Βενιζέλος: Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως οι εταίροι της χώρας δεσμεύτηκαν για τη στήριξη της Ελλάδας και μετά τη λήξη του νέου προγράμματος στο τέλος του 2014. Υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση των εταίρων για στήριξη της Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να επιστρέψει ασφαλώς στις αγορές.

Ο κ. Βενιζέλος
δεσμεύτηκε εμμέσως για στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του κράτους στα μετοχικά κεφάλαια των ιδρυμάτων.

Ξεκαθάρισε ότι τρίτος δρόμος ανώδυνος δεν υπήρχε κατηγορώντας όσους εκ τους ασφαλούς διατυπώνουν προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε γιατί δεν γινόταν η Ελλάδα να ζητήσει νωρίτερα κούρεμα του χρέους.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι στο Eurogroup δεν εγκρίθηκαν μόνο τα 130 δισ. ευρώ, και η μείωση του χρέους, αλλά εξασφαλίσθηκε και η ρητή δέσμευση των εταίρων για στήριξη της Ελλάδας μέχρι την επάνοδό της στις αγορές.

Αυτό αποτελεί απάντηση στους κερδοσκόπους και σε όποιον άλλο επωφθαλμιά να βγάλει κέρδη από την αποτυχία της Ελλάδας, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισήμανε, απαιτούνται πρωτοφανούς ύψους κεφάλαια από τους εταίρους. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ο Έλληνας άνεργος που έχει υποστεί τόσες θυσίες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το γεγονός αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη, αλλά αποτέλεσμα μιας «επικίνδυνης διαπραγμάτευσης». Τόνισε δε για άλλη μια φορά ότι η επίτευξή της βασίζεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Keywords
Τυχαία Θέματα