Ζει ο βασιλιάς Καρνάβαλος

Πριν από κάμποσα χρόνια, όταν κάποιες παραδόσεις τηρούνταν κατά γράμμα, οι απανταχού χριστιανοί - καθολικοί και ορθόδοξοι - είχαν ένα τελευταίο δικαίωμα στις καταχρήσεις πριν από τη Σαρακοστή, τη μακρά περίοδο αποχής από το κρέας και τις ξέφρενες διασκεδάσεις. Το έθιμο της νηστείας σταδιακά έφθινε, το καρναβάλι όμως παραμένει σταθερή αξία, μια ανάπαυλα από τη στείρα καθημερινότητα και μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να δανειστούν ξένους ρόλους και να απελευθερωθούν∙ με ό,τι όπλο διαθέτει ο καθένας: πολύχρωμες
στολές, φτερά και πούπουλα, αινιγματικές μάσκες, κομφετί, χρυσόσκονη και μπόλικη φαντασία.
Βενετία - Πλατείες και κανάλια γεμίζουν καρναβαλιστές
Το καρναβάλι, όπως το γνωρίζουμε και το γιορτάζουμε σήμερα, έχει τις ρίζες του στη Βενετία του Μεσαίωνα. Από τότε μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι πλατείες και τα θρυλικά κανάλια της Γαληνοτάτης πλημμυρίζουν από καρναβαλιστές των Σκοτεινών Χρόνων που κρύβονται πίσω από μάσκες-κομψοτεχνήματα.

Ριο ντε Ζανεϊρο
Η απογείωση της φαντασίας
Αξιος ο τίτλος του Ρίο ντε Ζανέιρο ως πρωτεύουσας του καρναβαλιού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στο Σαμπαδρόμιο της πόλης δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο καρναβάλι στον κόσμο. Ευφάνταστα κουστούμια, έστω και αν πολλά καλύπτουν τα απολύτως απαραίτητα, ξεσηκωτική σάμπα, πρωτότυπα χορευτικά σχήματα και πρωτοφανής συγχρονισμός προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία στους παρευρισκομένους και μοναδικές εικόνες στους φωτογράφους. Παράλληλα με τη μεγάλη παρέλαση, σε παρακείμενες πόλεις διεξάγονται και άλλες μικρότερες, οι blocos, όπου συμμετέχει ενεργά και το κοινό.

Γερμανία
Η παρέλαση των πολιτικών
Στο καρναβάλι του Ντύσελντορφ, στη Γερμανία, τα άρματα διακωμωδούν με φαντασία την πολιτική και τους πολιτικούς του κόσμου. Φέτος ξεχώρισαν οι αχώριστοι της Ευρώπης, το ζεύγος Μερκοζί (Μέρκελ - Σαρκοζί).
Βέλγιο - Ο πορτοκαλοπόλεμος των αρλεκίνων
Το κέντρο της πόλης Μπινς, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καρναβάλι του Βελγίου, γέμισε και φέτος αρλεκίνους. Μια παράδοση που ανάγεται στον 14ο αιώνα με τους καρναβαλιστές να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους των τυμπάνων για να διώξουν μακριά τα πνεύματα του κακού. Οι γιορτές και οι παρελάσεις διαρκούν δύο 24ωρα και λήγουν με τον εθιμοτυπικό πορτοκαλοπόλεμο, όπου όλα γίνονται κατακόκκινα καθώς εκτοξεύονται αποκλειστικά σαγκουίνια!
Ισπανία - Οταν η Εφορία βγαίνει παγανιά
Μέσα στο πνεύμα της εποχής, στο ισπανικό χωριό Λάθα δύο πελικέιρος – ευτυχώς μαϊμού – βγήκαν παγανιά. Μερικούς αιώνες πίσω, με αυτήν την περιβολή κυκλοφορούσαν στους δρόμους οι φοροεισπράκτορες...
Keywords
Τυχαία Θέματα