Βοήθεια υπόσχεται το Βερολίνο

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στη δική μας βοήθεια καθώς και στη βοήθεια της ΕΕ, εφόσον είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει το πακέτο των αποφάσεων», σημείωσε ο κ. Βεστερβέλε. Εξέφρασε επίσης «μεγάλο σεβασμό» και για τα βάρη που καλείται να επωμιστεί ο ελληνικός λαός.

«Ενημέρωσα τον κ. Βεστερβέλε για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου», είπε ο Σταύρος Δήμας, μεταφέροντας και τη συμφωνία

της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάγκη μερικής αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ. «Υπάρχουν η διαδικασία και το περιεχόμενο», είπε ο έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι αλλαγές αυτές πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της θεσμικής ισοτιμίας».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία της Ελλάδας στην αλλαγή των συνθηκών, η οποία, όπως είπε, είναι στο στάδιο της διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης. «Ζητούμενο είναι να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής των συνθηκών» και επ' αυτού γίνονται προτάσεις από τη Γερμανία, όπως η πρόταση για την παραπομπή των χωρών-παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και από άλλες χώρες, είπε ο κ. Βεστερβέλε. «Κανείς δεν τίθεται προ τετελεσμένων», διαβεβαίωσε.

«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος και κομμάτι της Ευρώπης», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Χαίρομαι που ο συνάδελφός μου διαβεβαίωσε και σήμερα ότι η υλοποίηση των αποφάσεων είναι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης».

Μιλώντας το πρωί στο Φόρουμ του Βερολίνου για Εξωτερική Πολιτική, σε πάνελ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο κ. Δήμας είχε βεβαιώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η Γερμανία στη Συνθήκη της Λισαβώνας. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου, τόνισε, «θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα