Call of Juarez: Gunslinger

Ένδοξη επιστροφή στην Άγρια Δύση για την Techland

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Ubisoft

Studio ανάπτυξης: Techland

Διάθεση: CD Media

Είδος: FPS

Κυκλοφορία: 22/5/2013

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: Xbox 360, PC,

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Η περίοδος της Παλαιάς Δυτικής Αμερικής, που ξεκίνησε το 1830 και διήρκεσε περίπου έναν αιώνα, είναι από τις εντυπωσιακότερες, γεμάτες αδρεναλίνη, δράση -και

φυσικά πολλές σφαίρες- περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, ενώ αντλείται εδώ και χρόνια ως θεματολογία σε κινηματογραφικές παραγωγές και βιντεοπαιχνίδια. Πολύ απλά, μιλάμε για την εποχή της Άγριας Δύσης. Το πολωνικό στούντιο Techland αποφάσισε με τη σειρά του να τιμήσει την Άγρια Δύση αναπτύσσοντας το franchise Call of Juarez, shooter πρώτου προσώπου. Οι δύο πρώτες κυκλοφορίες: Call of Juarez και Call of Juarez: Bound in Blood, το 2006 και 2009 αντίστοιχα εκπροσώπησαν το franchise και την εποχή της Άγριας Δύσης - Western αρκετά επιτυχημένα μπορούμε να πούμε. Το 2011, με το Call of Juarez: The Cartel η Techland αποφάσισε να ακολουθήσει την μόδα των καιρών και να αλλάξει παραστάσεις, τοποθετώντας τον τίτλο στο σύγχρονο Los Angeles με θέμα την παρανομία, τα ναρκωτικά, την πορνεία και όλα τα σχετικά. Το αποτέλεσμα; Η Techland μάλλον μετάνιωσε για την επιλογή αυτή. 2013, λοιπόν, και το franchise επιστρέφει στις ρίζες του και την Άγρια Δύση με το Call of Juarez: Gunslinger. Αξίζει να πούμε πως το Gunslinger είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που διατίθεται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή. Πάμε να δούμε αν η Techland κατάφερε να λυτρωθεί από τις λάθος επιλογές του The Cartel.

Μύθοι και αλήθειες της Άγριας Δύσης - Ιστορία

To παιχνίδι αρχίζει το 1910 με τον, γερασμένο πλέον, θρυλικό κυνηγό επικηρυγμένων και πρωταγωνιστή, Silas Greaves, να εισέρχεται σε κάποιο saloon στο Abilente του Kansas. Εκεί οι θαμώνες τον αναγνωρίζουν και του ζητάνε να μιλήσει για τις σπουδαίες του περιπέτειες. Εκείνος δέχεται, με το απαραίτητο κέρασμα ποτών βέβαια. Ουσιαστικά κάθε επίπεδο του παιχνιδιού είναι και μία ιστορία του ‘’γερόλυκου’’ Silas. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, λοιπόν, θα βυθιστείτε στις σημαντικότερες περιπέτειες του Silas Greaves αναδρομικά στο παρελθόν στις οποίες θα συναντήσετε πολλές προσωπικότητες της Άγριας Δύσης όπως είναι ο Billy the Kid, o Jesse James και οι αδελφοί Dalton, με αφηγητή πάντα τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Ένα στοιχείο το οποίο σε συνδυασμό με την άριστη ερμηνεία του θα σας βάλει και εσάς ζεστά στο κλίμα και, ποιος ξέρει, ίσως να αισθανθείτε πως βρίσκεστε κι εσείς σε μία άκρη του τραπεζιού στο Saloon του Abilente.

Ξέφρενες σφαίρες - Gameplay
Το Gunslinger είναι κατά κύριο λόγο ένα First Person Shooter γραμμικού τύπου με ασταμάτητες και ξέφρενες ανταλλαγές πυρών. Σε όλα τα επίπεδα η δυνατότητα εξερεύνησης είναι σχεδόν μηδαμινή και η διαδρομή που θα ακολουθήσετε προκαθορισμένη. Το ύφος του και μεγάλη συχνότητα του spawn των αντιπάλων θα μπορούσαμε να πούμε πως θυμίζει κάτι από παλαιότερα arcade FPS. Τα σκέλη των επιπέδων του main story είναι δύο, η πρόοδος μέσα σε αυτά όπου όπως ήδη σας είπαμε θα είναι γεμάτα με ‘’bang bang’’ και η κατάληξή τους που τις περισσότερες φορές θα αποτελείται από τις κλασικές μονομαχίες που είδαμε και στο Bound in Blood. Το σύστημα στόχευσης διαθέτει σταθερούς μηχανισμούς, ανάλογους των προηγούμενων κυκλοφοριών. Το μόνο ίσως αρνητικό που παρατηρήσαμε ήταν πως σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως από απόσταση και όταν στοχεύαμε στα headshots, πιστεύαμε πως πετυχαίναμε τον στόχο μας αλλά τελικά δεν…

Τα βασικά όπλα του παιχνιδιού είναι τρία, τα all-time classic revolver, τα shotguns και τα rifles. Αν θέλετε μπορείτε να γίνετε κι ένας κλασικός ‘’πιστολέρο’’ χρησιμοποιώντας τα dual revolvers, ένα σε κάθε χέρι. Για να σπάει η μονοτονία υπάρχουν και οι δυναμίτες σταθερής αξίας. Κάθε όπλο έχει τα δικά του συν και πλην. Για παράδειγμα τα rifles είναι ιδανικά για βολές μακρινής αποστάσεως ενώ τα shotguns εξ επαφής αποδεικνύονται καταστροφικά.

Οι αναμετρήσεις με τους δεκάδες εχθρούς που ξεπετάγονται στα φαράγγια, τα δάση, τα κινούμενα τρένα, τις κλασικές πόλεις της Άγριας Δύσης και όλους τους υπόλοιπους περιβάλλοντες χώρους του παιχνιδιού παίρνουν μία πιο κινηματογραφική υπόσταση με την ικανότητα του Bullet time. Ο χρόνος δηλαδή μεταβαίνει σε slow motion δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να αποφύγετε σφαίρες κάνοντας -στη μορφή του Quick Time Event- έναν ελιγμό δεξιά ή αριστερά ενώ θα τις βλέπετε να έρχονται κατά πάνω σας, γλιτώνοντας σας έτσι από βέβαιο θάνατο. Επίσης, υπάρχει το γνώριμο για όσους έχουν ασχοληθεί με τη σειρά ‘’Concentration’’. Ικανότητα που γεμίζει τη μπάρα της με κάθε kill που σημειώνετε και για λίγα δευτερόλεπτα σας δίνει την ευκαιρία να κινηθείτε ‘’πιο γρήγορα κι απ’ τη σκιά σας’’ και να εξουδετερώσετε όσο περισσότερους εχθρούς μπορείτε. Εφόσον όμως η διάρκειά του δεν είναι και τεράστια θα πρέπει να αναλογιστείτε που θα ήταν καλύτερη η χρήση του. Κι αυτό γιατί, παρόλο που θα έχετε πάντα την αίσθηση πως ο καλύτερος σκοπευτής από όλους στο πεδίο της μάχης είστε εσείς, η επιθετικότατη A.I. των εχθρών σας δεν θα σας αφήσει περιθώρια να τους υποτιμήσατε. Αν δοκιμάσετε να πραγματοποιήσετε την ηρωική ‘’έξοδο’’ του Μεσολογγίου τρέχοντας και πυροβολώντας όποιον βρίσκεται μπροστά σας μάλλον θα το μετανιώσετε πικρά. 9 στις 10 φορές θα χρειαστεί να καλυφτείτε όταν θα αντιμετωπίζετε περισσότερους από δύο εχθρούς αφού ακόμη και στο Normal επίπεδο δυσκολίας μία στις τρεις εχθρικές σφαίρες βρίσκουν στόχο.

Τέλος, οι κλασικές μονομαχίες όπου νικητής –και στην πλειοψηφία ζωντανός- βγαίνει όποιος τραβήξει όπλο και πατήσει τη σκανδάλη γρηγορότερα από τον εχθρό του έχουν υποστεί βελτίωση σε σχέση με το Bound in Blood. Κύριο ρόλο σε αυτό το ‘’mini-game’’, αν θέλετε, έχουν οι δύο αναλογικοί μοχλοί. Με τον αριστερό τοποθετείτε το χέρι σας στο σωστότερο σημείο για να τραβήξετε το όπλο σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα ενώ παράλληλα με τον δεξιό μοχλό εστιάζετε στον αντίπαλο. Για να πυροβολήσετε έχετε δύο επιλογές. Η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση για να τελειοποιηθεί η ικανότητα σας σε αυτές τις μονομαχίες αφού απαιτείται ακρίβεια, υπομονή και γρήγορα αντανακλαστικά. Για να πυροβολήσετε έχετε δύο επιλογές, να περιμένετε μέχρι να δείτε τον απέναντι στόχο να βάζει το χέρι στη θήκη του όπλου ή να τον πυροβολήσετε νωρίτερα, μόλις ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς σας, δείγμα του ότι ο πρωταγωνιστής είναι έτοιμος, παίρνοντας έτσι ένα πλεονέκτημα. Βέβαια, η δεύτερη επιλογή σημαίνει και ‘’άτιμη’’ νίκη, κάτι που δεν θα σας δώσει bonus exp στο τέλος του επιπέδου.

Από τους μηχανισμούς του παιχνιδιού δεν λείπει το level up όπως και το skill tree. Κάθε kill δίνει experience και με κάθε συμπλήρωση του απαιτούμενο exp αποκτάτε κι ένα skill point που μπορείτε να ξοδέψετε για να κάνετε τα όπλα σας καλύτερα και τις αισθήσεις σας αιχμηρότερες. Ένα απλό σύστημα leveling χωρίς πολλά-πολλά. Για κάθε εξεζητημένο kill όπως headshots ή όταν ο εχθρός βρίσκεται εν κινήσει το exp που λαμβάνετε είναι μεγαλύτερο, όπως ομοίως συμβαίνει και με κάθε combo που πετυχαίνετε στα kills σας όταν σκοτώνετε τον έναν εχθρό μετά τον άλλον σε μεσολάβηση μικρού χρονικού διαστήματος.

Μέσα στα επίπεδα, μερικές φορές, όσο ο Greaves θα αφηγείται τα γεγονότα θα δείτε να δημιουργούνται ανοίγματα και σκάλες εξ ουρανού αφού ο αφηγητής μας μόλις θυμήθηκε πως υπήρχαν στο σκηνικό. Επίσης, κάποια γεγονότα θα τα δείτε να επαναλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο αφού είτε οι θαμώνες του saloon υποστηρίζουν πως συνέβησαν αλλιώς είτε ο γέρο-Greaves θέλησε να δώσει έμφαση για κάποιο λόγο. Ένα στοιχείο που συμβάλει στο να σχηματιστεί η εντύπωση πως παρακολουθείτε μία πολύ καλή κινηματογραφική ταινία της εποχής.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, το παιχνίδι περιέχει και collectibles. Τα λεγόμενα ‘’Nuggets of Truth’’. Σε κάθε επίπεδο κατά μέσο όρο υπάρχουν τρία με πέντε και μπορούμε να πούμε πως αξίζει να τα αναζητήσετε αφού δεν είναι τόσο δύσκολο και χρονοβόρο να βρεθούν αλλά κυρίως γιατί προσφέρουν ενδιαφέρουσες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που ίσως να μην ξέρατε για τα γεγονότα της εποχής και τις διάσημες προσωπικότητές της.

Το πρώτο playthrough διαρκεί από 6 έως 8 ώρες, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που θα αποφασίσετε να ασχοληθείτε. Μετά την ολοκλήρωσή του ξεκλειδώνετε ένα ακόμη επίπεδο δυσκολίας, το True West ενώ υπάρχει και η επιλογή του New Game+ στο οποίο αναβιώνετε τα γεγονότα του παιχνιδιού από την αρχή διατηρώντας όλα σας τα skills. Το Gunslinger διαθέτει δύο ακόμη modes: το Arcade και το Duels. Στο Arcade ξαναπερνάτε από σημεία των επιπέδων των παιχνιδιών με απώτερο σκοπό τα πολλαπλά combos, το High Score και την είσοδο στα online Leaderboards. Στο Duels θα βρεθείτε σε μία σειρά από κλασικές μονομαχίες της Άγριας Δύσης με τους διάσημους κακούς. Πέντε διαθέσιμες ζωές και δεκαπέντε διαφορετικά showdowns για να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία μονομαχιών και να μπορέσετε, επίσης, να μπείτε στα Online Leaderboards. Διόλου άσχημο περιεχόμενο για έναν ψηφιακό τίτλο των 15€, ε;

