. Από την άλλη οι χαρακτήρες που θα εμφανιστούν στην οθόνη σας είναι αρκετά καλοσχεδιασμένοι ενώ και οι διάλογοι εξυπηρετούν και αυτοί τον σκοπό τους. Βλέποντας κάποιος όλα τα παραπάνω του έρχεται στο μυαλό ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό platformer, αλλά δυστυχώς κάπου εδώ χαλάει η δουλειά...

Αλλάξανε οι εποχές... - Gameplay

Οι εποχές αλλάξανε από τότε που ένας κόκκινος Διάβολος της Τασμανίας μάζευε μήλα, στριφογυρνούσε σαν τρελός και πρόσφερε αμέτρητες ώρες διασκέδασης. Πλέον το είδος έχει εξελιχθεί, κάτι στο οποίο ο Mark Cerny δεν έδωσε και πολύ σημασία. Από τα πρώτα λεπτά στα επίπεδα του Knack φαίνεται ότι ο αρχιτέκτονας του PS4 ή είχε στο μυαλό του να μας προσφέρει ένα υποκατάστατο του Crash Bandicoot ή να δει τι θα πάει λάθος για να τα διορθώσει σε κάποια επικείμενη επιστροφή του Crash στα συστήματα της Sony ή πολύ απλά βίαστηκε να το κυκλοφορήσει. Προσωπικά καταλήγω στην τρίτη εκδοχή.

Το Knack αποτελείτε από συνολικά 13 επίπεδα, κάτι που θα σας πάρει περίπου 10 ώρες για να το τερματίσετε. Το πρώτο αρνητικό του τίτλου δεν άργησε να εντοπιστεί. Ο λόγος φυσικά για το μονότονο και επαναλαμβανόμενο level design, το οποίο από την αρχή έως το τέλος είναι σχεδόν το ίδιο. Το ίδιο επαναλαμβανόμενοι είναι οι εχθροί, καθώς σε κάθε επίπεδο υπάρχουν 2-3 είδη εχθρών. Η επανάληψη όμως δεν άφησε ανυπηρέαστο και τον μικρό μας φίλο. Ο Knack είναι ένας χαρακτήρας που χρησιμοποιεί brawler gameplay για να αντιμετωπίζει τους εχθρούς του και δυστυχώς έχει στην διάθεση του ένα συνδυασμό τριών γροθιών, οι οποίες είναι ίδιες από την αρχή μέχρι το τέλος της περιπέτειας, χωρίς ίχνος αναβάθμισης, βελτίωσης ή ανάπτυξης. Επίσης ο Knack μπορεί να χρησιμοποιήσει και τρεις ειδικές δυνάμεις οι οποίες εξουδετερώνουν με ένα χτύπημα τους εχθρούς (ανάλογα με το μέγεθος που έχετε) και γίνονται διαθέσιμες όταν συγκεντρώσετε τον απαιτούμενο αριθμό από ενέργεια την οποία σας την δίνουν οι Sunstones που βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στα επίπεδα. Εάν παίζεται τον τίτλο στο υψηλότερο βαθμό δυσκολίας τότε οι παραπάνω δυνάμεις θα σας λύσουν αρκετές φορές τα χέρια γιατί το Knack είναι ένα από τα πιο δύσκολα platformer που έχουμε συναντήσει.

Σαν ταινία της Pixar - Τεχνικός τομέας

Από τα θετικά που μπορούν να αναφερθούν για τον τίτλο είναι φυσικά ο τεχνικός τομέας. Πτώση των καρέ δεν συναντήσαμε πουθενά, η σταθερή κάμερα του τίτλου δεν δημιούργησε κανένα προβλήματα, ενώ τα γραφικά επιπέδου ταινίας Pixar σε ανάλυση 1080p δείχνουν πραγματικά υπέροχα. Βέβαια δεν είναι και ότι καλύτερο έχουμε συναντήσει στο PS4 αλλά για έναν platformer τίτλο είναι άκρως ικανοποιητικα.

Θείο Άκη να είναι το Knack ο πρώτος μου τίτλος στο PS4;

Αν κάποιος μου έκανε την παραπάνω ερώτηση δεν θα χρειαζόταν παραπάνω από μισό κλάσμα του δευτερολέπτου για να απαντήσω αρνητικά. Σαφώς και το Knack δεν είναι λόγος για να αγοράσει κάποιος το PS4. Υπάρχουν -αν όχι πολλοί- αρκετοί τίτλοι για να ζήσει κάποιος μια "next-gen" εμπειρία αυτή τη στιγμή. Το Knack είναι ένα μέτριο παιχνίδι, το οποίο κουράζει πάρα πολύ με το επαναλαμβανόμενο gameplay που προσφέρει ενώ στα θετικά του μπορούμε να αναφέρουμε την μεγάλη του διάρκεια (κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα και καλό), τα διάφορα extras που έχει να συλλέξετε όπως gadgets από κρυφά δωμάτια, την arena mode, ή τα πολλά trophies τα οποία θα χρειαστούν σίγουρα και ένα δεύτερο playthrought. Αν η Sony δεν βιαζόταν να το κυκλοφορήσει με το launch της κονσόλας και υπήρχαν κάποιες βελτιώσεις, αλλαγές και προσθήκες τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για έναν διαφορετικό τίτλο. Τώρα απλά κάντε υπομονή να το δείτε στην Instant Collection του PS Plus και μεταξύ μας...δεν θα αργήσει.

{youtube}aNiG9osRHc4{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:Απολαυστικά Boss FightΌμορφο τεχνικά Πολύ περιεχόμενο...Αρνητικά:...Το πολύ δεν είναι πάντα θετικόΤρομακτικά επαναλαμβανόμενοΠαρωχημένο game design

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Sony Computer Entertainment
Studio ανάπτυξης: Sony Japan Studio
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Platformer
Κυκλοφορία: 13/12/2013
Κυκλοφορεί για: PS3

Official Site

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Video Games 24