Βάλτε τον υπουργό στο... twitter

Ωστόσο, αν ήμασταν στις ΗΠΑ θα μαθαίναμε πολύ περισσότερα από όσα τελικά μάθαμε. Τι σκεφτόταν ο Γιώργος Παπανδρέου όταν άκουγε τον Νίκο Σαλαγιάννη; Ποιος μίλησε πριν και τι είπε; Τι φορούσε η Συλβάνα Ράπτη όταν κατακεραύνωνε τη διαρχία; Τι έγινε στη ΝΔ όταν έκλεισαν οι πόρτες στα μέσα ενημέρωσης;
Αυτά θα τα μαθαίναμε αν οι έλληνες πολιτικοί γνώριζαν τι είναι πράγματι το twitter.
Στην πραγματικότητα, όμως, η σχέση των ελλήνων πολιτικών με το διάσημο τιτίβισμα είναι προς το παρόν όση του φάντη με το ρετσινόλαδο. Στο twitter είναι σχεδόν όλοι, πλην της Αριστεράς, που μάλλον σνομπάρει τα social media. Το νόημα του τιτιβίσματος, όμως, το έχουν συλλάβει ελάχιστοι.

Στις εξαιρέσεις ανήκουν νέοι πολιτικοί όπως η Εύα Καϊλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ένθερμος οπαδός της νέας τεχνολογίας, ενώ δειλά βήματα κάνουν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Η Εύα Καϊλή μάλιστα δεν δίστασε να ενημερώσει τους πιστούς της ακόλουθους στα social media ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν ο κ. Παπανδρέου δεν αποσύρει το δημοψήφισμα το δραματικό εκείνο διάστημα μετά τη Σύνοδο των Καννών.
Μια απλή ματιά στα tweets αρκεί για να καταλάβει κανείς τη διαφορά μεταξύ ελλήνων πολιτικών και αμερικανών ή ευρωπαίων. Για τον Μπαράκ Ομπάμα είναι απόλυτα φυσικό όταν πηγαίνει σε μια εκδήλωση να τουιτάρει όλη την εκδήλωση, ανεβάζοντας 2-3 φωτογραφίες οπωσδήποτε, την απάντησή του σε μια ερώτηση, να περιγράψει στιγμιότυπα και να δώσει το στίγμα, κάποια στιγμή καλεί τους followers να του πουν τι θα ήθελαν να ρωτήσουν, μεταφέρει την ερώτηση και αναρτά την απάντηση.
Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά τα πράγματα: Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι ο κεντρικής ομιλητής στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ της Ελλάδα που έγινε στο Γκραντ Ριζόρτ Λαγονήσι, σιώπησε. Ούτε περιγραφή, ούτε κλίμα, ούτε - πολύ περισσότερο - ερωτήσεις του κοινού.

Ο υπουργός δεν πρωτοτύπησε. Αυτός είναι ο κανόνας προς το παρόν. Την περασμένη εβδομάδα, πλήρη πολιτικών εξελίξεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος τουιτάρισε ότι θα έβγαινε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», η Λούκα Κατσέλη ότι θα εμφανιστεί στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον Σκάι, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέβασε το δελτίο Τύπου για την άνοδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα έκανε περιοδεία στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Εξαίρεση τα γεμάτα χρώμα tweets της κ. Διαμαντοπούλου από τη Ρώμη και του κ. Ραγκούση από την Κωνσταντινούπολη.
«Οι έλληνες πολιτικοί, αντί να δείχνουν κάτι από την πραγματικότητά τους εκείνη την ώρα, συνήθως ανεβάζουν στο twitter δελτία Τύπου ή πληροφορούν πού θα μιλήσουν. Δεν το χρησιμοποιούν για να χτίσουν σχέσεις με το κοινό, αλλά απλώς ανακοινώνουν τι κάνουν όπως όταν ανακαλύφθηκε το φαξ», επισημαίνει ο Χρήστος Ακρατόπουλος, στέλεχος εταιρείας στρατηγικής και ανάπτυξης των social media στην Ελλάδα.
Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλ
Keywords
Τυχαία Θέματα