Once upon a time - Τεχνικός τομέας

H Chrome Engine 5, μετά το κάκιστο The Cartel, δείχνει ξανά το καλό της πρόσωπο. Χρησιμοποιεί την τεχνική του Cel-Shaded, όμοια με τη σειρά Borderlands, βέβαια όχι με τόσο έντονες σκιάσεις. Οι περιοχές των επιπέδων όπως τα δάση, τα φαράγγια και οι πόλεις αποδίδονται αρκετά ικανοποιητικά και με ζωηρούς χρωματισμούς. Μόνη ένσταση η πτώση των καρέ ορισμένες στιγμές, που όμως δεν επηρεάζει την συνολική εικόνα του τίτλου. Τα εφέ των πυροβολισμών πείθουν τόσο που αν έχετε stereo ήχο θα νομίσετε πως οι σφαίρες περνάνε δίπλα σας. Το μπόλικο cel-shaded αίμα που εκχύνεται από τους εχθρούς σας καθώς του ‘’ξεπαστρέβετε’’ δίνουν μία υπερβολική αίσθηση που παράλληλα φαίνεται και διασκεδαστική. Η αφήγηση του Silas Greaves στα γεγονότα του παιχνιδιού είναι πραγματικά συγκλονιστική και ικανή να σας ‘’βυθίσει’’ στην ιστορία του.

Πιο γρήγορο κι απ’ τη σκιά του – Κλείνοντας

Το Call of Juarez: Gunslinger εκπροσωπεί με επιτυχία και αρκετό ρεαλισμό την εποχή της Άγριας Δύσης, αλλά το σημαντικότερο είναι πως επιστρέφει το franchise στις επιτυχίες και λυτρώνει την Techland από το λάθος που λέγεται The Cartel. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο διασκεδαστικά shooter των τελευταίων μηνών με έναν γρήγορο, arcade ρυθμό και είναι μέσα στο Top-3, προσωπικά, των Western τίτλων. Άνετα, σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια χαμηλότερης ποιότητας και μικρότερου περιεχομένου, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε Retail μορφή, ενώ η τιμή εκκίνησης που του έδωσε η Techland στα 15€ αξίζει τουλάχιστον ένα μπράβο και θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Εν ολίγοις, επενδύστε άφοβα.

{youtube}U5_9M60crGs{/youtube}

Θετικά: Εκπληκτική αφήγηση των γεγονότωνΟι μηχανισμοί του Gameplay μεταδίδουν άμεσα την αδρεναλίνη και τον ξέφρενο ρυθμό της εποχήςΒελτιωμένα DuelsΠέρα ως πέρα value for moneyΑρνητικά: Μικρή πτώση των καρέH γραμμικότητα των επιπέδωνΑπουσία Retail έκδοσης

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Ubisoft στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
xbox 360, los angeles, jesse james, xbox, official, δραση, franchise, blood, james, fps, classic, revolver, dual, time, slow, quick, σημαίνει, bonus, tree, west, online, chrome, engine, επηρεάζει, retail, μίμηση, ubisoft, media, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αδρεναλινη, θεμα, μοδα, ναρκωτικα, παιχνιδια, περιοδος, chrome, fps, james, time, ubisoft, xbox 360, αιμα, αξιζει, απλα, αφηγηση, βγαινει, βρισκεται, γεγονοτα, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, δωσει, δειγμα, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ενσταση, επηρεάζει, εποχη, επιτυχια, ερχονται, εχθρος, ζησετε, ιδιο, υπηρχαν, υπομονη, υφος, θυμιζει, θηκη, εικονα, ηχο, κλιμα, λαθος, λειπει, λογο, μίμηση, μορφη, μπορειτε, νικη, παντα, ουσιαστικα, παμε, πεδιο, ρολο, σιγουρα, σειρα, συγχρονο, συχνοτητα, τιμη, τρενα, τρια, φυσικα, χερι, χρονος, ψηφιακη, ψηφιακο, ωρες, blood, bonus, classic, dual, ειπαμε, engine, εμφαση, franchise, γινετε, γνωσεις, χωρα, jesse james, los angeles, media, μπροστα, παιχνιδι, quick, retail, revolver, σημαίνει, slow, online, tree, top, west, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα