Βενιζέλος - Σαμαράς σε πρόβα εκλογών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι ανεξάρτητα από τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εφόσον έχουν προηγηθεί οι εσωκομματικές εκλογές, θα είναι ο κεντρικός του αντίπαλος στην πορεία προς τις εκλογές. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι αφενός ο Ευ. Βενιζέλος
έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με υψηλότερα ποσοστά και αφετέρου ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρότι έχει άμεση εμπλοκή με το Μνημόνιο και τους χειρισμούς για την οικονομία, δεν έχει καεί στη συνείδηση της κοινωνίας στον βαθμό που έχει απαξιωθεί η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο προβληματισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσφατη ανακοίνωση συμπόρευσης των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε προβληματισμό μεταξύ των κορυφαίων γαλάζιων στελεχών που θεώρησαν ότι ενδεχόμενη αντιπαράθεση των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κούρσα της διαδοχής θα αποδυνάμωνε περαιτέρω την Ιπποκράτους και θα προκαλούσε και εσωτερικούς τριγμούς. Κάποιοι βεβαίως στη Νέα Δημοκρατία ευελπιστούσαν ότι η αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου στις κάλπες ενδεχομένως και να έβγαζε εκτός τον πρώτο, δεδομένης της υψηλής δημοτικότητας του υπουργού Υγείας.
Από την άλλη, ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Πιστεύει ότι ο Α. Σαμαράς χτίζει το προφίλ του και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση και εξ αυτού του λόγου με κάθε δημόσια εμφάνισή του επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι διαπραγματεύεται σκληρά και ότι με τη στάση του αποτρέπει τη λήψη σκληρών και επώδυνων μέτρων που θα απαιτούσαν ακόμη περισσότερες θυσίες από τους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει αναφέρει πολλές φορές στους συνομιλητές του: «Δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καλός και εμείς που δίνουμε καθημερινές μάχες και δεχόμαστε ταπεινώσεις είμαστε οι κακοί; Αυτό δεν γίνεται».
Ως εκ τούτου, μέσα σε μία εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προχώρησε σε δύο κινήσεις με σημαντική πολιτική σημασία. Η πρώτη ήταν ότι οι συνεργάτες του άφησαν να διαρρεύσει ένα non paper με το οποίο προσπαθούσε να εμψυχώσει στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη σχεδίου ανασύστασης της παράταξης, δηλώνοντας παρών στις εσωκομματικές εξελίξεις. Την αφορμή για τη συγκεκριμένη διαρροή έδωσε ο δημοσκοπικός καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ και το 8% που εισέπραξε μετά βίας στη δημοσκόπηση της Publik Issue. Η δεύτερη κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στόχευε απευθείας την αξιοπιστία και την εικόνα του Αντώνη Σαμαρά. Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να σχολιάσει μέσω συνεργατών του. «Με ποιους διαπραγματεύτηκε ο κ. Σαμαράς και πότε όταν οι συγκεκριμένοι μισθοί έχουν σωθεί ήδη από το περασμένο Σάββατο;».
Η κόντρα. Αυτή ήταν η αρχή μόνο μιας δημόσιας κόντρας που αμέσως μετά τη δήλωση - διάγγελμα Σαμαρά ώθησε κύκλους του Ευ. Βενιζέλου να σχολιάζουν: «Ο κ. Σαμαράς που κομπάζ
Keywords
Τυχαία Θέματα