Βραδυφλεγής βόμβα οι «κρυφοί» μεταδότες ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Μία κρυφή, βουβή πλημμύρα κρουσμάτων εξελίσσεται υπόγεια και παράλληλα με το τέταρτο κύμα, με τους νέους να λειτουργούν ως… καύσιμο στην εξέλιξή του. Μοιραία, η αγωνία των ειδικών κορυφώνεται ημερολογιακά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όταν οι αθόρυβοι μεταδότες θα συναντηθούν και θα συναναστραφούν με μεγαλύτερους συγγενείς και φίλους σε πανηγύρια, γιορτές και οικογενειακά τραπέζια.

Και καθώς το επιδημιολογικό τοπίο είναι θολό, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Ειδικότερα, και όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η δρ Μάτα Τσικρικά, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος

και πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε νέους, ανάμεσά τους και παιδιά. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων αφορά νέους 10-35 ετών, σταδιακά, όμως, αυξάνεται το ποσοστό των μεταδόσεων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, που σήμερα πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% των νέων κρουσμάτων. Και καθώς οι 40άρηδες είναι κατά κανόνα οι γονείς μαθητών του δημοτικού ή του γυμνασίου, καθίσταται σαφές ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά τους αποτελούν μέρος αυτής της αλυσίδας. Είναι εξάλλου, ενδεικτικό ότι έως τα τέλη Μαΐου, οι ανήλικοι έως 18 ετών αποτελούσαν το 8,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων, όμως το αντίστοιχο ποσοστό πλέον αγγίζει το 10,3% με αυξητικές τάσεις.

Συναθροίσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δρ Τσικρικά, καθώς οι νέοι είναι συχνά ασυμπτωματικοί ή ταλαιπωρούνται από ήπιες εκδηλώσεις, υποτιμούν τον κίνδυνο και αρκετοί από αυτούς δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο. Αντιθέτως, συνεχίζουν την κοινωνική τους ζωή ή επαγγελματική τους δραστηριότητα αποδίδοντας το συνάχι ή τον πονοκέφαλο στο κλιματιστικό, στο ξενύχτι κ.ο.κ. Ομως, μοιραία δημιουργείται μια «γκρίζα ζώνη» στα προβλεπτικά μοντέλα σχετικά με τις άμεσες επιδημιολογικές εξελίξεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι εκκλήσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να υποβάλλονται οι νεαροί παραθεριστές σε sefl test κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές. Ομως, καθώς ο Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει -για την ακρίβεια απέχει μόλις δύο εβδομάδες - και οι συναθροίσεις φίλων και συγγενών θεωρούνται βέβαιες, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Εμβολιασμοί

Υπό τα δεδομένα αυτά και όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, πλέον το ζητούμενο είναι τι θα προσδώσει στη δυναμικότητα του κύματος η κινητικότητα τον Δεκαπενταύγουστο: «Η αγωνία μου είναι ότι στους εορτασμούς θα συμμετέχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, εκ των οποίων οι ανεμβολίαστοι που υπολογίζονται στο 30-35% θα μολυνθούν με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας νέος κύκλος πίεσης στο ΕΣΥ». Ο ίδιος, εντούτοις, εξηγεί ότι οι εξελίξεις σχετίζονται με τη συμπεριφορά των πολιτών και την πρόοδο των εμβολιασμών. «Το καλό σενάριο δείχνει ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά περί τα 3.500, με τάσεις μείωσης περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Το κακό σενάριο προβλέπει αύξηση έως 4.000 κρούσματα την ημέρα με κορύφωση του κύματος περί τα μέσα Σεπτεμβρίου», καταλήγει.

Στο πλαίσιο αυτό και επενδύοντας στην πρόληψη, σε  κοινή δήλωση-έκκληση προς τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, Παντελής Βρουλής και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς, ζητούν μεταξύ άλλων να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν μέχρι τη 15η Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα