Ζητούνται συναίνεση και 200 βουλευτές

Mέσα σε οκτώ ώρες, κατά τη διάρκεια των πρώτων πριβέ συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς στο πρωθυπουργικό γραφείο στο ισόγειο της Βουλής, κρίνεται αύριο Παρασκευή η «τύχη» της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει ως το τέλος του Οκτωβρίου. Στον «πρωινό καφέ» των κομματικών επιτελείων τα επόμενα 24ωρα οι πολιτικοί αρχηγοί θα κλειδώσουν τις κόκκινες γραμμές τους και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για το ποια επιπλέον κρίσιμα ζητήματα θα θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου

με τον Πρωθυπουργό. Ο ίδιος πάντως έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του από την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Δεν πάει για να δείξει έτοιμο νομοσχέδιο. Θα εξηγήσει τους βασικούς άξονες, θέλει να απαντήσει στους προβληματισμούς» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μιλώντας για «ουσιαστική και όχι προσχηματική αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων». Και όπως τονίζουν με νόημα, «τελικά όλοι ανεξαιρέτως θα βρεθούν προ των ευθυνών τους». Με απλά λόγια, η πρωθυπουργική επιχείρηση «συναίνεση» στοχεύει στο να υποχρεώσει την αντιπολίτευση να αποκαλύψει τις προθέσεις της και τελικά να πάρει θέση με επιχειρήματα. Βασικό «αγκάθι» παραμένει το αν και πώς θα προσμετράται η ψήφος των αποδήμων (εγγεγραμμένων στους καταλόγους) στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι της αριθμητικής

Κυβερνητικό στέλεχος επεσήμανε χθες τη «σημασία της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των σχέσεων των αποδήμων με την Ελλάδα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργοποίησή τους προς όφελος της χώρας». Ομως την ίδια στιγμή που τα κόμματα συμφωνούν επί της αρχής, υπάρχουν διαφωνίες και το «παιχνίδι» της… αριθμητικής δεν βγαίνει για το Μαξίμου. Η επίτευξη των 200 ψήφων για να περάσει ο νόμος είναι προς το παρόν αμφίβολη, καθώς οι 101 ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα μπορούσαν να μπλοκάρουν κάθε σχεδιασμό.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι «κοντά» στην πρόταση της ΝΔ για το θέμα και επίσης βλέπουν περιθώρια συναίνεσης με την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Από την πλευρά του ο Περισσός υπενθυμίζει την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα από τη ΔΕΘ μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό», αλλά με «αυτοπρόσωπη ψήφο» και όχι επιστολική «που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος». Ο υπουργός Εσωτερικών με χθεσινές δηλώσεις του (Σκάι) διευκρίνισε ότι οι Ελληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000, ενώ διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.

Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί κρατούν κλειστά χαρτιά για το αν θα συνδυάσουν τη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ή πολύ περισσότερο με τον εκλογικό νόμο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι στην πρόθεση του Πρωθυπουργού. «Εκείνος επέλεξε να αποσυνδέσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον εκλογικό νόμο» λένε. Η Κουμουνδούρου έχει κάνει λόγο για «επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών», έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει ταυτόχρονα και την ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ουσιαστικά έχει προαναγγείλει ότι δεν θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Οσα τελικώς συζητηθούν πίσω από την κλειστή πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, ιδίως εφόσον η ατζέντα επεκταθεί πέραν της επιστολικής ψήφου σε επόμενους κομβικούς σταθμούς (όπως αναμένεται να γίνει), θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κύκλος των συναντήσεων κλείδωσε - με τηλεφωνήματα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη - και θα ανοίξει με το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσουν η Φώφη Γεννηματά (12.15), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (17.00), ο Κυριάκος Βελόπουλος (18.00) και ο Γιάνης Βαρουφάκης (19.00).

Keywords
Τυχαία Θέματα