Βαρθολομαίος και Ουκρανία
Η επίσκεψη του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, δεν ήταν απλώς μια εθιμοτυπική επίσκεψη – κι ας χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή η συμπλήρωση των 35 χρόνων από την ενθρόνιση του Πατριάρχη. Ο πρόεδρος μιας χώρας που αγωνίζεται να επιβιώσει απέναντι στη ρωσική εισβολή επισκέπτεται τον επικεφαλής ενός ιστορικού θεσμού ο οποίος, επτά χρόνια νωρίτερα, είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα της Εκκλησίας αυτής της χώρας να διοικείται χωρίς την κηδεμονία της Μόσχας.
Η απόφαση του Βαρθολομαίου να χορηγήσει, το 2019, τον Τόμο Αυτοκεφαλίας
Η επιλογή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι πράξη επεκτατισμού: η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας οφείλει να σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή εκκλησιαστικής υπαγωγής. Αντιθέτως, ο ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος και η ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας λειτουργούν ως ο θρησκευτικός βραχίονας του Κρεμλίνου, δίνοντας έναν «ιερό» χαρακτήρα στη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία. Η Ρωσική Εκκλησία είναι εκτεθειμένη, σήμερα, σε μια ηθική και θεολογική αντίφαση: ενώ υποτίθεται ότι διεκδικεί την πνευματική προστασία των Ουκρανών, δικαιολογεί τον πόλεμο εναντίον τους.
Ο Βαρθολομαίος, στην προαναφερόμενη συνέντευξή του, είναι απολύτως σαφής. Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η αυτοκεφαλία προκάλεσε τη ρωσική εισβολή. Καταγγέλλει την προσπάθεια να παρουσιαστεί ο πόλεμος ως ιερός. Και επικρίνει το ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ρωσίας επειδή έχει ευλογήσει «τα πυρά κατά του ουκρανικού λαού, δηλαδή εναντίον εκείνων που μέχρι την εισβολή χαρακτήριζαν αδέλφια τους, αλλά στανικώς τούς ήθελαν υπό την πνευματική εξάρτησή τους ή μάλλον υποταγμένους στο εθνοφυλετικό ιδεολόγημα του “Ρωσικού Κόσμου”». Δεν είναι μια απλή διαφωνία περί εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. Είναι ζήτημα βαθύ, ηθικό και πνευματικό: η Εκκλησία υπάρχει για να υπηρετεί τους πιστούς της ή για να επιβεβαιώνει την ισχύ του κράτους με το οποίο συνδέεται; Η ειρωνεία είναι ότι ο Βαρθολομαίος, επικεφαλής ενός Πατριαρχείου με περιορισμένους υλικούς πόρους και χωρίς την προστασία ισχυρού εθνικού κράτους, μπορεί να υπερασπίζεται την εκκλησιαστική αυτονομία με μεγαλύτερη συνέπεια από το ρωσικό Πατριαρχείο που διαθέτει την υποστήριξη μιας πυρηνικής υπερδύναμης. Αυτό επιβεβαιώνει η συνάντηση με τον Ζελένσκι.
Ο Βαρθολομαίος δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Δεν διαθέτει στρατό, δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ούτε να χρησιμοποιήσει όπλα. Διαθέτει όμως κάτι που συχνά υποτιμάται στη διεθνή πολιτική: τη δυνατότητα να αρνηθεί σε μια αυτοκρατορική αξίωση το ηθικό και θρησκευτικό της άλλοθι.
Σε μια εποχή κατά την οποία ο πουτινισμός επιχειρεί να παρουσιάσει την πάση θυσία κατάκτηση της Ουκρανίας ως ιστορικό πεπρωμένο και την υποταγή ως πνευματική ενότητα, αυτή η άρνηση έχει παγκόσμια σημασία. Είναι η άρνηση των αδυνάτων να υποταχθούν στη βούληση του ισχυρού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δόκιμος στρατιωτικής ακαδημίας νάρκωσε την έγκυο σύντροφό του και της χορήγησε χάπια άμβλωσης με το ζόρι για να αποβάλει – «Θα σου κάνουν καλό»
- Φθιώτιδα: Ο θείος έσφαξε τους δύο ανιψιούς του - Παραδόθηκε ο Ινδός δράστης
- Ανατριχιαστικά ευρήματα από θυσίες παιδιών: Τους χορηγούσαν κοκαΐνη, αλκοόλ και αγιαχουάσκα πριν από τον θάνατό τους
- Αεροπλανοφόρο για… drones μελετά το Πεντάγωνο, μετά τα Embraer – Δείτε βίντεο
- Το 2027 η επανεκκίνηση του μετροπόντικα στη Γραμμή 4 του Μετρό.
- «ΤΝ στην πράξη»: Ποιο AI εργαλείο, για ποια δουλειά και πώς να το χρησιμοποιήσω;
- Αεροπορικά εισιτήρια: Ερχεται ακριβός χειμώνας – Ρεκόρ στα καύσιμα μέσα στον Οκτώβριο με άλμα 114%
- Απόστολος Γκλέτσος για Νίκο Καρβέλα: Μου είπε ότι θα έρθει, αλλά είναι 50-50- Είναι στο στούντιο και γράφει πυρετωδώς
- Ο Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν
- Φθιώτιδα: Θείος των θυμάτων ο δράστης - Το χρονικό του διπλού φονικού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η δύσκολη εξίσωση των Ρεπουμπλικανών
- Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 2.600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Πιέσεις στις τράπεζες και στα blue chips
- Μέχρι και 12 αγωνιστικές στον τερματοφύλακα της Ανδόρας μετά τον θάνατο του φορ της Τενερίφης – Σοκαρισμένα τα ΜΜΕ της Ισπανίας
- Όταν το χρήμα γίνεται πηγή άγχους: Πώς η οικονομική ανασφάλεια επηρεάζει την ψυχική υγεία
- To LLM Αλέξης Τσίπρας
- Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα προγράμματα 450 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- «Εκτός τόπου και χρόνου και χωρίς ενσυναίσθηση» – Σκληρή επίθεση της ΕΛΑΣ στον Μητσοτάκη μετά τη συνέντευξη
- Moody’s: Ισχυρά τα «μαξιλάρια ασφαλείας» των ελληνικών τραπεζών για να διαχειριστούν πιθανούς κινδύνους
- Η σημασία των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ
- Ν. Ταχιάος: Το 2027 ξεκινά ξανά ο μετροπόντικας στη Γραμμή 4 – Προτεραιότητα η ασφάλεια εργασιών
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Βαρθολομαίος και Ουκρανία
- ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Η σύντροφος του Φιρινίδη τον κατηγορεί για την υπεξαίρεση – «Είναι εθισμένος στον τζόγο»
- Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: 1 εκατ. ευρώ στο ΑΠΘ – Πόσα λαμβάνουν οι δικαιούχοι
- Η δύσκολη εξίσωση των Ρεπουμπλικανών
- To LLM Αλέξης Τσίπρας
- ESMO 2026: Οι σημαντικότερες εξελίξεις που αλλάζουν την αντιμετώπιση του καρκίνου
- Ενός λεπτού σιγή σε όλα τα ματς της UEFA για τον θάνατο του Χεσούς ντε Μιγκέλ
- Βγήκαν τα… «όπλα» με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου
- Ιταλικό ρεπορτάζ: «Πρόταση του Παναθηναϊκού για τον Ντιαρά, ζητάει 1 εκατ. ευρώ η Βίρτους Μπολόνια»
- Ψηφιακό βραχυκύκλωμα επηρέασε προσωρινά τις αναρτήσεις εγγράφων του ΥΠΕΘΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το κολαστήριο στα περίχωρα του Κιέβου
- Ισραήλ: Στον αέρα ο Νετανιάχου – Ο Άιζενκοτ διεκδικεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
- Λιβανάτες: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από την διπλή δολοφονία – Παραδόθηκε και συνελήφθη ο 45χρονος Ινδός
- Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τα τρία πιθανά σενάρια για τη νίκη των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικανών
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Σόφια έπειτα από απειλή για ύπαρξη βόμβας
- Αιχμές Αποστολάκη για τους χειρισμούς Τσίπρα: «Δεν εκτίμησε τη δουλειά των παλιών συνεργατών του, δεν τους αξιοποίησε»
- Live η κίνηση στους δρόμους: Εκτροπή οχήματος στη λεωφόρο Αθηνών, μεγάλες καθυστερήσεις - Μποτιλιάρισμα σε Κηφισό και κέντρο, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Zάκυνθος: Δέντρο έπεσε σε αίθουσα προκάτ του ΕΠΑΛ
- Χεσούς Ντε Μιγκέλ: Κινδυνεύει με φυλάκιση ο τερματοφύλακας που προκάλεσε τον θάνατό του



