Review - Battlefield 4 (PS4)

Generations at war

Το Battlefield 4 έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά καιρό στις εκδόσεις για την προηγούμενη γενιά (PS3/Xbox 360) και τους υπολογιστές, όμως η EA από την πρώτη στιγμή είχε ενημερώσει το κοινό ότι ο τίτλος θα κυκλοφορούσε και σε έκδοση για τις κονσόλες 8ής γενιάς. Όπως είναι λογικό, η εταιρία δεν θα ήθελα να αφήσει την Activision να "κάνει παιχνίδι" μόνης στα νέα

συστήματα με το Call Of Duty Ghosts αλλά ήθελε και αυτή ένα μερίδιο από την πίτα των FPS που θα είναι διαθέσιμα κατά το launch των Xbox One και PS4. Εμείς, έχοντας ολοκληρώσει την αρχική έκδοση στο PS3, δοκιμάσαμε τις προηγούμενες ημέρες εκτενώς την έκδοση στο PS4 και είδαμε ότι με μερικές ή καλύτερα αρκετές βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο.

Το VideoGames24 έχει καταθέσει ολοκληρωμένη άποψη για τον τίτλο της EA εδώ και αρκετό καιρό, οπότε στο παρόν κείμενο μην περιμένετε να διαβάσετε κάποια εκτενή ανάλυση στο gameplay αλλά θα επικεντρωθούμε στον τεχνικό τομέα του Battlefield 4. Ο λόγος φυσικά είναι προφανής, αφού ή έκδοση του τίτλου για το PS4 δεν προσφέρει τίποτα το διαφορετικό από τις εκδόσεις των PS3, Xbox 360 και PC.

Η μηχανή γραφικών είναι και πάλι η Frostbite 3, η οποία όμως είναι εμφανές ότι πλέον μπορεί να τρέξει με μεγαλύτερη άνεση στο νέο οικιακό σύστημα της Sony. Η υψηλότερη ανάλυση (1080p) καθιστά την εικόνα πιο καθαρή εξ ορισμού, ενώ το πρόβλημα που είχε το Battlefield 4 με την χαμηλή ανάλυση των textures έχει διορθωθεί πλήρως. Πλέον έχει φύγει η ελαφριά θολούρα και έχει αυξηθεί σημαντικά η λεπτομέρεια και η ανάλυση. Το έδαφος, τα ρούχα των χαρακτήρων, τα όπλα και γενικά τα διάφορα αντικείμενα που θα συναντήσετε κατά την ενασχόληση σας με τον τίτλο δείχνουν πιο ρεαλιστικά. Το polygon count έχει αυξηθεί δραματικά ενώ και τα particle effects όπως πχ η φωτιά από κάποια έκρηξη, ο καπνός κτλ δείχνουν και αυτά με την σειρά πιο ρεαλιστικά. Ο φωτισμός και τα εφέ του νερού, είτε πρόκειται για βροχή είτε για την θάλασσα είτε από κάποιο συντριβάνι είναι χάρμα οφθαλμών ενώ το draw distance έχει αυξηθεί και αυτό κατά πολύ δίνοντας μεγαλύτερη την αίσθηση του βάθους και φυσικά περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε κάθε κείμενο που αφορά παρουσίαση τίτλου ο οποίος δοκιμάστηκε στο PS4 δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αφιερώσουμε και μια μια μικρή παράγραφο στο Remote Play, την δυνατότητα δηλαδή να παίξετε τα παιχνίδια του PS4 στο PS Vita σας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Remote Play είναι μια τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Gaikai ώστε τα δύο συστήματα, PS4 και PS Vita, να επικοινωνούνε μεταξύ τους. Το Remote Play δεν βασίζεται στο εκάστοτε software, αλλά στο ίδιο το hardware, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια του PS4 εκτός από ορισμένα τα οποία θα απαιτούν την χρήση κάποιου περιφερειακού όπως πχ την PS4 Camera τρέχουν κανονικά στο Vita με μοναδικό περιορισμό ότι το Remote Play δεν τρέχει στα 60fps, αλλά κλειδώνει τα καρέ ανά δευτερόλεπτο στα 30. Με το Battlefield 4 συναντήσαμε ορισμένα προβλήματα με την εν λόγω λειτουργία καθώς ορισμένα buttons τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο gameplay ήταν λίγο δύσκολα να χρησιμοποιηθούν ακουμπόντας την πίσω επιφάνεια αφής. Παρόλα αυτά δε μπορούμε να μη δώσουμε τα συγχαρητήρια στη Sony γι' αυτήν την τεχνολογία.

Αν είστε κάτοχος της εκδόσεως του τίτλου για το PS3 να σας ενημερώσουμε ότι με μόνο 10€ μπορείτε να αποκτήσετε την PS4 έκδοση μέσα από την ειδική κατηγορία που υπάρχει στο ψηφιακό κατάστημα της Sony, PS Store. Αν πάλι δεν το έχετε στην κατοχή σας και αναζητείτε έναν τίτλο ο οποίος θα σας κρατήσει αρκετές ώρες απασχολημένους μέχρι να κυκλοφορήσουν νέοι, αποκλειστικοί τίτλοι στο νέο hardware της Sony τότε το Battlefield 4 είναι ένας από τους launch τίτλους του PS4 που μπορεί να το καταφέρει και σας το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα.

{youtube}wJ_F525yHVY{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:Όλα όσα είχε η έκδοση του Battlefield 4 για τα PS3/Xbox 360Ομορφότερος οπτικός τομέαςΑρνητικά:Ορισμένα προβλήματα στον χειρισμό μέσω Remote Play

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: EA
Studio ανάπτυξης: EA Digital Illusions CE
Διάθεση: CD Media
Είδος: FPS
Κυκλοφορία: 13/12/2013
Κυκλοφορεί για: PS4 (Review), PS3, Xbox 360, Xbox One, PC

Official Site
{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της EA στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα