Ζημιές άνω των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες από το «κούρεμα»

Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του 2011.

Παράταση έως τα τέλη Μαΐου

πήραν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί το πρώτο βήμα για τον καθορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έκθεσης της Blackrock, τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τρόικα και τους τραπεζίτες, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα καθορίζονται κάποιοι από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι βεβαιώσεις

Όπως προκύπτει από πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη δυνατότητα να παρέχει βεβαίωση αλλά και να προκαταβάλει κεφάλαια στις τράπεζες.

Η βεβαίωση χορηγείται μόνο σε όσες τράπεζες κριθούν βιώσιμες από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, για τις τράπεζες που έλαβαν τη βεβαίωση, το ΤΧΣ θα ορίσει έως δύο εκπροσώπους του στο Διοικητικό Συμβούλιο τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τα αποτελέσματα

Ζημίες συνολικού ύψους 12,3 δισ. ευρώ λόγω κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), μετά τη λογιστική απομείωση των ελληνικών ομολόγων που οδήγησε σε ζημίες 11,78 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η λογιστική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου κατά 75% οδήγησε σε ζημία ύψους 11,784 δισ. ευρώ, προ φόρων. Η ΕΤΕ συμμετείχε στο «κούρεμα» με τίτλους συνολικής ονομαστικής 14,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, εγγράφεται πρόσθετη απομείωση ύψους 1,17 δισ. ευρώ (μετά από φόρους) όλων των απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ΕΤΕ αναγνωρίζει φορολογικό οφέλους 1,3 δισ. ευρώ από τις ζημίες του PSI+, εν αναμονή οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου.Ζημιές 3,81 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank εξαιτίας της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και της αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια λόγω της ύφεσης.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) της τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας υποχώρησε στο 3%, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Συνολικές ζημιές μετά από φόρους 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές 856 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού) ανακοίνωσε η EFG Eurobank.

Ειδικότερα σε σχέση με το PSI, η τράπεζα σημειώνει ότι η απομείωση της αξίας των Ομολόγων και Λοιπών Εγγυημένων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Eurobank EFG στο χαρτοφυλάκιό της συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ μετά από φόρους και επιβάρυνε τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας το 2011.

Το σύνολο των ιδί
Keywords
Τυχαία Θέματα